Topsoe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Haldor Topsøe (virksomhed))
Topsoe
Virksomhedsinformation
Tidligere kaldt
Haldor Topsøe A/S
Selskabsform Aktieselskab Rediger på Wikidata
Brancher Fabrikation, kemisk industri Rediger på Wikidata
Grundlagt 1940 Rediger på Wikidata
Grundlægger Haldor Topsøe Rediger på Wikidata
Hovedsæde Ravnholm, Danmark Rediger på Wikidata
Nøglepersoner Jeppe Christiansen, bestyrelsesformand
Roeland Baan, CEO
Produkter Fastoksidelektrolysør[1], katalysator Rediger på Wikidata
Regnskab
Omsætning 6,225 mia DKK (2021)
Organisation
Antal ansatte
+2.300
Datterselskab Topsoe Fuel Cell (Denmark) Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmeside Rediger på Wikidata
CVR-nummer 41853816 Rediger på Wikidata
OpenCorporates dk/23972212 Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
For alternative betydninger, se Topsoe (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Topsoe)

Topsoe A/S (tidligere Haldor Topsøe A/S) er et af de førende firmaer i verden inden for heterogen katalyse, omkring 50 procent af verdens kunstgødning fremstilles ved hjælp af teknologi fra virksomheden, der blev grundlagt i 1940 af dr. Haldor Topsøe. Virksomheden har i dag ca. 2300 ansatte verden over, heraf ca. 1700 i Danmark. Haldor Topsøe A/S har sit hovedkvarter i Ravnholm ved Kongens Lyngby, selve produktionen foregår i Frederikssund og i Houston, Texas. Herudover har firmaet også flere kontorer i Eurasien, Sydøstasien, Mellemøsten samt i Nord- og Sydamerika.

Topsøe A/S havde i 2018 en omsætning på 5,6 milliarder kr. og et driftsresultat på 708 mio. kr. før skat [2].

Grundlæggeren Haldor Topsøe døde den 20. maj 2013, kun fire dage før sin 100 års fødselsdag. Frem til sin død var han bestyrelsesformand for virksomheden. Hans post blev overtaget af hans søn Henrik Topsøe[3], der fungerede som bestyrelsesformand frem til 12. august 2016. Jeppe Christiansen er i dag bestyrelsesformand, mens Roeland Baan er virksomhedens administrerende direktør.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Haldor Topsøe A/S blev grundlagt i 1940 af dr. Haldor Topsøe. Under 2. verdenskrig fik firmaet lov til at benytte Polyteknisk Læreanstalts laboratorier, og i 1943 flyttede de til nye lokaler på Baunegaardsvej i Hellerup. Denne flytning betød, at firmaet kunne udvide på arbejdsområder, der var baseret på de nye faciliteter.

Under krigen udførte Topsøe også meget arbejde i Sverige som konsulenter for flere svenske virksomheder. Kontakterne i Sverige blev primært formidlet af den såkaldte Wallenberg-gruppe.

I 1944 producerede Topsøe den første lille ladning af svovlsyrekatalysatorer. Endnu en succes for firmaet kom i 1948 med udviklingen af den første nikkelkatalysator. Topsøe begyndte samme år et samarbejde med Vargöns AB i Vargön i Sverige med henblik på produktion af en katalysator til syntese af ammoniak.

I en periode kort efter krigen var Topsøe engageret i diverse aktiviteter i Mexico. Disse aktiviteter havde nogen forbindelse med Topsøes økonomiske kontakter i finansielle kredse i USA, herunder Verdensbanken. Dette ledte til, at firmaet blev involveret i planlægningen af Mexicos tekniske udvikling og i den amerikanske agronom Norman Borlaugs forsøg med hvede i Sonora-regionen i det nordlige Mexico.

I årene efter 1950 fornyede Topsøe kontakter med forskningsmiljøet i Sovjetunionen og opretholdt i mange år jævnlig kontakt med både det videnskabelige miljø og med organisationer, der beskæftigede sig med ingeniørvirksomhed på katalyseområdet. Topsøe oprettede i 1955 det franske datterselskab Haldor Topsøe S.A. og åbnede en afdeling i Paris. Gennem årene var Topsøe involveret i mange industrielle aktiviteter under både privat og offentlig kontrol og byggede også mange industrianlæg. Et af de store projekter, Topsøe deltog i, var opførelsen af et tungtvandsanlæg i Nordfrankrig. Topsøe blev flere gange kontaktet af de franske myndigheder med henblik på konsulentbistand.

Topsøe købte i 1958 ejendommen Linderupgaard, der dengang lå et stykke uden for Frederikssund. Siden købet er der blevet produceret katalysatorer på Linderupgaard.

I 1961 åbnede Topsøe en afdeling i New York, Haldor Topsoe, Inc., og fire år senere, i 1965, købte Topsøe en grund i Houston, hvor der i dag ligger en produktionsenhed. I 1971 flyttede kontoret i New York til Houston.

I årene 1971-1972 startede de første store Topsøe-ammoniakanlæg flere steder i verden. I 1972 ændredes ejerskabet af Topsøe fra et privatejet firma til et aktieselskab ejet af Haldor Topsøe og det italienske firma Snamprogetti med hver 50 procent af aktierne.

I 1973 flyttede Topsøes hovedkvarter til Søborg fra Vedbæk, hvor det havde været beliggende siden 1964. Et år senere flyttede det igen til sin nuværende lokalitet i Ravnholm.

I begyndelsen af 1980'erne åbnede Topsøe to kontorer i Asien, et i Delhi og et i Beijing. I starten til midten af 1990'erne åbnede Topsøe sine to nuværende afdelinger i Rusland i Moskva og Jaroslavl samt en afdeling i Los Angeles.

I 1999 indkøbte Topsøe et nyt transmissionselektronmikroskop og blev dermed, som de første i verden, i stand til at se detaljer ned til 1,2 Ångstrøm.

Haldor Topsøe købte i 2007 den italienske entreprenørvirksomhed Saipem, der havde overtaget Snamprogetti, ud af virksomheden for 2,6 milliarder kroner.[4]. Samme år påbegyndte Haldor Topsøes datterselskab, Topsoe Fuel Cell, udviklingen af brændselscelle-teknologi til energianlæg, der bruges til produktion af miljøvenlig grøn strøm og varme i lastbiler, huse, hospitaler og supermarkeder[5].

I 2014 fik virksomhedens katalysator, der begrænser skibes udledning af svovl med 95 %, Ingeniørens Produktpris.[6]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Navnet er anført på nynorsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ Pressemeddelelse fra Haldor Topsøes hjemmeside[1]
  3. ^ 20/5-2013 Erhvervsmanden Haldor Topsøe er død, dr.dk, hentet 20. maj 2013
  4. ^ "94-årige Ingeniøren: 94-årige dr. Haldor Topsøe køber sin koncern tilbage til familien". Arkiveret fra originalen 25. februar 2008. Hentet 23. februar 2008.
  5. ^ "Topsoe Fuel Cell udvider produktion af miljøvenlig brændselscelle-teknologi". Arkiveret fra originalen 6. januar 2014. Hentet 20. november 2013.
  6. ^ Haldor Topsøes katalysator til osende skibe løber med Produktprisen 2014. Ingeniøren. Hentet 2/12-2014

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]