Finn Rudaizky

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Finn Rudaizky
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Finn Rudaizky (født 18. marts 1942Rigshospitalet i København) er en dansk politiker medlem af Dansk Folkeparti, som har været medlem af Københavns Borgerrepræsentation siden 1994.

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Rudaizky var i sin ungdom med til at gøre Boldklubben Frems ynglingehold til danske mestre 1960, på hold med senere landsholdsspillerne Leif Nielsen og Birger Larsen. Senere spillede han på Skovshoveds divisionshold.[1]

Rudaizky er uddannet HH (1966) og ejendomsmægler (1985). Han har i mange år arbejdet som konsulent og marketingchef.

Rudaizky var formand for Det mosaiske Troessamfund fra 1979 til 1982 og tidligere formand for Folkebevægelsen mod Nazisme.

I maj 2018 var Rudaizky modtager af Grundlovsforeningen Dansk Kulturs kulturpris.

Politisk karriere[redigér | redigér wikikode]

Rudaizky var tidligere medlem af Socialdemokratiet, men var løsgænger i Borgerrepræsentation, fra 2005-2008, hvor han meldte sig ind i Dansk Folkeparti. Han forlod Socialdemokraterne med den officielle forklaring at han ikke ville sidde i gruppe med hans partifælle, Sikandar Malik Siddique, fordi denne havde deltaget i et møde med den islamistiske organisation Hizb ut-Tahrir. Rudaizky var medlem af Socialdemokratiet i 37 år. I Borgerrepræsentationen har han tidligere været socialordfører for Socialdemokraterne og næstformand i familie- og arbejdsmarkedsudvalget. Han är nu medlem af Socialudvalget. Har han stillet op til folketingsvalg fire gange uden at blive valgt.

Retssagen mod Rudaizky[redigér | redigér wikikode]

Rudaizky blev 2016 tiltalt for at lække "personfølsomme oplysninger" om den formodede gerningsmand Omar Abdel Hamid El-Hussein, der i februar 2015 gennemførde terrorangrebeneKrudttønden og Københavns Synagoge. Retssagen mod Rudaizky indledes i Københavns Byret 18. januar 2017. I forbindelse med sagen har Københavns Politi i øvrigt sigtet to journalister fra henholdsvis BT og Berlingske.

Familie[redigér | redigér wikikode]

Finn Rudaizkys forældre kom til Danmark som flygtninge fra pogromerne i Russiske Kejserriget. Faderen bogholder Falk Meyer Rudaizky kom som 4-årig fra Ritawen i dagens Litauen i 1912 og moderen Chana Buraks kom også som 4-årig fra Sjedletz i dagens Polen i 1913. Han fars søster og hennes to børn omkom i en koncentrationslejr under 2. verdenskrig, mens Finn Rudaizky selv som etårig i oktober 1943 undslap under redningen af de danske jøder sammen med sin far, mor og søster i en fiskerbåd via havnen i Dragør til Sverige. Finn Rudaizky er gift og har to døtre. Den ene bor i Israel, den anden i USA.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Vista-kdmconfig.png Artiklen om Finn Rudaizky kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.