Fløng

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Fløng er en bydel i den nordlige del af Hedehusenes byområde, på det nordøstlige Sjælland. Bebyggelsen ligger imellem Taastrup og Roskilde, Fløng Sogn, i Høje-Taastrup Kommune.

Fløng var tidligere en selvstændig by. I halvfjerdserne blev der bygget et stort parcelhuskvarter nord for den gamle landsby, og det blev efterfulgt af et par andre mindre boligområder. Skolen blev derfor udbygget, bl.a. med sportshal og svømmebassin. Svømmebassinet er senere blevet ombygget til en svømmehal, således at den kan bruges hele året. Der er et supermarked og to-tre andre butikker i Fløng, udover et par frisører og håndværkere, men det meste indkøb foregår i Hedehusene eller længere væk f.eks. i Roskilde eller Høje-Taastrup. Området serviceres af busline 116, der kører en gang i timen det meste af dagen.[1]

Der var tidligere et offentligt bibliotek i Fløngs butikscenter, men det blev slået sammen med folkeskolens bibliotek. Butikscenteret er ganske lille, og har kun et supermarked og et par småbutikker.

Efter flere år med et faldende foreningsliv, blev Fløngs Bylaug oprettet i 2010, som konsekvens af, at beboerne oplevede, at flere beslutninger fra kommunens side blev taget hen over hovedet på dem, og at de havde svært ved at råbe politikerne op. Landsbylauget arbejder for en bæredygtig byudvikling[2].

I 2014 begyndte man at plante en skov, der hedder Fløngskoven, nord for ringvejen rundt om Fløng, hvor der før var mark. Den bliver kaldt den første folkeskov på Sjælland.[3].

Kirken er opført omkring år 1150 og er dermed en af de ældste i Danmark. Kirkeskibets langmure er en del af den oprindelig bygning, mens resten kom til senere. Tårnet er dog ikke så meget yngre, da det blev bygget i begyndelsen af 1200 tallet[4].

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°39′31″N 12°11′4″E / 55.65861°N 12.18444°Ø / 55.65861; 12.18444

Høje-Taastrup Station Stub
Denne artikel om geografi i Høje-Taastrup Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi
Jan Bruegel d. Ä. 008.jpg Denne artikel om lokaliteten Fløng kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller lægge et op på Wikimedia Commons med en af de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.