Ernst-Hugo Järegård

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ernst-Hugo Järegård
Ernst hugo cropped.jpg
Ernst-Hugo Järegård i en opsætning af Jean-Paul Sartres Fångarna på AltonaGöteborgs stadsteater, 1961.
Fulde navn Ernst-Hugo Alfred Järegård
Født 12. december 1928
Ystad, Sverige
Død 6. september 1998 (69 år)
Lidingö, Sverige
Nationalitet Sverige Svensk
Ægtefælle(r) Karin Nordström (1949-1998, hans død)
Børn En søn
Beskæftigelse Skuespiller
Kendte roller Stig Helmer i Riget
Bodilpriser
Bedste mandlige hovedrolle (1995) for Riget

Ernst-Hugo Järegård (12. december 19286. september 1998) var en svensk skuespiller.

Han blev født som Ernst-Hugo Alfred Järegård i Ystad i Skåne.

Järegård medvirkede i ca. 20 film og flere end 40 tv-produktioner, men hans virkelige hjem var på scenen. Blandt hans mest bemærkelsesværdige teaterroller kan nævnes Estragon i Samuel Becketts Mens vi venter på Godot, titelrollen i Molières Tartuffe og Hjalmar Ekdal i Henrik Ibsens Vildanden (i Ingmar Bergmans instruktion på Dramaten i Stockholm).

For Lars von Trier havde Järegård først en birolle i filmen Europa, hvorefter von Trier og Niels Vørsel direkte til Järegård skrev den store rolle som den koleriske, svenske overlæge Stig Helmer i tv-serien Riget. Järegård modtog i 1995 både en Robert og en Bodilpris for bedste mandlige hovedrolle for sin medvirken i tv-serien. Hans død var en af årsagerne til, at Lars von Trier opgav at fortsætte Riget.

For sin ekspressive spillestil blev han både beundret og karikeret. Nogle opfattede ham som krukket og for meget, men med sin stærke udstråling havde han publikum i sin hule hånd. Han anses af mange for at være blandt sin generations største svenske skuespillere.

I midten af 1980'erne spillede han hovedrolle og drabsmand i tre af de fire meget opmærksommede TV-filmer for daværende SR-TV i Malmø, i den historiske serien Skånska mord. Veberödsmannen (En mand, der i begyndelsen af ​​1900'erne købte op møller og brændte dem, med henblik på at begå forsikringssvindel. Han dræbte også to personer), Esarparen (En mand der i 1930'erne blev anklaget og dømt, for dråp på sin kone. I 1950'erne fik han dog retfærdiggørelse) og Hurvamannen (En skånsk politimand der i 1950'erne myrdede flere unge kvinder). I den fjerde TV-film, Yngsjömordet var myrderne en kvinde og hendes søn. Og da Ernst-Hugo hverken var kvinde eller ung mand, brugtes andre skuespillere i stedet.

Han døde 6. september 1998 på Lidingö ved Stockholm.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]