Diskussion:Kritik af kapitalisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Egen erfaring og ingen begrundelse fra røde politikere[redigér wikikode]

Det jeg skriver på siden er netop ikke noget, som socialistiske partier fortæller, når de snakker om lighed. Jeg skrev det i artiklen ud fra egen erfaring om hvorfor folk ikke vil have kapitalisme. --Allano (Skriv til mig her...) 27. mar 2010, 23:48 (CET)

Men egen erfaring skal jo stadigvæk underbygges af kilder, jf. No Original Research. Den engelske artikel har 67 noter og diverse links. --KLN 27. mar 2010, 23:54 (CET)
Men den engelske artikel nævner bare noget med Marx, som siger, at kapitalisme undertrykker folk, som jo ikke giver et klart billede af hvad der menes, da der stadig findes Venstre-folk osv, som påstår af svage med vilje snylter på samfundet. --Allano (Skriv til mig her...) 28. mar 2010, 00:04 (CET)

Hvis der skal komme noget fornuftigt ud af denne artikel, skal den gennemtænkes grundigt, der skal opstilles en disposition, der skal samles kildehenvisninger til artiklens udsagn osv. Det havde nok været bedre at tænke tingene lidt mere igennem. En stub (som den er nu) er praktisk talt værdiløs. Forøvrigt mener jeg, at man ikke kan/bør undlade en kritik fra de "klassiske" marxister, men kan ellers henvise til John Kenneth Galbraiths kritik af den amerikanske kapitalisme. Prøv igen.--Rmir2 28. mar 2010, 00:14 (CET)

Jeg er enig. Den engelske version giver en meget nuanceret forståelse af sagen, synes jeg. Den nævner også andre kritikker end Karl Marx's, fx religiøse. Og denne artikels fokus skal vel være bredere end den hjemlige politiske debat. --KLN 28. mar 2010, 00:17 (CET)
Der er ingen kilder til mine udsagn. På Google: Google: grunde+til+antikapitalisme og Google: reasons+for+anticapitalism og bogen her nævner det samme med Marx. --Allano (Skriv til mig her...) 28. mar 2010, 11:24 (CEST)
Engelsk Wikipedia skelner mellem antikapitalisme og kapitalismekritik, hvad dine søgeeksempler herover kunne tyde på at du ikke gør; måske var det vejen frem at opsamle de ideologiske grunde i artiklen om antikapitalisme – som for øvrigt heller angiver kilder.
Engelsk: en:Anti-capitalism og en:Criticism of capitalism - se også den tyske de:Kapitalismuskritik
Spansk: es:Anticapitalismo og es:Crítica del capitalismo
-- Mvh PHansen 28. mar 2010, 12:11 (CEST)
Men hvis man søger på Google: criticism+of+capitalism og Google: kritik+af+kapitalismekommer der heller ikke noget. --Allano (Skriv til mig her...) 28. mar 2010, 13:58 (CEST)
Du kunne jo komponere en dansk udgave ud fra de henvisninger jeg gav ovenfor - og desuden læse lidt her: "kapitalisme_(Kritik_af_kapitalismen)", som er fra DSD.
-- Mvh PHansen 28. mar 2010, 14:28 (CEST)
Vi har forstået hinanden, jeg mente at der ikke kunne findes kilder til teksten i artiklens nuværende form. --Allano (Skriv til mig her...) 28. mar 2010, 18:21 (CEST)
Du mener formodentlig misforstået, som også teksten i beskrivelsesfeltet siger – Der ligger således stadig en opgave for dem der har lyst til at bringe lidt økonomisk teori og historie ind i artiklen. -- Mvh PHansen 28. mar 2010, 19:48 (CEST)

Kapitalismekritik[redigér wikikode]

En del problemer med artiklen:

