Star Wars-begreber

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Den mørke side)
Spring til navigation Spring til søgning
Star wars logo alternate.svg

Dette er en ufuldstændig liste over ting og begreber i det fiktive Star Wars-univers.

Fiktion[redigér | rediger kildetekst]

 • BBY og ABY er de engelske angivelser af år lidt ligesom virkelighedens f.Kr. og e.Kr. BBY står for "Before Battle of Yavin" og ABY står for "After Battle of Yavin". Oversat betyder de "Før slaget ved Yavin" og "efter slaget ved Yavin". Disse angivelser bruges bl.a. til at markere, hvornår de forskellige film finder sted i forhold til hinanden. For eksempel skete Jediernes udryddelse i 19 BBY, altså Star Wars Episode III: Sith-fyrsternes hævn.
 • En blaster er et laservåben.
 • En droide er en robotenhed. Der er forskellige typer af droider, for eksempel astromech-droider, som R2-D2, der reparerer skader på rumskibe og står for tekniske arbejde. Separatisternes hær består bland andet af kampdroider (battle droids) som B1 battledroid der benyttes i Klonkrigene mod Republikken. B2-battledroid, også kaldt Superbattledroids, er mere avancerede enheder i Separatisternes hær.
 • Den Galaktiske Republik, eller Republikken styrer galaksen i Star Wars før det Galaktiske Imperium. Republikken bliver styret af det galaktiske senat under ledelse af Overkansler Palpatine, men da Anakin Skywalker går over til den mørke side styrter det hele sammen. Palpatine som hemmeligt er den Sorte Herre af Sith omorganiserer Republikken til det Galaktiske Imperium. Palpatine er nemlig den skjulte Sith, Jedierne har ledt efter.
 • Det Galaktiske Imperium eller Imperiet er den universelle magt, der overtager efter Den Galaktiske Republiks fald. Det Galaktiske Imperium ledes af bl.a. Kejser Palpatine (Darth Sidious) og hans højre hånd, Darth Vader.
 • En kædekode er en slags form for identifikation som indeholder biografiske oplysninger om en person. En kædekode minder om Social Security Number i USA[1]
 • Konføderationen af Uafhængige Systemer, også kaldet Separatist Alliancen eller Separatisterne er en Konfødereret alliance bestående af systemer som har forladt Republikken som følge af politisk uro i Republikken fra 24 BBY til 22 BBY
 • Handelsføderationen er en føderation. I Star Wars Episode I: Den usynlige fjende (32 BBY) opretter Handelsføderationen en blokade omkring planeten Naboo, efter ordre fra Darth Sidious. Denne blokade blev, set i forhold til det senere plot, rent faktisk iværksat af Palpatine (der netop har Sith-navnet Darth Sidious) for at han selv kunne blive valgt til overkansler i Senatet, da han vidste den eksisterende ikke var mentalt stærk nok til at gøre processen hurtig nok.
 • Hyperfart er en slags turbo der anvendes på rumskibene. Det benyttes blandt andet af Han Solos Tusindårsfalken, hvor det dog ikke altid virker. Hyperfart blev opfundet 25.000 BBY.
 • Klonkrigene er en vigtig begivenhed i Star Wars-universet. Klonkrigen bliver første gang nævnt af Obi-Wan Kenobi i Star Wars Episode IV: Et nyt håb, men selve krigen finder delvist sted sted i Star Wars Episode II: Klonernes angreb og overvejende i Star Wars Episode III: Sith-fyrsternes hævn.
Klonkrigen blev arrangeret af Palpatine mange år før Klonernes angreb, hvor han bad Kamino-folket om at fremstille en hær af klonkrigere til den galaktiske republik. Men da Obi-Wan Kenobi i Klonernes angreb kommer til Kamino, finder man ud af at ingen kender til bestillingen af en sådan klonhær. Republikken får dog brug for hæren, da droiderne fremstillet på Geonosis, under ledelse af Count Dooku og General Grievous (Begge er under ledelse af Darth Sidious, der i virkeligheden er Palpatine – så han har et ben i begge lejre), starter et angreb. Palpatine har nu formået at starte en omfattende krig mellem Republikken og separatisterne (Herunder Handelsføderationen), og efter Anakin Skywalker bliver forført til den mørke side og bliver Darth Vader, bliver Ordre 66 iværksat. Det betyder i bund og grund, at klonhæren slår næsten alle jedier ihjel med et baghold. Palpatine har nu sikret Sith-fyrsternes omfattende hævn, og samtidig enerådigt herredømme over galaksen. Hele formålet med Klonkrigen var derfor ganske enkelt at give Palpatine magten og udrydde alle jedier.
 • Den lyse side er personer så som jedier, der benytter kraften til at gøre gode ting.
 • Midiklorianer er mikroorganismer i en celle, der gør, at folk kan udnytte Kraften. Jo højere et antal midiklorianer man har i kroppen, jo mere er det muligt at blive som jedi, sith eller lign. Alle flercellede organismer (i virkelighedens verden) har mitochondrier i sig, og det er nærliggende at George Lucas har haft dette i baghovedet, da han opfandt midiklorianerne.
 • Den mørke side (the dark side) er personer, der er ondskabsfulde, og som bruger kraften til onde handlinger. De mest fremtrædende personer på den mørke side er Kejser Palpatine, Darth Vader og Darth Maul.
 • Podracing er en sportsgren, der til dels kan minde om Formel 1- eller Nascar-løb – bare udformet i bedste Star Wars tema og sceneri. I stedet for en bil, anvender man i podracing såkaldte podracere. De er udstyret med et cockpit med antigravitationsudstyr, og to eller fire motorere. Podracerne svæver et lille stykke over jorden, med hastighed på op til 6-700 kilometer i timen. Podracing er en meget populær sport i Star Wars-universet, og mange forskellige racer deltager i de store løb. De mest kendte deltagere er Sebulba og Anakin Skywalker m.fl. Podracing kommer til at spille en vigtig rolle for Anakin Skywalker i Den usynlige fjende.
 • Rogue Squadron er en deling af oprørspiloter der flyver X-wing, og som kendetegner sig ved at være blandt de bedste piloter og jagere blandt oprørerne. Et bemærkelsesværdigt medlem af Rogue Squadron er X-Wing piloten Wedge Antilles, som udmærker sig ved at være eneste jager, der to gange har overlevet direkte kampe mod begge Dødsstjerner
 • Rumskibe bruges til at rejse igennem rummet til bl.a. andre planeter. Der er forskellige klasser af disse, hvoraf nogle er kæmpestore rumskibe, mens andre er små hurtige jagerfly.
 • Slaget ved Endor er et afgørende slag mellem det galaktiske imperium og oprørerne, der udspiller sig i filmenes episode 6, Star Wars Episode VI: Jediridderen vender tilbage.
 • Slaget ved Yavin er et slag, der finder sted i Et nyt håb. Slaget ved Yavin er udgangspunktet for kalendersystemet, der anvendes i Star Wars, hvor BBY er "Before Battle of Yavin" (Før slaget ved Yavin) og ABY er "After Battle of Yavin" (Efter slaget ved Yavin).
Slaget ved Yavin finder sted, umiddelbart efter at Prinsesse Leia blev befriet fra Dødsstjernen af Han Solo, Luke Skywalker, Chewbacca, R2-D2 og C-3PO. Men som hun rigtig nok har regnet ud, udnytter Det Galaktiske Imperium flugten til at spore, hvor oprørernes hemmelige base ligger – nemlig på en af gasplaneten Yavins måner; Yavin 4. Som Dødsstjernen nærmer sig, går den i position til at bruge sin strålekanon til at disintegrere hele månen. Oprørernes kampfly må derfor destruere Dødsstjernen, inden den kommer på skudhold og således starter Slaget ved Yavin. Udfaldet bliver sejr til oprørsalliancen, efter at Luke Skywalker succesrigt får sendt en protontorpedo ind i Dødsstjernens reaktor, så den destruerer sig selv.
 • X-wing er en type jagerfly. Navnet stammer fra skibets vinger, der er formet som et "X". Denne jager er nok den mest kendte, da Luke Skywalker selv benytter den. Den er meget brugt af Oprørsalliancen, da den både er utroligt manøvredygtig og har god ildkraft med sine fire blastere monteret på vingerne. Den har sit navn fra de X-formede vinger, der kan foldes sammen for at øge hastigheden, men dette sænker dog manøvredygtigheden.
 • Y-Wing er et bombefly, der er større og har mere ildkraft end X-wing'en og bærer bomber. Den har dog ikke den samme manøvredygtighed som X-wing'en, og den skyder ikke så hurtigt, hvilket gør, at den ikke er særlig god mod jagere. Den er dog også beregnet til at angribe fartøjer, der er større end den selv.

Virkelighed[redigér | rediger kildetekst]

 • Star Wars Legends, indtil 2014 Star Wars expanded universe, er en overordnet betegnelse for de officielle bøger, tegneserier, spil mv., der bidrager til at udvide det fiktive Star Wars-univers. Den grundlæggende regel er, at de ikke må være i konflikt med det materiale, der er formidlet i de eksisterende film og tegnefilmserier.
 • Lysår - længdeenhed der hovedsagelig anvendes inden for astronomi. Et lysår svarer til ca. 9,5 billioner km.
 • Parsec - længdeenhed der hovedsagelig anvendes inden for astronomi. En parsec svarer til ca. 3,26 lysår eller ca. 31 billioner km.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ "Tech's Notes: "Cut and Run" Trivia Gallery | StarWars.com". StarWars.com. Hentet 7. august 2022.{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)