Scottish National Party

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Scottish National Party
Scottish National Party, Scottis Naitional Pairtie eller Pàrtaidh Nàiseanta na h-Alba
Partileder Alex Salmond
Partiformand
Næstformand
Talsmand
Partisekretær Peter Murrell
Politisk ordfører
Gruppeformand i Folketinget
Gruppeleder i Det Skotske Parlament:
Gruppeleder i Det britiske parlament Angus Robertson
Grundlagt 1934
Nedlagt
Partiavis
Hovedkontor 107 McDonald Road
Edinburgh, EH7 4NW
Skotland
Antal medlemmer
Ungdomsorganisation Young Scots for Independence
Studenterorganisation Federation of Student Nationalists
Pladser i Folketinget
Pladser i :
Pladser i :
Pladser i :
Pladser i :
Politisk ideologi Skotsk separatisme, socialdemokratisme
Politisk placering Centrum-venstre
Internationalt samarbejdsorgan
Nordisk samarbejdsorgan
Europæisk samarbejdsorgan European Free Alliance
Partigruppe i Europaparlamentet Greens-EFA
Partifarve(r) Gul, lilla
Partibogstav
Website www.snp.org

Scottish National Party (SNP) (Skotske Nationale Parti) er et socialdemokratisk parti i Skotland, som arbejder for et selvstændigt Skotland. På skotsk hedder partiet Scottis Naitional Pairtie og på skotsk gælisk hedder det Pàrtaidh Nàiseanta na h-Alba. Partiet konkurrerer med Labour i meningsmålingerne om at være Skotlands største parti. Aktuelt er partiet repræsenteret i Det britiske Underhus, Skotlands parlament og Europaparlamentet.

SNP har med sine 69 repræsentanter absolut flertal i det 129 medlemmer store skotske parlament, og det har regeringsmagten i Skotland.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Partiet blev dannet i 1934 ved en sammenslutning af partierne Scottish Party og National Party of Scotland. Fra begyndelsen arbejdede SNP ikke for fuld skotsk selvstændighed, men kun for indførelsen af et selvstyrende skotsk parlament. Kursen blev dog hurtigt ændret, og partiet har i årtier advokeret for fuld skotsk selvstændighed. Ved et suppleringsvalg i Motherwell i 1945 fik partiet sit første sæde i Underhuset, men Robert McIntyre nægtede at indtage pladsen af principielle årsager og mistede det i valget tre måneder senere. Først i 1967 fik partiet atter et mandat i Underhuset, da SNP vandt i den ellers Labour-dominerede kreds Hamilton. Det bragte partiet i mediernes søgelys, og førte til oprettelsen af Kilbrandon-kommisionen.

Igennem årene har der været diskussioner i partiet om hvordan man skal placere sig på den traditionelle højre-venstre-skala. SNP's nuværende holdning er at beskrive sig som et moderat, socialdemokratisk parti. Partiets medlemmer er dog alt fra socialister til liberalister.

SNP's foreløbige højdepunkt kom i 1970'erne, da partiet ved valget i 1974 fik næsten en tredjedel af stemmerne – det højeste i flere årtier. SNP var det største oppositionsparti fra indførelsen af det skotske parlament i 1999 til 2007, og det største parti siden 2007.

Skuespilleren Sean Connery har offentligt udtalt sin støtte til partiet.

Aktuelt[redigér | redigér wikikode]

SNP er det største parti, som er tilhænger af skotsk selvstændighed. To mindre partier og tre løsgængere i parlamentet støtter ligeledes skotsk selvstædighed: Scottish Green Party (7 mandater), Scottish Socialist Party (6 mandater) samt Margo MacDonald, Campbell Martin og Dennis Canavan. Der er yderligere selvstændighedspartier, som p.t. ikke er repræsenteret i parlamentet: Scottish Independence Party, Scottish Enterprise Party og Free Scotland Party.

Partiets 6 medlemmer i det britiske parlament samarbejder med det walisiske parti Plaid Cymru. I 2005 havde partierne et valgkampssamarbejde. Partiets 2 medlemmer af Europaparlamentet tilhører gruppen European Green Alliance, som ud over Plaid Cymru bl.a. også omfatter svenske Miljöpartiet.

Partiet har lovet at afholde en folkeafstemning om uafhængighed før næste valg (der skal finde sted i maj 2016). Planen er p.t. at afholde denne folkeafstemning i efteråret 2014.

Partiledere[redigér | redigér wikikode]

 • Alexander MacEwan (1934-1936)
 • Andrew Dewar Gibb (1936-1940)
 • William Power (1940-1942)
 • Douglas Young (1942-1945)
 • Bruce Watson (1945-1947)
 • Robert McIntyre (1947-1956)
 • James Halliday (1956-1960)
 • Arthur Donaldson (1960-1969)
 • William Wolfe (1969-1979)
 • Gordon Wilson (1979-1990)
 • Alex Salmond (1990-2000)
 • John Swinney (2000-2004)
 • Alex Salmond (2004 – )

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Storbritannien Stub
Denne artikel om britisk politik er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Politiker