Grunddata

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Grunddata betegner i Danmark en række data som findes i offentlige registre om borgere, virksomheder, bygninger, adresser og fast ejendom. Blandt dataene er geografiske data, selskabsdata, matrikelkort og Det centrale virksomhedsregister (CVR). Data anvendes i den offentlige sektor i sagsbehandlinger på tværs af myndighedernes sektorer. Data benyttes dog også i den private sektor.

Adgang til Grunddata har været behæftet med betaling, men i oktober 2012 igangsatte Regeringen Helle Thorning-Schmidt, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner Grunddataprogrammet, som øger kvaliteten, standardiserer formater og sikrer fri udstilling af grunddata for både private virksomheder, offentlige myndigheder og borgere.[1] Frigivelsen omfattede dog ikke personfølsomme data som dem der findes i Det Centrale Personregister (CPR).[2]

Grunddataprogrammet er et tværoffentligt samarbejde og programstyres i Digitaliseringsstyrelsen[3]. Medio 2019 er alle grunddataregistre  tilgængelige fra Datafordeleren, den nye fællesoffentlige datadistributør[4].

De nye grunddataregistre er:

Det Centrale Virksomhedsregister
(CVR) indeholder information om danske virksomheder: det såkaldte CVR-nummer, virksomhedsform, adresse, ejere, branche osv.
Matriklen
består af Matrikelregisteret og Matrikelkortet.
Bygnings- og Boligregisteret
(BBR) indeholder detajler om Danmarks bygninger.
Ejerfortegnelsen
(EJF) indeholder information og ejerskab af fast ejendom i Danmark.
Geografiske data
indeholder en række datasæt med geografiske data.
Danmarks Administrative Geografiske Inddeling
(DAGI) indeholder detaljer om grænserne mellem geografiske inddeler af Danmark: sogne, kommuner, postnumre, retskredse og regioner med videre.
Danmarks Højdemodel
indeholder data om højden af terrænet i Danmark
Danmarks Adresseregister
DAR er Danmarks nye autoritative register for adresser og vejnavne.
Ejendomsbeliggenhedsregistret (EBR)
Nyt register med præcise angivelser af ejendommes beliggenhed.
Ejendomsvurdering (VUR)
Register indeholdende SKAT's ejendomsvurderinger.
Danske Stednavne
indeholder stednavne i Danmark.
Det Centrale Personregister
(CPR) indholder de danske personnumrer med navn, adress, fødselsdato, slægtsskab, statsborgerskab, medlemskab af Folkekirken.

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Hvad er grunddata?". grunddata.dk. Arkiveret fra originalen 22. december 2017.
  2. ^ https://www.digst.dk/Servicemenu/Nyheder/Nyhedsarkiv/Digitaliseringsstyrelsen/2017/Offentlige-myndigheder-faar-gratis-adgang-til-CPRdata
  3. ^ "Arkiveret kopi". Arkiveret fra originalen 22. december 2017. Hentet 19. december 2017.
  4. ^ "http://datafordeler.dk/anvender/hvilke-data-er-der-adgang-til/". Arkiveret fra originalen 22. december 2017. Hentet 19. december 2017. Ekstern henvisning i |title= (hjælp)