Dronningmølle

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Dronningmølle

Dronningmølle station
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Hovedstaden
Kommune Gribskov Kommune
Sogn Esbønderup Sogn
Postnr. 3120 Dronningmølle
Demografi
Kommunen 40.684 (2011)
 - Areal 280,00 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.gribskov.dk
Oversigtskort

Dronningmølle er et kyst- og sommerhusområde i byområdet Hornbæk-Dronningmølle i Nordsjælland [1]. Dronningmølle er beliggende ved Øresund fire kilometer vest for Hornbæk, seks kilometer øst for Gilleleje og 22 kilometer nord for Hillerød. Byområdet tilhører Gribskov Kommune og er beliggende i Esbønderup Sogn. I byen findes Dronningmølle Station, der er station på Hornbækbanen.

Etymologi[redigér | rediger kildetekst]

Navnet Dronningmølle, dronningens mølle, skriver sig fra en vandmølle, som blev bygget i 1588 af dronning Sophie, hustru til kong Frederik 2, som ejede et areal lige ved udløbet af Esrum Å i Dronningmøllebugten.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Ifølge matriklen af 1682 udgjorde det dyrkede areal 7,1 tønder land skyldsat til 3,63 tønder hartkorn.[2]

Ved århundredeskiftet lå der et bageri og og en købmandshandel i tilknytning til Dronningmølle.[3]

Dronningmølle ville næppe have eksisteret, hvis det ikke havde været for industrimagnaten, kaffegrosserer Ferdinand Andersen, der købte Dronningmølle Slot i 1895. Andersen havde sat sig for, at bygge et teglværk, da der i Villingebæk var både plads og ler til et sådant. I 1896 bliver aktieselskabet Dronningmølle Teglværk etableret. Leret kom fra to store lergrave på Villingebæk Strandvejs nordside, hvor den vestlige stadig tydeligt ses og i dag betegnes som Lergravssøen, mens den østlige er blevet delvis genopfyldt og planeret, og rummer en campingplads og ferielejligheder. Efter en brand i 1929 blev værket genopført med nye ovne og større kapacitet, så det kunne levere ca. 11 millioner teglsten om året. Det betød imidlertid, at lergravene blev større og leret efterhånden opbrugt, og da gravene var blevet så dybe, at de forstyrrede hele områdets vandforsyning, blev teglværket nedlagt after krigen (WWII) i 1940'erne. De mange industribygninger blev jævnet med jorden og lergravene hurtigt fyldt med vand. Kommunen udlagde arealerne til sommerhusbebyggelse, dog er en del bygninger stadig bevaret, bl.a. Villingebæk Strandvej 519, der var arbejdelbolig for fem familier, og den større to-etagers bygning nr. 540, der var kontorbygning og bestyrerbolig.[4]

Teglværket, der i sin storhedstid omkring 60 arbejdere, udskibede oprindeligt tegl fra en lang mole ud i Øresund (Kattegat begynder længere mod vest ved Gilleleje), men senere fik Ferdinand Andersen, der var storaktionær i Hornbækbanen, denne forlænget i 1916 til teglværket og videre til Gilleleje. Han bestemte at stationen skulle hedde Dronningmølle. Herefter foregik det meste af transporten med jernbane.[4]

Det var dog først efter 2. verdenskrig og frem til omkring 1970, at der udviklede sig et større sommerhusområde (Hornbæk-Dronningmølle) i tilknytning til Dronningmølle.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Statistikbanken Tabel BEF44". Arkiveret fra originalen 30. april 2012. Hentet 17. marts 2010.
  2. ^ Pedersen, s. 11
  3. ^ "J.P. Trap: Kongeriget Danmark; 3. Udgave 2. Bind: Frederiksborg, Kjøbenhavns, Holbæk, Sorø og Præstø Amter; Kjøbenhavn 1898; s. 80". Arkiveret fra originalen 11. oktober 2016. Hentet 23. august 2016.
  4. ^ a b Dronningmølle Teglværk Arkiveret 8. marts 2018 hos Wayback Machine. Dronningmølle Borgerforening, hentet 24-02-2018.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Henrik Pedersen: De danske Landbrug fremstillet paa Grundlag af Forarbejderne til Christian V.s Matrikel 1688. Udgivet efter hans Død paa Bekostning af Carlsbergfondet (København MCMXXVIII; Reprotryk for Landbohistorisk Selskab, København 1975), ISBN 87-7526-056-5
Gribskov KommuneSpire
Denne artikel om geografi i Gribskov Kommune er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi