Frederik af Hessen-Kassel (1747-1837)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Disambig bordered fade.svg For andre personer af samme navn. se Frederik af Hessen-Kassel
Frederik af Hessen-Kassel
Pilo - Friedrich von Hessen-Kassel - Museumslandschaft Hessen Kassel (cropped).png
Portræt af Carl Gustav Pilo, ca. 1765
Prins af Hessen-Kassel
Ægtefælle Karoline Polyxene af Nassau-Usingen (g. 1786)
Børn
Far Frederik 2. af Hessen-Kassel
Mor Marie af Storbritannien
Født 11. september 1747(1747-09-11)
Kassel, Landgrevskabet Hessen-Kassel
Død 20. maj 1837 (89 år)
Rumpenheimer Schloss, Offenbach am Main, Kurfyrstendømmet Hessen
Religion Lutheransk
Ridder af Elefantordenen
Order of the Elephant (heraldry).svg
1810

Frederik af Hessen-Kassel (født 11. september 1747, død 20. maj 1837) var titulær landgreve og dansk (senere nederlandsk) general.

Han var yngre søn af landgreve Frederik 2. af Hessen-Kassel og hans hustru Marie af Storbritannien. Den danske dronning Louise var hans moster. Frederiks far forlod sin familie i 1747 og konverterede til katolicismen i 1749. I 1756 flyttede Marie med sine sønner til Danmark, hvor Frederik voksede op ved hoffet i København sammen med sine to brødre, Vilhelm og Carl. Frederik gjorde militær karriere i Danmark og senere i Nederlandene.

Frederik grundlagde den yngre, ikke-regerende gren af det hessiske fyrstehus, der sammen med linjen Hessen-Philippsthal-Barchfeld, er den eneste gren af huset Hessen, der stadig eksisterer i dag. Han kaldes undertiden også landgreve af Hessen-Rumpenheim efter sin bopæl, Rumpenheimer Schloss, i Offenbach nær Frankfurt-am-Main. Gennem sin søn Vilhelm blev han desuden farfar til dronning Louise af Danmark, gift med kong Christian 9.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Tidlige liv[redigér | rediger kildetekst]

Arveprins Frederik, Arveprinsesse Marie og deres tre sønner Vilhelm, Carl og Frederik.
Oliemaleri: Johann Heinrich Tischbein (1754)

Frederik blev født den 11. september 1747 i Kassel, hovedstaden i det lille landgrevskab Hessen-Kassel i det centrale Tyskland. Han var den tredje overlevende søn af Hessen-Kassels arveprins, Frederik, i hans ægteskab med Prinsesse Marie af Storbritannien. Hans far var ældste overlevende søn af den regerende landgreve, Vilhelm 8., mens hans mor var datter af kong Georg 2. af Storbritannien og søster til den danske dronning Louise.

Forældrenes ægteskab var ikke lykkeligt, og Frederiks far, (der regerede som landgreve af Hessen-Kassel fra 1760 til 1785) forlod sin familie i 1747 og konverterede til katolicismen i 1749. Frederiks bedstefar, Landgreve Vilhelm 8. af Hessen-Kassel, overlod Grevskabet Hanau og dets indtægter til Marie og hendes sønner. I 1756 flyttede Marie til hoffet i København med Frederik og hans to brødre, Vilhelm og Carl, for at deres opdragelse kunne blive fuldendt der under beskyttelse af Frederik 5. De to ældste brødre blev senere gift med danske kusiner.

Militær karriere[redigér | rediger kildetekst]

Frederik i nederlandsk tjeneste som militærguvernør i Maastricht.

Frederik fik sin militære uddannelse i Aarhus og København. I 1769 blev han udnævnt til dansk infanterigeneral. I slutningen af 1781 solgte hans bror prins Karl ham herregården Rumpenheim, hvor deres mor tidligere havde boet. Frederik gjorde det til sin bolig og udvidede det til Rumpenheimer Schloss i 1788, hvilket også omfattede oprettelsen af en engelsk landskabspark. I 1793 blev han nederlandsk kavalerigeneral og guvernør i Maastricht. Der blev han belejret af franskmændene i tre måneder i 1793 og overgav endelig byen i 1794. Derefter sluttede hans militære karriere, og han trak sig tilbage til privatlivet og boede primært på Rumpenheimer Schloss og i Kassel.

Senere liv[redigér | rediger kildetekst]

Efter at Frederiks nevø Vilhelm blev kurfyrste i 1821, forlod Frederik Kassel efter skænderier med Vilhelm og boede i Gotha og Hannover. Frederik døde den 20. maj 1837Rumpenheim Slot.

Ægteskab og børn[redigér | rediger kildetekst]

Frederik giftede sig den 2. december 1786 på slottet Biebrich med arveprinsesse Karoline Polyxene af Nassau-Usingen (1762-1823).

Børn[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]