En chance til

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
En chance til
Nikolaj Coster-Waldau October 2013.jpg
Overblik
Dansk titel En chance til Rediger på Wikidata
Genre Thriller
Instrueret af Susanne Bier
Produceret af Sisse Graum Jørgensen
Manuskript af Anders Thomas Jensen
Medvirkende Nikolaj Coster-Waldau
Ulrich Thomsen
Nikolaj Lie Kaas
Maria Bonnevie
Lykke May Andersen
Kirsten Lehfeldt
Musik af Johan Söderqvist Rediger på Wikidata
Fotografering Michael Snyman
Geir Hartly Andreassen
Klip Morten Højbjerg
Pernille Bech Christensen
Filmstudie Zentropa Entertainments
Distributør Nordisk Film
Udgivelsesdato 15. januar 2015 (Danmark)
Censur 15 år Tilladt for børn over 15 år
Længde 115 min.
Oprindelsesland Danmark Danmark
Sprog Dansk
Svensk
Budget 35 mio. kr.
Links
på IMDb
på scope.dk Rediger på Wikidata
på danskefilm.dk
i DFI's filmdatabase
i SFDb Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

En chance til er en dansk thriller fra 2015, som er instrueret af Susanne Bier, mens Anders Thomas Jensen har skrevet manuskriptet. På rollelisten ses skuespillerne Nikolaj Coster-Waldau, Nikolaj Lie Kaas, Ulrich Thomsen, Maria Bonnevie, Lykke May Andersen, Kirsten Lehfeldt, Søs Egelind og Bodil Jørgensen.

Filmen fik verdenspremiere på Toronto Film Festival i Canada i september 2014, mens den i Danmark havde biografpremiere den 15. januar 2015.[1] Trods lunkne anmeldelser solgte den 50.917 billetter i premiereweekenden, hvilket er Biers næststørste premiereweekend overhovedet, kun overgået af Den skaldede frisør (2012). En chance til er blevet solgt til 134 lande over hele verden.[2]

Handling[redigér | rediger kildetekst]

De to kriminalkommissærer og bedste venner, Andreas og Simon, lever vidt forskellige liv. Andreas er lykkelig med sin smukke kone Anne og deres fælles søn, mens den fraskilte Simon bruger størstedelen af sin tid, stangstiv, på den lokale stripklub. Men alt bliver vendt op og ned, da de en dag kaldes ud til husspektakel hos Tristan og Sanne, et junkiepar fanget i en ond spiral af vold og stoffer.

Det ligner en rutinesag – indtil Andreas finder deres forsømte baby, sulten og grædende. Den ellers så afmålte politimand bliver konfronteret med sin egen magtesløshed og rystes i sin grundvold. Og en nat stjæler han babyen. Efterhånden som Andreas mister grebet om retfærdighed, bliver det pludseligt op til den uregerlige Simon at genoprette grænsen mellem ret og uret.

Produktion[redigér | rediger kildetekst]

En chance til har et budget på 35 mio. kroner og er produceret af Zentropa Entertainments i co-produktion med Zentropa International Sweden og Film I Väst. Den blev optaget fra den 18. november 2013 til den 14. januar 2014 på Sydfyn. I Svendborg blev diskoteket Crazy Daisy omdannet til stripklubben 'Doll House', hvor flere scener blev optaget.[3]

Det lykkedes for Zentropa og Susanne Bier at hente en af landets største internationale skuespiller hjem for at spille hovedrollen i filmen. Som politimanden Andreas har Bier sikret Nikolaj Coster-Waldau sin første hovedrolle i en dansk spillefilm siden Ved verdens ende (2009). Coster-Waldau er blevet et stort navn i USA som Jaime Lannister i HBOs succes-serie Game of Thrones og har det seneste år også haft markante roller i gyseren Mama og Tom Cruises science-fiction-drama Oblivion. Det er også den fjerde Bier-film, som Ulrich Thomsen medvirker i. I 1997 indspillede de Sekten sammen og siden har han medvirket i Brødre (2004) og Hævnen (2010).

Manuskriptet er skrevet af Anders Thomas Jensen, som er baseret på en historie af Anders Thomas Jensen og Susanne Bier. Filmen blev klippet af Pernille Bech Christensen og Morten Højbjerg. Filmfotografen er Geir Hartly Andreassen, som senest har været fotograf på den Oscar-nominerede storfilm Kon-Tiki samt den franske scenograf Gilles Balabaud. En chance til produceres af Sisse Graum Jørgensen for Zentropa, som også har stået bag Susanne Bier-film som Brødre, Efter brylluppet, Hævnen og senest Den skaldede frisør.

Medvirkende[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Susanne Biers EN CHANCE TIL får verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto Arkiveret 2. april 2015 hos Wayback Machine, Nordisk Film, 23. juli 2014
  2. ^ http://jyllands-posten.dk/kultur/film/ECE7056486/Dansk+film+solgt+er+nu+solgt+til+134+lande/ Arkiveret 2. april 2015 hos Wayback Machine Dansk film solgt er nu solgt til 134 lande], Jyllands-Posten, 26. september 2014
  3. ^ Silas Bay Nielsen (15. januar 2014). "Susanne Bier hiver fat i kæmpe dilemma i ny film". DR. Arkiveret fra originalen 12. maj 2014. Hentet 12. maj 2014.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]