Septuaginta

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Sider i Septuaginta. Fra Codex Vaticanus, 4. århundrede.

Septuaginta, eller Septuaginten, er den ældste græske oversættelse af den hebraiske bibel og består af Det Gamle Testamente og de apokryfe skrifter. Ordet septuaginta er latin for "halvfjerds", og oversættelsen har fået sit navn, fordi det ifølge legenden var 72 jødiske lærde, der stod for oversættelsen; 6 fra hver af de tolv jødiske stammer. Navnet blev af praktiske hensyn afrundet til blot "70". Den menes at være udført omkring 250-130 f.Kr. af diaspora-jøder i Egypten og kaldes derfor også for den Alexandrinske Bibeloversættelse. Initiativet til oversættelsen tilskrives Ptolemaios 2. Den første kristne menighed brugte Septuaginta som deres hellige skrift.

Der findes en del forskelle på Septuaginta og den masoretiske tekst, som den hebraiske tekst kaldes, da den er overleveret gennem den jødiske sekt masoreterne, den vigtigste (set med kristne øjne) er nok Esajas 7:14, der i Septuaginta hedder: “Se, Jomfruen skal blive med barn og føde en søn, og hun skal give ham navnet Immanuel”, hvilket i Matthæus 1:22-23 tolkes som en profeti om Jesu fødsel, mens den hebraiske tekst i stedet siger: “Se, den unge kvinde skal blive med barn og føde en søn, og hun skal give ham navnet Immanuel,”[1] hvor ordet, der på hebraisk bruges, er “almah” og ikke “bethulah”, der betyder jomfru.

Forfatterne til Det Nye Testamente foretrak oftest at citere fra Septuaginta frem for masoreternes tekst. Vulgata, Hieronymus' senere latinske oversættelse af førnævnte masoretiske tekst, fortrængte med tiden Septuaginta i Vesteuropa, men Septuaginta bruges stadig i stort omfang i den græsk-ortodokse kirke.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Mogens Müller, Septuaginta, Gads Bibelleksikon, 2. udg. (1998), s. 724-25.


ReligionSpire
Denne religionsartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.