Diskussion:Dialektisk materialisme

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Filosofi Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Filosofi, et forsøg på at koordinere oprettelsen af filosofi-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


Om {{QA}} markeringer og deres fjernelse[rediger kildetekst]

En {{QA}} markering gælder ikke blot ufærdige sætninger, men også fx det at artiklen ikke har fået kategori, links til andre sprog og om der unødigt mange røde links. Altså at opslaget bærer præg af at være hastigt indtastet. Det er vel også god skik at andre end den der var anledning til {{QA}}-markeringen, fjerner den igen? -- Mvh PHansen 7. sep 2006 kl. 10:38 (CEST)

Okay, jeg forstod blot på beskrivelsen at QA var der pga. den ufærdige sætning. Og ang. den gode skik, så er jeg helt enig, men jeg troede bare det var en så lille fejl - og derfor en ubetydelig ting at få andre til at kigge på. Anyways, nu tilbage til at putte indhold i artiklen :) Malte 7. sep 2006 kl. 20:10 (CEST)
OK. --- Kunne der ikke ved behandlingen af de 'fem niveauer' blive plads til de gamle betegnelser: "basis" og "overbygning", som vel er en slags standard-vare her - dvs i "historisk materialisme" og "dialektisk materialisme"  ? -- Mvh PHansen
Jeg er ikke helt sikker på at jeg forstår spørgsmålet.. Mener du "basis" og "overbygning" som i "materialistisk" og "metafysisk"? Jeg håber på at lægge en forklaring ind ved hvert niveau, men der eksisterer i øvrigt flere end disse fem (så vidt jeg ved). Malte 8. sep 2006 kl. 11:35 (CEST)


Prøv at se her: de:Dialektischer_Materialismus#Aufbau_der_Gesellschaft, hvor det kaldes "Unterbau" og "Überbau", "basis og overbygning" på dansk. En Google på dette giver også nogle hints. ([1] - [2])
Det med "basis" skulle/skal (?) forstås som en slags 'sidste instans bestemmelse' der 'overdeterminerer' overbygningen, eller hvilke inddelinger man nu arbejder med. Det er vel det materialistiske aspekt i dette forhold. ... Det eneste jeg ville pege på var at de to betegnelser nok burde med i en artikel med det navn den nu har, om ikke andet så af historiske grunde. (Nu er de da med på diskussionssiden, hvis du er mere komfortabel med nyere begreber) -- Mvh PHansen 8. sep 2006 kl. 13:02 (CEST)
Jeg er bange for at jeg ikke helt forstår din teori (eller også er det fordi jeg er tilpas dårlig på tysk). Du må meget gerne integrere "basis" og "overbygning" hvis du mener at det skal være der - det lader til det ifølg. den tyske wiki som du siger. Jeg er dog lidt i tvivl om at opdele verden, da Marx på ingen måde er dualist (som jeg forstår vil din opdeling gøre ham - og det marxistiske verdenssyn - til dette). Malte 8. sep 2006 kl. 14:10 (CEST)
Nu er det jo ikke min teori, men kør blot videre som du havde tænkt dig, så vil disse betegnelser nok på et tidspunkt finde en plads i artiklen; og det har ikke noget at gøre med om Marx kan kaldes dualist eller noget andet, men om et begrebspars 'liv og død', og om de kan siges at høre hjemme i en artikel med netop dette navn. -- Mvh PHansen 8. sep 2006 kl. 14:34 (CEST)

Jeg tror jeg forstår nu. Mener du at "basis" er det som Marx oprindeligt beskrev og "overbygning" er dét som Engels og andre "marxister" puttede ovenpå den originale teori? I så fald hører listen slet ikke hjemme her - den er udelukkende lavet efter Marx, det står også i indledningen at dialektisk materialisme er udviklet af Engels efter Marx' materialistiske hsitoriesyn Malte 8. sep 2006 kl. 14:55 (CEST)

