Ernst-Hugo Järegård

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ernst-Hugo Järegård
Ernst hugo cropped.jpg
Ernst-Hugo Järegård i en opsætning af Jean-Paul Sartres Fångarna på AltonaGöteborgs stadsteater, 1961.
Fulde navn Ernst-Hugo Alfred Järegård
Født 12. december 1928
Ystad, Sverige
Død 6. september 1998 (69 år)
Lidingö, Sverige
Nationalitet Sverige Svensk
Ægtefælle(r) Karin Nordström (1949-1998, hans død)
Børn En søn
Beskæftigelse Skuespiller
Kendte roller Stig Helmer i Riget
Bodilpriser
Bedste mandlige hovedrolle (1995) for Riget

Ernst-Hugo Järegård (12. december 19286. september 1998) var svensk skuespiller.

Han blev født som Ernst-Hugo Alfred Järegård i Ystad i Skåne.

Järegård medvirkede i ca. 20 film og flere end 40 tv-produktioner, men hans virkelige hjem var på scenen. Blandt hans mest bemærkelsesværdige teaterroller kan nævnes Estragon i Samuel Becketts Mens vi venter på Godot, titelrollen i Molières Tartuffe og Hjalmar Ekdal i Henrik Ibsens Vildanden (i Ingmar Bergmans instruktion på Dramaten i Stockholm).

For Lars von Trier havde Järegård først en birolle i filmen Europa, hvorefter von Trier og Niels Vørsel direkte til Järegård skrev den store rolle som den koleriske, svenske overlæge Stig Helmer i tv-serien Riget. Järegård modtog i 1995 både en Robert og en Bodilpris for bedste mandlige hovedrolle for sin medvirken i tv-serien. Hans død var en af årsagerne til, at Lars von Trier ikke kunne fortsætte Riget.[Kilde mangler]

For sin ekspressive spillestil blev han både beundret og karikeret. Nogle opfattede ham som krukket og for meget, men med sin stærke udstråling havde han publikum i sin hule hånd. Han anses af mange for at være blandt sin generations største svenske skuespillere.

I midten af 1980'erne spillede han hovedrolle og drabsmand i tre af de fire meget opmærksommede TV-filmer for daværende SR-TV i Malmø, i den historiske serien Skånska mord. Veberödsmannen (En mand, der i begyndelsen af ​​1900'erne købte op møller og brændte dem, med henblik på at begå forsikringssvindel. Han dræbte også to personer), Esarparen (En mand der i 1930'erne blev anklaget og dømt, for dråp på sin kone. I 1950'erne fik han dog retfærdiggørelse) og Hurvamannen (En skånsk politimand der i 1950'erne myrdede flere unge kvinder). I den fjerde TV-film, Yngsjömordet var myrderne en kvinde og hendes søn. Og da Ernst-Hugo hverken var kvinde eller ung mand, brugtes andre skuespillere i stedet.

Han døde 6. september 1998 på Lidingö ved Stockholm.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]