Højre og venstre

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Skiltetraileren angiver man skal køre til højre, fordi der er sket en ulykke. Ulykken er sandsynligvis sket til venstre

Højre og venstre er relative udtryk for to sider i forhold til hinanden eller en midte. Det giver som sådan ikke mening at tale om højre og venstre, hvis ikke synsvinkelen er givet.

Hvis man således forudsætter, at en tekst står på den sædvanlige vis, kan man give den regel, at tekster læses fra fra venstre mod højre, medmindre der er tale om tekster, der er sat med arabiske, persiske, hebraiske eller jiddisch skrifttegn, der læses fra højre mod venstre.

Højre og venstre i trafikken[redigér | redigér wikikode]

I de fleste lande kører man i højre side, men i en række lande kører man i venstre side. De fleste venstrekørselslande er tidligere britiske kolonier.

Højre og venstre til søs[redigér | redigér wikikode]

Styrbord er højre side af skibet, fra en position hvor man kigger fremad i forlæns sejlretning. Markeres med grøn lanterne.

Bagbord er venstre side, kaldes bagbord og har rød lanterne.

Vikingeskibe havde styreårer (ror) på højre side (bord), hvor man, når man holdt styreåren med begge hænder, havde ryggen mod bådens venstre side (bagbord).

Højre og venstre i teatret[redigér | redigér wikikode]

Det kan skabe usikkerhed at sige højre og venstre side på et teater. Man kan kalde siderne for kongesiden og damesiden. Befinder man sig på tilskuerpladserne med front mod scenen er kongesiden til venstre[1] og damesiden til højre.[2] Disse to udtryk er dog kun sjældent brugte.[1][2] De svarer til placeringerne af kongelogen og hofdamelogen i Det Kongelige Teater i København.[1][2]

Højre og venstre i heraldikken[redigér | redigér wikikode]

Når man i heraldikken taler om højre og venstre, er det altid som set fra den, der bærer skjoldet, hvad der kan være forvirrende, når beskueren som regel ser siderne omvendt. Af denne grund benytter man somme tider udtrykkene dekster for (heraldisk) højre og sinister for (heraldisk) venstre.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c "kongeside". Den Danske Ordbog (Det Danske Sprog- og Litteraturselskab). 
  2. ^ a b c "dameside". Den Danske Ordbog (Det Danske Sprog- og Litteraturselskab). 

Se også[redigér | redigér wikikode]

Sprog og litteraturStub
Denne artikel om sprog eller litteratur er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.