Obi-Wan Kenobi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Star Wars-person
Navn Obi-Wan Kenobi
Køn Mand
Race Menneske
Øjenfarve Blå-grå
Hårfarve Rødbrun
Hjemplanet Stewjon[1]
Alliance Den Galaktiske Republik
Jedi Ordenen
Spilles af Episode 1-3: Ewan McGregor
Episode 4-6: Alec Guinness

Obi-Wan Kenobi er en af de vigtigste personer i historien om Star Wars. Obi-Wan spiller en central rolle i

Han dukker også kort op i The Empire Strikes Back og Return of the Jedi, dog i spirituel form.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Obi-Wan er i The Phantom Menace padawan under Jedi-mester Qui-Gon Jinn. Efter Qui-Gons død, får Obi-Wan til opgave at optræne Anakin Skywalker til Jedi, på trods af Jedi-rådet fornemmer den mørke og ondskabsfulde side i drengen.

I Attack of the Clones, der udspiller sig ca. 10 år efter The Phantom Menace, jager Kenobi en dusørjæger, der forsøgte at likvidere Padmé Amidala. Hans første spor, opnår han efter en livsfarlig jagt på Coruscant. Efter at have overmanden dusørjægeren, bliver hun skudt af en anden lejemorder, der skulle vise sig at være ham der hyrede hende. Han første ledetråd er den patron hun blev skudt med, og denne får han analyseret af hans ven Dex, da der intet var at finde i Jedi-arkiverne. Dex fortæller Kenobi, at den stammer fra planeten Kamino.

Kenobi rejser til Kamino, men udover at opspore dusørjægeren Jango Fett, der har afgivet hans DNA til Republikkens kloner, opdager han netop denne klonhær – bestilt i Republikkens navn, angiveligt af en Syfo-Dias.

I en jagt efter Jango, og hans klonede "søn", Boba, ender Kenobi på Geonosis, hvor han bliver taget til fange. Da Anakin og Padmé også bliver taget til fange, kæmper de sig dog vejen ud, med assistance fra Republikkens nye klonhær, hvilken de besluttede at tage i brug.

I Revenge of the Sith skal Anakin og Kenobi i første omgang befri Palpatine, der er taget til fange af Grev Dooku og General Grievous. Efter dette, der ender med Dookus død og Grevious' flugt, samles Jedierne til et vigtigt møde. Anakin får til opgave at rapportere om alt hvad Palpatine laver, omend unge Skywalker ikke er glad for det, da de er nære venner.

Kenobi får senere til opgave at indlede jagten efter Grevious, men efter at have besejret ham, bliver Ordre 66 iværksat og Republikkens klonhær forsøget at dræbe ham i et baghold. Kenobi lander dog efter et langt fald i en lille sø, og overlever.

Da han kommer tilbage til Coruscant får han at vide at hans lærling, Anakin, som han elskede som en søn og bror, har vendt til den mørke side og underkastet sig Palpatine, der nu har afsløret sig i hans Sith-form. Yderligere ser han på hologramoptagelser fra Jedi Templet at Anakin har slået 4-8-årige padawans ihjel. Kenobi bliver knust, men får til opgave at udfordre Anakin på Mustafar.

Efter ankomst til Mustafar, ender det med at Anakin erklærer Kenobi som fjende, og de ender i en lyssværdsduel. Kenobi vinder duellen, men Anakin overlever.

Tilbage i sikkerhed, føder Padmé Luke og Leia. Bail Organa og hans kone tager sig af Leia, medens Kenobi bringer Luke til Tatooine, hvor Owen Lars vil tage sig af den nyfødte med sin kone.

I A New Hope, 19 år efter begivenhederne i Revenge of the Sith støder Kenobi ind i Luke, efter en mindre redningsaktion mod Sandfolket. Kenobi får overtalt Luke til at rejse med ham, og støtte oprørsgruppen mod Det Galaktiske Imperium, med Palpatine og Darth Vader (Anakin Skywalker som cyborg, efter han mistede en arm i "Attack of the clones" og benene i duellen mod Kenobi på Mustafar). Her møder de Han Solo og Chewbacca, som de hyrer til dere piloter. Deres mission er at befrie Prinsesse Leia, der er taget til fange på Dødsstjernen. Efter befrielsen ender Kenobi i en duel mod Darth Vader, der får Kenobis liv til følge.

Kenobis død[redigér | redigér wikikode]

Fans har omdiskuteret Kenobis karakteristiske død. Han bliver nemlig ikke decideret overmandet, han lader Darth Vader myrde sig. Nogle mener dette var for at kunne styrke Luke, via Kraften.

Skuespillere[redigér | redigér wikikode]

I de forskellige episoder spilles Obi Wan af:

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. "Star Wars: Q: Where's Obi-Wan's home ...". Official Star Wars Twitter (Twitter). 14. augest, 2010. Hentet 17. november 2013. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information:
Star Wars Stub
Denne Star Wars-artikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.