Ernst-Hugo Järegård

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ernst-Hugo Järegård
Ernst-Hugo Järegård i en opsætning af Jean-Paul Sartres Fångarna på AltonaGöteborgs stadsteater, 1961.
Personlig information
Fulde navn Ernst-Hugo Alfred Järegård
Født 12. december 1928
Ystad, Sverige
Død 6. september 1998 (69 år)
Lidingö, Sverige
Nationalitet Sverige Svensk
Ægtefælle Karin Nordström (1949-1998, hans død)
Børn Johannes Järegård
Beskæftigelse Skuespiller
Roller Stig Helmer i Riget
Bodilpriser
Bedste mandlige hovedrolle (1995) for Riget

Ernst-Hugo Järegård (født 12. december 1928 i Ystad, død 6. september 1998Lidingö, Sverige) var en svensk skuespiller.

Han blev født som Ernst-Hugo Alfred Järegård i Ystad i Skåne.

Järegård medvirkede i ca. 20 film og flere end 40 tv-produktioner, men hans virkelige hjem var på scenen. Blandt hans mest bemærkelsesværdige teaterroller kan nævnes Estragon i Samuel Becketts Mens vi venter på Godot, titelrollen i Molières Tartuffe og Hjalmar Ekdal i Henrik Ibsens Vildanden (i Ingmar Bergmans instruktion på Dramaten i Stockholm).

For Lars von Trier havde Järegård først en birolle i filmen Europa, hvorefter von Trier og Niels Vørsel skrev den store rolle som den koleriske, svenske overlæge Stig Helmer i tv-serien Riget direkte til Järegård. Järegård modtog i 1995 både en Robert og en Bodilpris for bedste mandlige hovedrolle for sin medvirken i tv-serien. Hans død kan være årsagen til at Lars von Trier opgav at fortsætte Riget.[kilde mangler]

Han blev både beundret og karikeret for sin ekspressive spillestil. Nogle opfattede ham som krukket og for meget, men med sin stærke udstråling havde han publikum i sin hule hånd. Han anses af mange for at være blandt sin generations største svenske skuespillere.

I midten af 1980'erne spillede han hovedrolle og drabsmand i tre af de fire meget ometaltræthed TV-film for daværende SR-TV i Malmø, i den historiske serie Skånska mord. Veberödsmannen (En mand, der i begyndelsen af 1900-tallet købte møller op og brændte dem, med henblik på at begå forsikringsunderslæb. Han dræbte også to personer), Esarparen (En mand der i 1930'erne blev anklaget og dømt, for drab på sin kone. I 1950'erne blev han dog frikendt) og Hurvamannen (En skånsk politimand der i 1950'erne myrdede flere unge kvinder). I den fjerde TV-film, Yngsjömordet var morderne en kvinde og hendes søn. Og da Ernst-Hugo hverken var kvinde eller ung mand, brugtes andre skuespillere i stedet.

Han døde 6. september 1998 på Lidingö ved Stockholm.

Priser og udmærkelser[redigér | rediger kildetekst]

Järegård har modtaget en række priser:[kilde mangler]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]