Måske er det mig der husker forkert - eller ikke opdeler hukommelsen i mulige leksikon-opslag - at de to "slagords"-begreber egentlig hører hjemme i en endnu ikke oprettet artikel Historisk materialisme, hvis det nemlig er sådan at "dialektisk materialisme" (kun?) skulle forstås som en metode der kunne finde anvendelse på forskellige områder, jvf også den tyske artikel lidt længere nede. Så måske kan vi lægge den død her ved at henvise dem, begreberne, til et opslag Historisk materialisme, eller måske ligefrem Basis - Overbygning? -
Men se lige på denne: Marxisme og ikke mindst Diskussion:Marxisme hvor en uheldig fik sit bidrag sendt bort fra selve artiklen, så det der er tilbage af dén artikel kun er den unge Marx og ikke det han fik ud af at sidde og få bylder på British Library. Hvis denne bortvisning kan tolkes som at emnet er kontroversielt, så ledsag dit stof med referencer, så det ikke sådan blot bliver ekspederet hinsidan :) -- PHansen 8. sep 2006 kl. 19:42 (CEST)
Det tror jeg er en god idé! Jeg har selvfølgelig også i sinde at oprette historisk materialisme med (som minimum) en indledning. Du må meget gerne integrere de to begreber - og endnu bedre lave en særskilt artikel til dem, som du foreslår. og tak for tippet med Marxisme. Jeg vil finde nogle kilder så vi undgår samme ting (mit bidrag er dog langt fra af samme størrelse, men point taken :) Malte 9. sep 2006 kl. 12:44 (CEST)

Forstår ikke følgende sætning: "Den dialektiske materialisme er både en filosofisk metafysisk position ...", for i følge min viden om emnet er den dialektiske materialisme en 100% ikke-metafysisk materialisme, den har altså ingen metafysisk position (andet end den at metafysik skal forlades)--KG 16. dec 2007, 13:30 (CET)


Man burde vel undgå den uskik for meget at trække på "kun" de meget kendte "kanoniserede" skrifter, tænkere, skribenter; men noget mht. en uskik: "citatfusk". Eksempel: ofte hævdes at communister hævder: AL historie er klassekamp;

men det det der står i teksten i det kommunistiske manifest er en lidt anden hævdelse:

1848 e.k.: Alle hidtidige samfunds historie er en klassekampens historie. 192.66.115.23 28. jun 2012, 02:50 (CEST)


En iøjenfaldene fortielse er at F. Engels, som optaget af kvindesagen, ( og FOR den ); alligevel fortiede den påfaldene overrepræsentation af mænd, ( mandenavne ) blandt naturvidenskabsfolk tænkeligt for at provokere andre til ikke at fortie det, og til kritisere den overrepræsentation. 192.66.115.23 30. jun 2012, 08:58 (CEST)

Og nærmest omvendt

Nogle tilhængere af D.M. aner også at alenlange, og især knastørre, beskrivelser af Dialektisk materialisme, kunne være med den hensigt at kompromittere Dialektisk materialisme. 192.66.115.23 30. jun 2012, 09:23 (CEST)


Følgene fra engelsk wiki

Dialectical materialism is a strand of Marxism, synthesizing Hegel’s dialectics, which proposes that every economic order grows to a state of maximum efficiency, while simultaneously developing internal contradictions and weaknesses that contribute to its systemic decay. Philosophically, dialectical materialism — that Man originates History through active consciousness — was originated by Moses Hess, and developed by Karl Marx and Friedrich Engels. Moreover, Joseph Dietzgen developed the hypotheses of dialectical materialism independent of Marx, Engels, and Hess.


