Høje-Taastrup

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Disambig bordered fade.svg Denne artikel handler om selve byen Høje-Taastrup. Ordet Høje-Taastrup bruges ofte også som en kort betegnelse for Høje-Taastrup Kommune.

Høje-Taastrup eller Høje Tåstrup er en bydel i Taastrup og en satellitby til København. Bydelen er en del af Storkøbenhavn i Høje-Taastrup Kommune. Bydelen er vokset op i tilknytning til Høje-Taastrup Landsby med middelalderkirken Høje Tåstrup Kirke (opført 1050-1150) som centrum. Mod vest sammenvokset med Kraghave landsby. Øst for landsbyen ligger Gadehaveområdet, et boligområde bestående af ejerlejligheder, almennyttige lejligheder og rækkehuse bygget 1973-1982. Det store indkøbscenter City 2 fra 1975 ligger i områdets sydlige del.

Mellem Gadehaveområdet og City 2 ligger Høje Taastrup Station, der blev indviet i 1986, først til S-tog, et par år senere også med fjerntog. Der går tog både til Jylland og Tyskland derfra. Fra stationen er der også busforbindelserne til de mindre byer i kommunen. Mellem City 2 og stationen blev en 1 km lang skateboardbane åbnet i 2021.[1]

Kommunens rådhus (bygget først i 1980'erne) ligger umiddelbart nordøst for landsbyen. Det skulle markere, at kommunens tyngdepunkt var flyttet til Høje-Taastrup i stedet for Taastrup.

I kort afstand fra stationen ligger Høje-Taastrup Gymnasium. Her udbydes både stx- og hf-uddannelse og talrige af studieretninger.

Siden 2013 har DSB haft hovedkvarter i Telegade 2 i Høje-Taastrup.[2]

Navn[redigér | rediger kildetekst]

Taastrup, kendt som Thorstenstorp siden 1150, betyder "Thorstens udflytterbebyggelse".[3]

Den officielle retskrivning anbefaler at stave byens navn med å, men aa er sandsynligvis også tilladt, selv om Høje Tåstrup ikke er nævnt specifikt i Retskrivningsordbogen. Kommunen har besluttet at gå tilbage til den gamle stavemåde Taastrup og at anvende bindestreg efter "Høje" i kommunens navn, men ikke i selve landsbyens navn. Kommunen har specifikke staveregler, der dog også bestemmer, at Retskrivningsordbogen skal følges.[4]

DSB, Vejdirektoratet og Banedanmark har accepteret aa, men ikke bindestregen. Ifølge cirkulæret om stavemåder fra 1984, som tillader aa-stavemåderne, gælder samme retskrivningsregler for bynavne som for personnavne, det vil sige ingen regler. Derfor er bindestregen muligvis også tilladt, selv om den strider mod almindelig dansk retskrivning. Se: Ålborg: Stavemåde Å/Aa.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Kendte Taastrupianere[redigér | rediger kildetekst]

Venskabsbyer[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Nu er verdens længste skateboardbane åbnet
  2. ^ Berlingske Business: DSB flytter til Høje Taastrup (24. september 2012)
  3. ^ a b c d "Høje-Taastrup Kommune: Byvandring". Arkiveret fra originalen 20. januar 2008. Hentet 27. august 2006.
  4. ^ Staveregler (Webside ikke længere tilgængelig), Høje Tåstrup Kommune
  5. ^ a b c d Høje-Taastrup Turistforening
  6. ^ https://ing.dk/artikel/drommen-om-en-335
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 55°39′N 12°16′Ø / 55.650°N 12.267°Ø / 55.650; 12.267