Ernst-Hugo Järegård

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ernst-Hugo Järegård
Ernst hugo cropped.jpg
Ernst-Hugo Järegård i en opsætning af Jean-Paul Sartres Fångarna på AltonaGöteborgs stadsteater, 1961.
Navn Ernst-Hugo Alfred Järegård
Fødselsdato 12. december 1928
Fødested Ystad, Sverige
Dødsdato 6. september 1998 (69 år)
Dødssted Lidingö, Sverige
Gravsted Lidingö församlings kyrkogårdRediger på Wikidata
Statsborger Sverige Svensk
Ægtefælle Karin Nordström (1949-1998, hans død)
Børn En søn
Beskæftigelse Skuespiller
Roller Stig Helmer i Riget
Bodilpriser: Bedste mandlige hovedrolle (1995) for Riget
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Ernst-Hugo Järegård (født 12. december 1928 i Ystad, død 6. september 1998Lidingö, Sverige) var en svensk skuespiller.

Han blev født som Ernst-Hugo Alfred Järegård i Ystad i Skåne.

Järegård medvirkede i ca. 20 film og flere end 40 tv-produktioner, men hans virkelige hjem var på scenen. Blandt hans mest bemærkelsesværdige teaterroller kan nævnes Estragon i Samuel Becketts Mens vi venter på Godot, titelrollen i Molières Tartuffe og Hjalmar Ekdal i Henrik Ibsens Vildanden (i Ingmar Bergmans instruktion på Dramaten i Stockholm).

For Lars von Trier havde Järegård først en birolle i filmen Europa, hvorefter von Trier og Niels Vørsel skrev den store rolle som den koleriske, svenske overlæge Stig Helmer i tv-serien Riget direkte til Järegård. Järegård modtog i 1995 både en Robert og en Bodilpris for bedste mandlige hovedrolle for sin medvirken i tv-serien. Hans død kan være årsagen til at Lars von Trier opgav at fortsætte Riget.[Kilde mangler]

Han blev både beundret og karikeret for sin ekspressive spillestil. Nogle opfattede ham som krukket og for meget, men med sin stærke udstråling havde han publikum i sin hule hånd. Han anses af mange for at være blandt sin generations største svenske skuespillere.

I midten af 1980'erne spillede han hovedrolle og drabsmand i tre af de fire meget opmærksommede TV-film for daværende SR-TV i Malmø, i den historiske serie Skånska mord. Veberödsmannen (En mand, der i begyndelsen af ​​1900-tallet købte møller op og brændte dem, med henblik på at begå forsikringsunderslæb. Han dræbte også to personer), Esarparen (En mand der i 1930'erne blev anklaget og dømt, for drab på sin kone. I 1950'erne fik han dog retfærdiggørelse) og Hurvamannen (En skånsk politimand der i 1950'erne myrdede flere unge kvinder). I den fjerde TV-film, Yngsjömordet var morderne en kvinde og hendes søn. Og da Ernst-Hugo hverken var kvinde eller ung mand, brugtes andre skuespillere i stedet.

Han døde 6. september 1998 på Lidingö ved Stockholm.

Priser och udmærkelser[redigér | redigér wikikode]

Järegård har modtaget en række priser:[Kilde mangler]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]