The term

The term dialectical materialism was coined in 1887, by Joseph Dietzgen, a socialist tanner who corresponded with Karl Marx, during and after the failed 1848 German Revolution. As a philosopher, Dietzgen had constructed the theory of dialectical materialism independently of Marx and Friedrich Engels.[citation needed det er nævnt i værket af Lenin: materialisme og empiriokriticisme ] Casual mention of the term is also found in the biography Frederick Engels, by Karl Kautsky,[1] written in the same year. Marx himself had talked about the "materialist conception of history", which was later referred to as "historical materialism" by Engels. Engels further exposed the "materialist dialectic" — not "dialectical materialism" — in his Dialectics of Nature in 1883. Georgi Plekhanov, the father of Russian Marxism, later introduced the term dialectical materialism to Marxist literature.[2] Joseph Stalin further codified it as Diamat and imposed it as the doctrine of Marxism-Leninism.

The term was not used by Marx in any of his works, and dialectical marxism is not properly dialectical at all, and the actual presence of "dialectical materialism" within his thought remains the subject of significant controversy, particularly regarding the relationship between dialectics, ontology and nature.[citation needed] For scholars working on these issues from a variety of perspectives see the works of Bertell Ollman, Roger Albritton, and Roy Bhaskar.


planlægges oversat, og de til udenfor wikipedia kildehenvisninger deri, taget med, det er så mange af de ønskede kildehenvisninger62.243.92.66 1. jul 2012, 14:19 (CEST)


Selv om wikipeia, jo næppe betyder alverden i de følgene nævnte store sammenhænge, er der nogle muligvis mindre gode sider ved wikipedias kildepolitik, som lige bør nævnes: At den kildepolitik kan bevare indtryk af at det "kun" er de "elitære", de (aner)kendte, som betyder noget. De muligvis mindre gode sider ved den kildepolik, bliver jo tydeligere, især i disse sammenhænge, hvor der ofte er tale om især socialisme, kommunisme, masserne, folket, de mange. 130.225.198.228 2. jul 2012, 14:44 (CEST)

Uencyklopædisk[rediger kildetekst]

Artiklen er i sin nuværende form en dilletantisk samling af sentenser og påstande. Det nådigste vil nok være at slette den og starte forfra. --Palnatoke (diskussion) 31. aug 2012, 00:00 (CEST)

Maaske man bare kunne rulle den tilbage til en mindre rodet tilstand? --Cgtdk (diskussion) 31. aug 2012, 00:02 (CEST)
Denne revision er f.eks. udmaerket. (Skrev Cgtdk (diskussion • bidrag) 31. aug 2012, 00:02. Husk at signere dine indlæg.)
Jeg er enig med Palnatoke. --Rmir2 (diskussion) 31. aug 2012, 07:13 (CEST)
Frem til sommeren 2012 er artiklen faktisk ikke så skidt; jeg har rullet tilbage til 23. juni. --Palnatoke (diskussion) 31. aug 2012, 07:29 (CEST)

Her medio december er problemstillingen fortsat aktuel. Enten skal der ske en omgående omskrivning, eller også indstiller jeg den til sletning. Kvaliteten er særdeles ringe. --|EPO| COM: 16. dec 2012, 13:54 (CET)

Det meste af de problemstillinger forårsages af adminstratorer der påfaldene omhyggeligt forsøger at redigere så indlæg som:

læresætninger så som

Grundlagsforløbene bestemmer mest af :

  • naturgrundlag, basis, grundlag.
  • Det bevidsthedsmæssige
  • Det social-økonomiske
  • Det kulturelt-historiske

og

Mentaliteten bestemmer mindre den samfundsmæssige væren (position), end den samfundsmæssige væren ( position ) bestemmer mentaliteten.

Den slags læresætninger tilføjes noget så som

"Den materialistiske lære, at menneskene er produkter af omstændighederne og opdragelsen, at forandrede mennesker altså er produkter af andre omstændigheder og forandret opdragelse, glemmer, at omstændighederne netop forandres af menneskene.." fra Teser om Feuerbach.

for at være dialektisk materialisme.

