Anders Thomas Jensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Anders Thomas Jensen
Anders Thomas Jensen (cropped).jpg
Jensen på Fantastic Fest i 2015
Personlig information
Fulde navn Anders Thomas Jensen
Født 6. april 1972 (47 år)
Frederiksværk
Nationalitet Danmark Danmark
Forældre Kirsten Jensen
Carl Benny Jensen
Ægtefælle Line Kruse (g. 2008)
Børn 4
Beskæftigelse Filminstruktør
Manuskriptforfatter
Aktive år 1995-nu
Nomineringer og priser
Nomineringer Oscar for bedste kortfilmRediger på Wikidata
Udmærkelser Oscar for bedste kortfilm
Allen-legatet (1997)Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Anders Thomas Jensen (født 6. april 1972 i Frederiksværk) er en dansk filminstruktør og manuskriptforfatter. Han søgte forgæves ind på Den Danske Filmskole to gange, men gik derefter på universitetet og læste retorik. Han fik sit internationale gennembrud med kortfilmen Valgaften (1998), der fik en Oscar for bedste kortfilm i 1999. Siden har han skrevet over 40 manuskripter til danske kortfilm og spillefilm, og blandt andet arbejdet sammen med Susanne Bier, Lone Scherfig og Søren Kragh-Jacobsen. Han skrev bl.a. manuskriptet til Susanne Biers Hævnen (2010), som i 2011 vandt en Oscar som bedste udenlandske film.

I 2000 debuterede han som filminstruktør med filmen Blinkende lygter. Siden har han instrueret De grønne slagtere (2003), Adams æbler (2005) og Mænd og høns (2015).

Privat[redigér | redigér wikikode]

Privat har han siden 2008 været gift med skuespilleren Line Kruse og parret har fire børn sammen.[1]

Liv og karriere[redigér | redigér wikikode]

Anders Thomas Jensen voksede op i Frederiksværk, hvor han i ungdomsårene blev interesseret i filmmediet. Under sin gymnasietid 1988-91Frederiksværk Gymnasium var han meget aktiv i gymnasiets film- og tv-miljø, hvor han bl.a. vandt en filmkonkurrence for unge i Frederiksborg Amt med sin filmatisering af Peter Seebergs novelle Patienten. Det var også på gymnasiet, at Anders Thomas Jensen mødte Tomas Villum Jensen og etablerede deres samarbejde.

Han indspillede i 1996-1998 de tre kortfilm Ernst & Lyset, Wolfgang og Valgaften, der alle blev vist ved Oscaruddelingen, og sidstnævnte løb af med statuetten ved uddelingen i 1999. I 2009 løb Anders Thomas Jensen af med sin anden Oscar for kortfilmen The New Tenants.

Han har fra slutningen af 1990'erne og ind i det nye årtusinde skrevet manuskript til en række danske filmsuccesser bl.a. Mifunes sidste sang (sammen med Søren Kragh-Jacobsen), I Kina spiser de hunde, Elsker dig for evigt, Rembrandt og Brødre.

I 2000 instruerede Anders Thomas Jensen for første gang en spillefilm; den humoristiske Blinkende lygter, og har siden instrueret filmene De grønne slagtere og Adams æbler. De samme skuespillere går ofte igen i Anders Thomas Jensens spillefilm og både Mads Mikkelsen og Nikolaj Lie Kaas medvirker i alle tre film. Desuden samarbejder Jensen ofte med skuespillerne Ole Thestrup, Ulrich Thomsen, Nicolas Bro, Søren Pilmark og Paprika Steen.

Anders Thomas Jensen skrev også manuskriptet til Hævnen (Susanne Biers film fra 2010), der både vandt en Golden Globe for bedste film og en Oscarstatuette for bedste udenlandske film i februar 2011. Samarbejdet mellem de to anses af nogle som dansk films mest produktive og betydningsfulde konstellation i mange årtier.[2]

I 2015 skrev han manuskriptet til filmatiseringen af Lene Kaaberbøls bog Skammerens datter der under samme navn. Thomas Jensen modtog prisen for bedste adapterede manuskript ved Robertuddelingen i 2016.[3]

Hædersbevisninger[redigér | redigér wikikode]

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Kristian Bo Eriksen (28. september 2014). Sådan er Lines private liv. Ude og Hjemme. 
  2. ^ Manden bag Susanne Bier, filmtv.dk
  3. ^ Se listen: Her er alle årets Robert-vindere. TV 2. Hentet 8/2-2016

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]