Game of Thrones

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Game of Thrones
Game of Thrones 2011 logo.svg
Genre Middelalder-fantasy
Skaber(e) Serie:
David Benioff
D. B. Weiss
Roman:
George R. R. Martin
Medvirkende Sean Bean
Mark Addy
Nikolaj Coster-Waldau
Michelle Fairley
Lena Headey
Emilia Clarke
Iain Glen
Aidan Gillen
Harry Lloyd
Kit Harington
Sophie Turner
Maisie Williams
Richard Madden
Alfie Allen
Isaac Hempstead Wright
Jack Gleeson
Rory McCann
Peter Dinklage
Jason Momoa
Komponist af kendingsmelodi Ramin Djawadi[1]
Land USA
Sprog Engelsk
Antal sæsoner 6
Antal afsnit 60
Produktion
Producer Mark Huffam
Frank Doelger
Område Nordirland
Malta[2]
Marokko[2]
Længde 60 minutter
Udsendelse
Kanal HBO
Sendt (USA) 17. april 2011
Oprindeligt sendt Danmark 4. maj 2011 - 16. april 2012 TV3

Game of Thrones er en amerikansk middelalder-fantasy tv-serie skabt af David Benioff og Dan Weiss for HBO. Serien, der er baseret på forfatteren George R. R. Martins række af bestseller-romaner A Song of Ice and Fire, skildrer ædle familie-dynastiers ofte voldelige kamp om kontrollen over kontinentet Westeros. Serien havde premiere i USA den 17. april 2011.[3][4] I Danmark havde serien premiere den 4. maj 2011 på Canal+ Series.[5]

Handling[redigér | redigér wikikode]

Serien foregår i et detaljeret, middelalderligt univers, og følger en række magtkampe mellem forskellige parter, både mellem "huse", grupperinger indenfor de enkelte huse, og mellem enkeltpersoner. Hovedhistorien handler om kampen om Jerntronen i byen Kings Landing, de facto hovedstad for hele kontinentet Westeros og dets 7 riger. En væsentlig bi-historie foregår mod nord, hvor Nattevægterne holder vagt på en enorm ismur mod de mennesker - og andre væsner - som lever nord for muren. En tredie bi-historie følger den viljestærke Daenerys Targaryen og hendes 3 drager - i en tid hvor drager ellers er uddøde - og hendes kamp for at rejse en hær i de fjerne lande langt mod vest, og generobre den Jerntrone hendes far blev fordrevet fra.

Både historier og figurer i serien har i mange tilfælde forhistorier, og mange af disse forhistorier hænger sammen på forskellig vis - i denne verden har de fleste været i krig med eller været allieret med hinanden på forskellige tidspunkter, og ambitioner, grådighed eller gammelt had er ofte en hoveddrivkraft bag personernes gøren og laden. Samtidig følger personerne mange forskellige veje for at overleve i en hård verden befolket af et utal af grupperinger på mange forskellige planer, eksempelvis præstekaster, bystater, lejemordersamfund, troldmænd, slaver, omskårne soldater og meget andet.

Game of Thrones følger de mange handlingsforløb i romanerne A Song of Ice and Fire tæt,[6] og forfatter George R. R. Martin har udtalt at pilotafsnittet var meget tro mod hans oprindelige værk[7]. Seriens skaber, David Benioff, har humoristisk beskrevet Game of Thrones som "The Sopranos i Midgård", med henvisning til seriens intrigante og ofte dystre indhold udspillet i et fantasy-miljø.[8]

Serien har vundet stor berømmelse på bl.a. dens uforudsigelighed og forfatterens vilje til nådesløst at aflive hovedpersoner. Således er kampe, intriger og politik sjældent mellem "god" eller "ond", men snarere betinget af de forskellige personers udgangspunkter og verdensopfattelser. Serien er ofte meget voldelig og blodig, og serien viger ikke tilbage for hverken blodskam, tortur, forræderi, voldtægt og barnemord. Ligeledes er utilsløret sex og nøgenhed jævnligt tilbagevendende, og prostitution er vidt udbredt.

Medvirkende[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Ramin Djawadi taking over 'Game of Thrones'. filmmusicreporter.wordpress.com. February 3, 2011. 
  2. ^ a b Martin, George R. R. (2010-07-16). "From HBO". Not a Blog (LiveJournal). 
  3. ^ (January 7, 2011). "Game of Thrones Premiere Date Announced". Pressemeddelelse. Hentet January 7, 2011.
  4. ^ Hibberd, James (January 14, 2010). "HBO: ‘Game of Thrones’ dailies ‘look fantastic’". The Live Feed (The Hollywood Reporter). Hentet July 24, 2010. 
  5. ^ Jørgensen, Morten Bang (17. april 2011). Coster-Waldau dukker op i storserie. B.T.. Hentet 18. april 2011. 
  6. ^ Martin, George R. R. (2008-01-11). HBO options Ice & Fire. 
  7. ^ Martin, George R. R. (2010-05-20). "June is Fast Approaching". Not a Blog (LiveJournal). 
  8. ^ Kachka, Boris (2008-05-18). "Dungeon Master: David Benioff". New York Magazine 2008 (May 26). 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Fjernsyn Stub
Denne artikel om et tv-program er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.