Europabevægelsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Den Danske Europabevægelse eller blot Europabevægelsen er en tværpolitisk organisation, der arbejder for et tæt og forpligtende europæisk samarbejde i et forenet EU. Dermed også for en afskaffelse af Danmarks undtagelser fra det europæiske samarbejde.

Organisationen spænder fra SF til Venstre/Konservative og har mange forskellige samarbejdspartnere – f.eks. interesseorganisationer og uddannelsesinstitutioner.

Europabevægelsen arbejder aktivt for at styrke EU-debatten i Danmark og sikre en folkelig forankring af det europæiske i Danmark. Målet er at bidrage med nye ideer og initiativer og hele tiden sætte fokus på EU-debatten i Danmark. Den Danske Europabevægelse laver derfor debatarrangementer, udgiver publikationer og holder oplysningskampagner om EU. Bl.a. i form af hjemmesider om de danske EU-undtagelser og europapolitik. Desuden driver Europabevægelsen tænketanken Ja til Europa, hvor bl.a. Lone Dybkjær (R), Uffe Ellemann-Jensen (V), erhvervsmand Asger Aamund og udenrigsjournalist Annegrethe Rasmussen er medlemmer.

Hvert år kårer Europabevægelsen Årets Europæer for at belønne et særligt engagement i det europæiske fællesskab. I 2007 blev den tidligere tyske udenrigsminister, Joschka Fischer, belønnet med prisen.

Foreningen har eksisteret i snart 60 år og der er Europabevægelser i 41 af de europæiske lande. I Danmark er foreningen lokalt forankret i ti regioner.

Formand[redigér | redigér wikikode]

Den 6. april 2013 blev Venstres medlem af EU-parlamentet Anne E. Jensen valgt til ny formand. Hun afløser Ellen Trane Nørby der har været konstitueret siden december 2012, da Erik Boel valgte at træde tilbage.[1] Erik Boel afløste i 2002 Jørgen Schleimann som landsformand.[2]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. dr.dk/Nyheder, 6. april 2013: Anne E. Jensen ny formand for Europabevægelsen Hentet 6. april 2013.
  2. Europabevægelsen - Nyheder, 18. dec. 2012: Erik Boel stopper som landsformand i Europabevægelsen Hentet 6. april 2013.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]