David (Michelangelo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Michelangelos David

David er en marmorstatue af Kong David, som er udformet i perioden 15011504 af Michelangelo. Statuen forestiller David før han skal i den tilsyneladende umulige kamp mod Goliat.

Udformning[redigér | redigér wikikode]

David er skildret som en flot, ung og velproportioneret mand, der står i kontrapost 2 (vægten lægges på det ene ben; diagonaler i skuldre og hofteparti; den strakte side er forkortet, den afslappede forlænget). Det er bemærkelsesværdigt, at til trods for, at Davids ansigtsudtryk er roligt og fattet udstråler han dog aggressivitet, hvilket viser Michelangelos fantastiske evner som billedhugger. At han udstråler det aggressive kan ses i hans udspilede næsebor, rynkede pande og et trodsigt blik, der er rettet mod fjenden. David er ligeledes skildret nøgen, hvilket symboliserer det rene, det klare og det perfekte. Ligesom i den bibelske fortælling står han med sin slynge i den venstre hånd og sten i den anden. Hans hoved og hænder er overdimensionerede, hvilket symboliserer styrke og klogskab. Grunden til at understrege Davids intellekt er for at fremme forståelsen af, at klogskab er lige så vigtigt som styrke og henviser på den måde til antikken og de græske filosoffer. Trods Davids nøgenhed er fokus ikke på det seksuelle, hvilket Michelangelo har understreget ved at give ham en lille penis. Fokus er derimod på det unge renæssancemenneske, der har personlighed og bevidsthed, en person med selvstændig identitet. David er et ægte skønhedssymbol, udseendemæssigt men ligeledes rent intellektuelt.

Betydning i samtiden[redigér | redigér wikikode]

Davidskulpturen blev lavet i en periode, hvor Firenze var truet af de omkringliggende stater så vel som af Paven. Skulpturens symbolske betydning ses i historien om David og Goliat. Firenze ansås i denne sammenhæng for umiddelbart at være ligeså forsvarsløs, som David på forhånd syntes at være. Dette viste sig dog i kampens hede at forholde sig helt anderledes. På den måde gav det indbyggerne håb og moralsk oprustning. Derfor blev statuen opstillet foran rådhuset i Firenze netop som et symbol på selvstændighed og på kampen mod indre og ydre fjender. Florentinerne var yderst begejstrede og stolte af Davidstatuen[kilde mangler].

Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:

Koordinater: 43°46′36″N 11°15′34″Ø / 43.776702777778°N 11.25945°Ø / 43.776702777778; 11.25945