Erling Skakke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Erling Skakke (1115-1179) var norsk stormand i borgerkrigstiden.

Kong Håkon Herdebrei skal i 1162 være blevet dræbt af Erling Skakke i et søslag ved øen Sekken i Romsdalsfjorden (Møre og Romsdal fylke).

Erling Skakke var en af lederne af lensmandspartiet. Han fik tilnavnet, efter at han blev skadet på et korstog. Han var gift med Kristin, datter af Sigurd Jorsalfar. De var forældre til sønnen Magnus Erlingsson, som de fik kronet til konge. Erling Skakke døde i slaget på Kalvskinnet i 1179.

Hal Koch skriver i Danmarks Historie 1963 om høvdingen Erling Skakke, som residerede på Stødle 1161-1179, at Stødle kirke var hans huskapel (den findes den dag i dag. Det er en middelalderkirke af sten. 1160 er koret i den nuværende kirke opført. Det gamle kor var sakristi, restaureret 1958, Skibet af træ er tilbygget i 1600-tallet. Kirkeklokken er fra middelalderen.

Valdemar den Store og bisp Absalon foretog en militær aktion mod Norge. Baggrunden var de urolige indre forhold i Norge, hvor forskellige tronprætendenter stredes om magten. Da Erling Skakke bad Valdemar om hjælp, stillede denne sig imødekommende, men på betingelse af, at Erling skulle overlade ham herredømmet over landskabet Viken, som Harald Blåtand havde besiddet. Det lykkedes Erling Skakke at få magten i Norge, men han opfyldte ikke sit løfte, og kong Valdemar skred til handling. Han gik i land flere steder ved Oslofjorden, hvor han uden sværdslag kunne gøre sine krav gældende. Kort efter indgik Erling Skakke i en sammensværgelse med den danske prins Buris, en søn af Henrik Skadelår, der i forvejen var mistænkt for at konspirere mod Valdemar. En norsk flåde dukkede endog op i de danske farvande. Svaret fra Valdemars side blev et nyt togt, først til Viken og dernæst op langs Norges vestkyst – uden at der dog blev opnået politiske eller militære resultater.

Vista-kdmconfig.png Artiklen om personen Erling Skakke kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.
Norges historie Stub
Denne artikel om Norges historie er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Norges historie