Fodbold i Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Ligasystemet i dansk fodbold er et system af fodboldturneringer for klubhold arrangeret af Dansk Boldspil-Union (DBU) og dennes seks lokalunioner. Systemet består af divisioner på op til 11 niveauer med indbyrdes op- og nedrykning mellem niveauerne, og systemet har en pyramidisk struktur med landsdækkende rækker i toppen af pyramiden og tiltagende lokale rækker jo lavere niveau i pyramiden.

Niveauerne[redigér | redigér wikikode]

Niveau 1-3: Danmarksturneringen[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Danmarksturneringen i fodbold

Danmarksturneringen udgør niveau 1-3 i ligasystemet. Turneringen arrangeres af Dansk Boldspil-Union (DBU) og består (pr. 2017-18) af Superligaen med 14 hold, 1. division med 12 hold og 2. division med 24 hold fordelt i to geografisk opdelte kredse med 12 hold.

Atten af klubberne i Danmarksturneringen har deres reservehold tilmeldt Reserveligaen. Danmarksturneringens øvrige klubbers andethold er henvist til at spille i det almindelige ligasystem på niveau 4 eller lavere. Øvrige sekundahold, det vil sige fra tredjehold og nedefter, kan højst deltage på niveau 5 i ligasystemet.

Niveau 4: Danmarksserien[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Danmarksserien (fodbold)

Umiddelbart under Danmarksturneringen i fodbold finder man Danmarksserien, der ligeledes arrangeres af DBU, og som udgør niveau 4 i ligasystemet. Danmarksserien består af 40 hold, der ud fra geografiske hensyn er opdelt i fire puljer med 10 hold. Holdene i Danmarksserien spiller hver sæson om fire oprykningspladser til 2. division.

Danmarksturneringen og Danmarksserien
Niveau Rækker, navne, antal hold
1 Superligaen
14 hold
2 1. division
12 hold
3 2. division
Gruppe 1

12 hold
2. division
Gruppe 2

12 hold
4 Danmarksserien pulje 1
10 hold
Danmarksserien pulje 2
10 hold
Danmarksserien pulje 3
10 hold
Danmarksserien pulje 4
10 hold

Niveau 5-11: Lokale serier[redigér | redigér wikikode]

Fra niveau 5 og nedefter arrangeres turneringerne af Dansk Boldspil-Unions seks lokalunioner. Fire af lokalunionerne har en turnering på niveau 5, der er en kvalifikationsserie til Danmarksserien: Købehavnsserien, Sjællandsserien, Fynsserien og Jyllandsserien. I alt spiller holdene på niveau 5 om 12 oprykningspladser til Danmarksserien. Syv af pladserne er direkte oprykningspladser, idet DBU Jylland på forhånd er tildelt 3 pladser, DBU Sjælland har fået 2 pladser, mens DBU København & DBU Fyn må tage til takke med 1 direkte oprykningsplads. Det sidste hold besættes af vinderen af et kvalifikationsspil mellem nr. 2 i Sjællandsseriens to puljer og Købehavnsseriens nr. 2, hvor holdene spiller alle mod alle (I alt 3 kampe) og den samlede vinder rykker op i Danmarksserien.

I den sidste lokalunion, DBU Bornholm, befinder den højeste lokale serie sig på niveau 6 i ligasystemet, idet vinderen af Bornholmsserien ikke har direkte adgang til Danmarksserien men i stedet rykker op i Københavnsserien.

Under lokalunionernes øverste rækker finder man et varierende antal niveauer af serier, hvor serie 1 er den bedste, serie 2 den næstbedste osv. DBU Jylland og DBU Sjælland er de lokalunion med flest niveauer i de lokale serier, hvor der findes til og med serie 6.

Nedenstående tabel tager udgangspunkt i forholdene i den turnering, der afvikles i sæsonen 2017-18. I praksis spilles nogle serier og puljer som halvårlige, men det varierer lokalunionerne imellem. Holdantallene for de laveste serier må anses for vejledende, da de kan variere afhængigt af antallet af nytilmeldte og frafaldne hold.

Lokale serier
Niveau Rækker, navne, antal hold
5 Københavnsserien
14 hold
Sjællandsserien
2 puljer a 12 hold
Albaniserien
15 hold
Jyllandsserien
4 puljer a 8 hold
6 Bornholms Brand Ligaen
6 hold
Serie 1
14 hold
Serie 1
2 puljer a 12 hold
Lolland-Falsterserien
12 hold
Serie 1
2 puljer a 14 hold
Serie 1
6 puljer a 8 hold
7 Serie 1
6 hold
Serie 2
14 hold
Serie 2
4 puljer a 12 hold
Serie 1
12 hold
Serie 2
4 puljer a 13-14 hold
Serie 2
12 puljer a 8 hold
8 Serie 3
14 hold
Serie 3
8 puljer a 12 hold
Serie 2
12 hold
Serie 3
6 puljer a 12 hold
Serie 3
24 puljer a 8 hold
9 Serie 4
14 hold
Serie 4
12 puljer a 12 hold
Serie 3
2 puljer a 8 hold
Serie 4
8 puljer a 11-12 hold
Serie 4
36 puljer a 8 hold
10 Serie 5
12 hold
Serie 5
10 puljer a 12 hold
Serie 5
1 pulje a 7 hold
Serie 5
64 puljer a 6 hold
11 Serie 6
5 puljer a 11-12 hold
Serie 6
42 puljer a 6 hold

DBU København[redigér | redigér wikikode]

I Københavnsserien spiller 14 hold om én direkte oprykningsplads til Danmarksserien og én plads i playoff-kampene om oprykning til Danmarksserien.

