Forside (mobil)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Emblem-star.svg
Ugens artikel
Pade spillede klaver

Else Marie Pade (født 2. december 1924 i Aarhus, død 18. januar 2016) var en dansk komponist, der var en pioner i Danmark inden for konkret og elektronisk musik, og desuden aktiv i modstandsbevægelsen under 2. verdenskrig.

Pade var en del syg som barn, og i de perioder, hun som følge heraf lå i sengen, blev hun opmærksom på lydene ude i byen, og hun dannede sig billeder herudfra. Dette var baggrunden for, at hun senere kom til komponere konkret musik. Hun lærte også at spille klaver, og som stor pige stiftede hun bekendtskab med jazz. Som teenager fik hun undervisning af en af Aarhus' mest betydelige pianister, Karin Brieg. Via denne kom hun desuden ind i modstandsbevægelsen, hvilket førte til, at hun blev fanget af Gestapo og anbragt i Frøslevlejren. Under sin tilfangetagelse begyndte hun at komponere musik.

Efter krigen uddannede hun sig som komponist, og i begyndelsen af 1950'erne blev hun fanget af den konkrete musik under inspiration af Pierre Schaeffer. Hun komponerede Danmarks første værk inden for denne genre, En dag på Dyrehavsbakken, i 1955. Nogle år senere komponerede hun sit første elektroniske musikværk, Syv cirkler, inspireret af blandt andet Stockhausen, Ligetis og Boulez.

Bred anerkendelse opnåede Pade først meget sent, da en række unge musikere i begyndelsen af 2000'erne begyndte af remixe nogle af hendes værker, blandt andet Syv cirkler. (Læs mere..)
Internet-web-browser.svg
Aktuelle begivenheder
Coronaviruspandemi • VM i landevejscykling • Hviderussiske protester
Tadej Pogačar (2020-09-20) - Yellow jersey - Tour de France 2020.jpg
Office-calendar.svg
I dag

Den 27. september:

jesuiterordenen

Gravestone icon2.svg
Nyligt afdøde
Juliette Gréco
Help-browser.svg
Vidste du at...

Fra Wikipedias nyeste artikler…

İçərişəhər 1.jpg
Image-x-generic.svg
Dagens billede
Ammodytes hexapterus.jpg
Stillehavstobis (Ammodytes hexapterus) på vej til at grave sig ned i sandet.