 1. Ja, det hedder faktisk Kapitalismekritik. "Kritik af kapitalisme" virker som om man ikke kendte begrebet, da titlen for den engelske artikel en:Criticism of capitalism blev oversat/undersat.
 2. Det ville have været hensigtsmæssigt også at oversætte indholdet, da den engelske artikel er velstruktureret og indeholder kilder. En anden mulig er at oversætte den tyske de:Kapitalismuskritik.
 3. Hvis man googler kapitalismekritik får man mange danske kilder.
 4. Der er tale om førstehåndsforskning, hvilket artiklens opretter også gør opmærksom på ovenfor: "Det jeg skriver på siden er netop ikke noget, som socialistiske partier fortæller, når de snakker om lighed. Jeg skrev det i artiklen ud fra egen erfaring om hvorfor folk ikke vil have kapitalisme."
 5. I øvrigt fortsætter han med det som argument for at der ikke skal være kilder.
 6. Til ovenstående skal bemærkes at den engelske og den tyske artikel ikke kun handler om socialistisk kritik.

Der er intet i artiklen, der er værd at bygge videre på så jeg sætter KapitalismekritikWP:EA. Jeg gætter på at Rmir2, der før har givet en lignende kritik af artiklen, har en mening? --Madglad (diskussion) 15. maj 2016, 18:45 (CEST)

Fuldstændig enig i hele kritikken af artiklen. Jeg har defor gjort kort proces og startet oversættelsen af Kapitalismekritik. Hvis nogen derefter vil bevare dette misfoster af førstehåndsforskning, må de for min skyld gerne. Jeg oversætter fra Criticism of capitalism. Alle er velkomne til at hjælpe til. mvh Per (PerV) (diskussion) 15. maj 2016, 19:25 (CEST)
Jeg vil hilse det velkommen, hvis denne artikel skrives om fra grunden. Og PerV har utvivlsomt forudsætninger for at skrive en mere fornuftig artikel. venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 15. maj 2016, 20:07 (CEST)
Tak ffor tilliden Rmir2 Thumbup.svg, men du kan jo følge med, og hjælpe til. Jeg sætter {{ibrug}} på det afsnit, jeg er igang med. mvh Per (PerV) (diskussion) 15. maj 2016, 20:17 (CEST)

Sletningsforslag: Kritik af kapitalisme

Se evt. på Wikipedia:Sletningsforslag

Artiklen Kritik af kapitalisme har siden sin oprettelse i 2010 haft en række problemer, hvoraf førstehåndsforskning var ét og mangel på kilder et andet. Debatten blussede op i 2016, og der blev herefter oprettet artiklen Kapitalismekritik, der opflyder de sædvanlige krav om kilder m.v. Da artiklen Kritik af kapitalisme herefter er en dublet, er der efter min opfattelse ingen grund til at beholde den. Der er ingen indgående links. --Pugilist (diskussion) 11. feb 2017, 20:24 (CET)

 • Symbol delete vote.svg Slet - Som angivet. Kan eventuelt blot ændres til en viderestilling til Kapitalismekritik. --Pugilist (diskussion) 11. feb 2017, 20:24 (CET)
 • Symbol delete vote.svg Slet - Enig. Artiklen Kapitalismekritik er også åben for forbedringer, men den er i hvert fald mange længder bedre end Kritik af kapitalisme, der ikke tilfører ret meget andet end (misforståede) førstehåndspåstande. Vh. SorenRK (diskussion) 11. feb 2017, 20:36 (CET)
 • Symbol merge vote.svg Sammenskriv Emnet hedder kapitalismekritik, en artikel der aldrig blev god fordi mig og PerV kom op at skændes om der skulle oversættes fra en-wiki eller de-wiki, og noget med en portal-skabelon. Lad mig og Per forliges og få skrevet en god artikel. Løsningen er en omdirigering til kapitalismekritik. --Madglad (diskussion) 11. feb 2017, 20:47 (CET)
 • Symbol delete vote.svg Slet --Pelle Hansen 20. feb 2017, 04:00 (CET)
 • Symbol delete vote.svg Slet --Rmir2 (diskussion) 20. feb 2017, 16:39 (CET)
Crystal Clear action apply.pngKonklusion:
Ændret til en viderestilling til Kapitalismekritik. Hvis Madglad og PerV kan blive enige om at forbedre sidstnævnte, vil det være fint. Det ville da være dejligt, hvis to flittige bidragsydere med interesse for emnet kunne vise den positive Wikipedia-ånd :-) --Pugilist (diskussion) 20. feb 2017, 21:11 (CET)