Marie af Storbritannien

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Marie af Storbritannien
Portræt malet af Johann Heinrich Tischbein
Landgrevinde af Hessen-Kassel
Regerede 1760 – 1772
Ægtefælle Frederik 2., Landgreve af Hessen-Kassel
Børn Vilhelm
Vilhelm 1., Kurfyrste af Hessen
Carl af Hessen
Frederik af Hessen
Fulde navn
engelsk: Mary
Hus Huset Hessen
Far Georg 2. af Storbritannien
Mor Caroline af Ansbach
Født 5. marts 1723
Leicester House, London
Død 31. oktober 1785 (62 år)
Hanau, Tysk-romerske rige
Hvilested 1. februar 1772
Hanau, Tysk-romerske rige

Marie af Storbritannien (22. februar 1723 i Leicester House i London14. januar 1772 i Hanau i Tyskland). Hun blev født som engelsk prinsesse og blev senere landgrevinde af Hessen-Kassel. Hun var søster til den danske dronning Louise og henholdsvis moster og faster til det danske kongepar Christian 7. og Caroline Mathilde.

Tidligt liv[redigér | redigér wikikode]

Marie af Storbritannien

Hun var datter af tronfølgerparret George og Caroline prins og prinsesse af Wales. Familien boede i Leicester House, der var familiens residens fra 1717-24. Da hendes far blev udnævnt til konge i 1724, flyttede familien til den kongelige residens St. James's Palace. Hun havde seks søskende:

Ægteskab[redigér | redigér wikikode]

Den 28. juni 1740 blev hun gift i Kassel med prins Frederik af Hessen-Kassel, søn af Vilhelm 8. af Hessen-Kassel. Parret blev separeret i 1754, da det kom frem, at Frederik havde konverteret til katolicismen. Marie flyttede sammen med de tre sønner til grevskabet Hanau, som svigerfaderen udskilte af landgrevskabet, og som ved hans død skulle gå i direkte arv til barnebarnet, Vilhelm. Sønnerne blev i 1756 sendt til det danske hof til videreopdragelse.

Efter separationen så Marie aldrig sin mand igen. Da han efterfulgte sin far som regerende landgreve i 1760, blev Maries titel landgrevinde Marie af Hessen-Kassel. Efter Maries død, giftede Frederik sig igen, og først i 1782 genså han sine tre sønner efter 28 år adskillelse.

Børn[redigér | redigér wikikode]

Titler[redigér | redigér wikikode]