Under Københavnsserien findes Serie 1-5. I hver serie findes én pulje med førstehold, der spiller en dobbeltturnering på helårsbasis, samt et varierende antal puljer for sekundahold, der afvikler deres turneringer på halvårsbasis.

DBU Bornholm[redigér | redigér wikikode]

I Bornholms Brand Ligaen spiller 6 hold om én direkte oprykningsplads til Københavnsserien. Turneringen afvikles helårligt. Derunder findes Serie 1-2, som afvikles halvårligt.

DBU Sjælland[redigér | redigér wikikode]

I DBU Sjælland er Sjællandsserien den højst rangerende rækker, hvor 2 pulje a 12 hold spiller en helårlig dobbeltturnering om to direkte oprykningspladser til Danmarksserien og to pladser i playoff-kampene om oprykning til Danmarksserien.

Under Sjællandsserien findes Serie 1-5. Der spilles som hovedregel i puljer med 12 hold. Serie 1 består af 2 puljer, serie 2 af 4 puljer, serie 3 af 8 puljer og serie 4 af 16 puljer. I serie 5 og 6 afhænger antallet af puljer af antallet af tilmeldte hold. Puljerne inddeles primært efter geografiske kriterier. I serie 1-3 afvikles turneringerne som helårlige dobbelt turneringer, mens serie 4-6 spiller halvårlige enkeltturneringer.

DBU Lolland-Falster[redigér | redigér wikikode]

Alle turneringerne under DBU Lolland-Falster afvikles som halvårlige. I den højst rangerende række, Lolland-Falsterserien spiller 12 hold i efteråret først en enkeltturnering alle-mod-alle. De seks bedste hold går videre til foråret opryknings-turnering, hvor de spiller en dobbeltturnering alle-mod-alle om én oprykningsplads til Danmarksserien.

DBU Fyn[redigér | redigér wikikode]

Fyn er Albaniserien den bedste række, hvor 12 spiller en dobbeltturnering alle-mod-alle om én direkte oprykningsplads til Danmarksserien.

Serie 1 består af to puljer med 14-16 hold, mens serie 2 består af fire puljer med 14-16 hold. I disse serier afvikles turneringerne ligeledes som helårlige dobbeltturneringer alle-mod-alle. Fra serie 3 og nedefter spilles der halvårlige turneringen med op- og nedrykning både sommer og vinter.

DBU Jylland[redigér | redigér wikikode]

Under DBU Jylland afvikles alle turneringer på halvårsbasis.

I den højst rangerende række, Jyllandsserien deltager 32 hold. I efterårsturneringen spiller holdene i 4 puljer a 8 hold, der hver spiller en dobbeltturnering alle-mod-alle. De fire bedste hold i hver pulje fortsætter efter vinterpausen i "Jyllandsserien 1", hvor de 16 hold inddeles i to nye puljer a 8 hold, der igen spiller en dobbeltturnering alle-mod-alle, og det bedste hold i hver pulje rykker op i Danmarksserien. Den bedste toer rykker op i Danmarksserien. Af Jyllandsseriens resterende 16 hold rykker de seks i vinterpausen ned i Serie 1, mens de øvrige 10 hold fortsætter forårssæsonen i "Jyllandsserien 2" sammen med seks oprykkere fra Serie 1.

Aktuelle omorganiseringer[redigér | redigér wikikode]

Ligasystemet er blevet omorganiseret adskillige gange i tidens løb. De nyeste tæller følgende:

  • Lokalunionernes turneringer fulgte tidligere kalenderåret, dvs. at sæsonen startede om foråret og sluttede det følgende efterår. I 2008 besluttede lokalunionerne imidlertid at vende strukturen til efterår/forår, efter at DBU's repræsentantskab havde besluttet at gøre det samme for alle egne rækker.[1] Det betød, at Kvalifikationsrækken, der hidtil havde fungeret som halvårlig buffer mellem Danmarksserien og de lokale serier, kunne sløjfes, hvilket igen førte til en del ommøbleringer i rækkerne med ekstraordinære op- og nedrykninger og overgangsordninger. Som følge heraf var sæsonen 2008 begrænset til foråret hos lokalunionerne, hvorefter FBU, JBU, LFBU og SBU skiftede til den ny struktur. KBU var imod den nye struktur men valgte alligevel sammen med BBU at følge de andre med et års forsinkelse, således at den nye struktur var fuldstændig gennemført med virkning fra efteråret 2009.
  • I marts 2010 blev det besluttet, at Superligaklubbernes andethold med virkning fra sæsonen 2010-11 skulle flyttes til en særlig række, efter at de bedste af dem havde spillet i 2. division i nogle år. Samtidig besluttedes det at reducere antallet af hold i 1. division fra 16 til 14 i sæsonen 2011-12 og yderligere til 12 med virkning fra sæsonen 2012-13.[2] Den første beslutning fik betydning for den igangværende turnering i 2. division og Danmarksserien, i det andetholdenes efterladte pladser gav plads til at flere hold slap for nedrykning hhv. ekstraordinært kunne rykke op på en ekstra plads. Enkelte klubber måtte dog ud i kvalifikationskampe, men nogle af disse kom dog i praksis til at miste deres betydning, da Boldklubben Frem gik konkurs efter sæsonafslutningen i juni 2010 og følgelig tvangsnedrykket til Københavnsserien.[3]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]