--

redigeres så netop første del bliver tilbage; og altså så fremstår som beskrivelser af noget andet end dialektisk materialisme. 80.198.101.100 16. dec 2012, 17:44 (CET)

Som Palnatoke netop pointerer, er der ikke en sammenhængende beskrivelse af hvad dette emne går ud på. Der er en mere eller mindre tilfældig samling udsagn, som ikke hænger sammen. Hvorvidt der er administratorer indblandet i arbejdet, kan jeg ikke se relevansen af. --|EPO| COM: 16. dec 2012, 17:47 (CET)


For øvrigt kan det ikke være neutralt at anbefale at holde sig til den såkaldte retskrivning, en stats forsøg på at afgrænse hvad der er ret sprog80.198.101.100 16. dec 2012, 22:28 (CET)

Så er det vist på tide at tage sølvpapirshatten på ....
Som artiklen står nu er det mildest talt temmelig indforstået. At den så tilsyneladende også er skrevet ud fra et revolutionært ønske om at bryde med almindelige normer for retstavning gør det ikke meget bedre. Pugilist (diskussion) 16. dec 2012, 22:58 (CET)

Sletningsforslag: Dialektisk materialisme

Se evt. på Wikipedia:Sletningsforslag

Artiklen fremstår med en række mere eller mindre sammenhængende påstande. Resultatet er at artiklen ikke hænger sammen og ikke giver læseren en indføring i emnet. Se også artiklens diskussionsside. --|EPO| COM: 17. dec 2012, 13:26 (CET)

Det kan klares ved at rulle tilbage til en version, der har et rimeligt forhold mellem længde og reelt indhold - altså nok en stub. Evt. kan denne stub så skrivebeskyttes, mens diskussionssiden bruges til at forbedre artiklen. --Palnatoke (diskussion) 17. dec 2012, 13:42 (CET)
  •  Kommentar Vi bør have en artikel om emnet. Den er tidligre rullet tilbage til et stubniveau, og vi bør vel "blot" rulle tilbage dertil en gang mere og så se, om ikke den kan udvikle sig derfra i mere frugtbar retning. Er det nødvendigt med en skrivebeskytelse, må vi tage det med. Pugilist (diskussion) 17. dec 2012, 15:08 (CET)
  • Behold--Søren1997 i (Diskussion) 19. dec 2012, 15:35 (CET)
Konklusion:
Notabiliteten er i orden, men flertallet peger på at artiklen er ikke god i sin nuværende version: Artiklen rulles tilbage til version 2012-12-16T12:37:57. MVH Henrik (heb, Diskussion   Bidrag   E-mail) 16. jan 2013, 08:46 (CET)

Det bør undlades at slette pålidelige og vedkommene oplysninger ( i stedet for evt. at forbedre formuleringerne ) som f.eks.:

Nogle særligheder ved Marxisme[rediger kildetekst]

Fordi nogle af de særligheder kom til indgå i dialektisk materialisme, var de også noget af det nye ved dialektisk materialisme.

Det var nyt at bla.a. det følgene blev offentliggjort:

Nogle citater fra tekstudgaver af Det Kommunistiske Manifest 1848:

Alle hidtige (kultur)samfunds historie er en klassekampens historie.

Alle tidligere klasser som har erobret magten, har søgt at sikre den stilling, de havde erhvervet, ved at tvinge hele samfundet ind under deres tilegnelsevilkår.

Proletariatet, det nuværene samfunds laveste lag,, kan ikke rejse sig,..,uden at hele det officielle samfund sprænges i luften. ( altså at det klasseløse samfund så sandsynligvis bliver virkeliggjort ).

80.198.101.100 16. dec 2012, 23:13 (CET)

Noget særligt er den måde indledningen er skrevet på, eller er jeg den eneste der fatter hat og briller af de første to sætninger? TherasTaneel (diskussion) 20. jul 2013, 19:31 (CEST)

At dialektiske materialister til forskel fra mange andre filsofier der er udprægede fåsidet teoretiske, påpeger at der er de og de praksisser som er nødvendige, og udfører de praksiser80.198.101.100 20. jul 2013, 19:59 (CEST)

Ah, tak. TherasTaneel (diskussion) 21. jul 2013, 06:25 (CEST)