Danmarksturneringen i kvindefodbold

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Danmarksturneringen i kvindefodbold (eller Kvinde-DM) er en fodbold-turnering arrangeret af Dansk Boldspil-Union siden 1973. Vinderen af turneringens bedste række kåres til Danmarksmester i kvindefodbold.[1]

Danmarksturneringens struktur og forløb[redigér | redigér wikikode]

Danmarksturneringen består (pr. 2011-12) af to divisioner á 20 hold og nogle underliggende serier alle administreret af Dansk Boldspil-Union. En sæson for divisionerne og den underliggende serie indledes i efteråret (1. juli31. december) og afsluttes i foråret (1. januar30. juni) det efterfølgende år, hvor holdene spiller mod hinanden et fastsat antal gange. En sejr giver 3 point, et uafgjort resultat giver 1 point, mens et nederlag giver 0 point. Holdet, der ved sæsonens afslutning har flest point vinder rækken.

Divisioner og serier[redigér | redigér wikikode]

Et samlet overblik over de fire bedste niveauer indenfor kvindefodbold:

Niveau Rækker, navne, antal hold
1 Elitedivisionen – 3F Ligaen
10 hold
2 Kvinde 1. division
10 hold
3 Kvinde-Danmarksserien, Pulje 1
8 hold
Kvinde-Danmarksserien, Pulje 2
8 hold
4 Kvinde Bornholmsserien
10 hold
Kvinde Fynsserien
7 hold
Kvinde Jyllandsserien
2 puljer á 8 hold
Kvinde Københavnsserien
12 hold
Kvinde Lolland-Falstersserien
6 hold
Kvinde Sjællandsserien
12 hold

Elitedivisionen (Gjensidige Ligaen)[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Elitedivisionen (fodbold)

10 hold møder hinanden to gange (på ude- og hjemmebane) i den første del af sæsonen i et grundspil, hvorefter rækken opdeles i maj måned.[2] De fire bedstplacerede hold i grundspillet møder efterfølgende hinanden yderligere to gange (på ude- og hjemmebane) i et slutspil, hvor rækkens bedste hold kåres til Danmarksmester og får guldmedaljer, mens det næstbedst-placerede og det tredjebedst-placerede hold modtager henholdsvis sølv- og bronzemedaljer. Danmarksmesteren kvalificerer sig endvidere til gruppespillet i næste sæsons UEFA Women's Champions League. De seks dårligst placerede hold fortsætter i et kvalifikationsspil med i alt fem kampe om fortsat deltagelse i næste sæsons Elitedivision. De to dårligst-placerede hold rykker ned og spiller næste sæson i den næstbedste række, Kvinde 1. division.

Kvinde 1. division[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Kvinde 1. division (fodbold)

Rækken afvikles med 10 hold, som samlet spiller 18 kampe (på ude- og hjemmebane) på en sæson med indledning i efteråret og afslutning i foråret det efterfølgende år i et grundspil. I maj måned opdeles rækken i et slutspil og et kvalifikationsspil. Slutspillet får deltagelse af de fire bedst placerede hold, som spiller to gange mod hverandre (ude- og hjemmebanekampe), hvorefter de to bedst placerede hold rykker op i Elitedivisionen den kommende sæson. Kvalifikationsspillet får deltagelse af de resterende seks hold, som samlet spiller fem kampe om fortsat deltagelse i næste sæsons Kvinde 1. division. De tre dårligst placerede hold i kvalifikationsspillet rykker ned i Kvinde-Danmarksserien.

Kvinde-Danmarksserien[redigér | redigér wikikode]

Danmarksserien for Kvinder afvikles på en sæson, som indledes i efteråret og afsluttes i foråret det efterfølgende år og har i alt 16 hold opdelt i to puljer med hver 8 hold, der fordeles efter geografiske kriterier og et lige antal 2. hold i hver pulje.[3] Holdene spiller i alt tre gange mod hverandre, hvor stillingen efter de første syv runder afgør hvem der får en ekstra hjemmebanekamp. Vinderne af de respektive puljer rykker op og spiller i Kvinde 1. division den kommende sæson, mens de næstbedst placerede hold i hver pulje spiller to kvalifikationskampe om den sidste oprykningsplads. De tre dårligst placerede hold i hver pulje rykker ned i de lokale serier.

Lokale serier[redigér | redigér wikikode]

Hver af DBUs seks lokalunioner en såkaldt kvalifikationsserie til Kvinde-Danmarksserien, som : Kvinde Bornholmsserien (BBU), Kvinde Fynsserien (FBU), Kvinde Jyllandsserien (JBU), Kvinde Københavnsserien (KBU), Kvinde Lolland-Fastersserien (LFBU) og Kvinde Sjællandsserien (SBU). Vinderne af de respektive serier kåres til mester af den lokale union. Under den øverste lokale serie ligger en række lag af serier startende med Kvinde Serie 1, Kvinde Serie 2 og Kvinde Serie 3. De lokale serier følger kalenderåret, således at sæsonen indledes med foråret og afsluttes med det følgende efterår.

Danmarksturneringens historie[redigér | redigér wikikode]

Dansk Boldspil-Union overtog arrangeringen af Danmarksmesterskabet i kvindefodbold siden 1972 fra Dansk Kvinde Fodbold Union i 1972, da man inkluderede kvindefodbolden i fodbold, hvorefter den første turneringsvinder, Ribe Boldklub, kunne kåres i 1973.

Fra og med 2002 afvikles ikke kampe, som kårer "Vinder af Danmarksserien for Kvinder".

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]