Dolmer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Græske dolmere, der forberedes.
Hvidkålsroulader før tilberedning.
Polske gołąbki.
Hvidkålsroulade med kartofler, sovs og salat.

Dolmere er en madret, der består af kødfars indpakket i vinblade.

Dolmere stammer fra Mellemøsten op til Kaukasus, hvor farsen typisk blandes med stykker af paprika og ris og rulles i vinblade (vinbladsdolmere). Andre grøntsager kan også fyldes: tomater og kartofler, løg, squash og auberginer.

I Skandinavien findes en variant med kålblade kaldet kåldolmer (i Danmark også hvidkålsroulette eller -roulade). De er særligt kendt i Sverige[kilde mangler] og menes at være bragt til landet af kong Karl XII, der opholdt sig i Det Osmanniske Rige, efter han tabte Slaget ved Poltava mod Rusland. Her blev han gode venner med sultan Ahmed III.[kilde mangler]

Ifølge kogebog fra 1951 (Husholdning på landet) er der den forskel på dolmer og roulette, at dolmere "kun" er kogt, mens rouletter både er kogt og stegt.[kilde mangler]

Rumænske kåldolmere eller fyldt kål (kålruller) hedder sarmale og betragtes som en rumænsk nationalret.[1]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Foodlogo.svg
Se opskrift på Dolmere
i WikiKogebogen

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Mad og drikkeSpire
Denne artikel om mad eller drikke er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.