Hans von Aphelen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Hans von Aphelen
Født 27. oktober 1719Rediger på Wikidata
Død 31. juli 1779 (59 år)Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse LeksikografRediger på Wikidata
Arbejdsgiver Københavns UniversitetRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Hans von Aphelen (27. oktober 171931. juli 1779) var en norsk-dansk leksikograf.

Hans von Aphelen blev født i Nærø Præstegæld (Throndhjems Stift), hvor faderen var klokker og skoleholder. Han studerede hjemme, mest på egen hånd, til han blev 22 år. Han drog da til Bergen og der fra til Holland, blev student i Leiden; rejste så til Frankrig, hvor han opholdt sig nogle år.

I 1749 tog han til Danmark, udgav 1754 en mindre fransk ordbog (Dictionaire en Abrege Eller En Fransk og Dansk Ord-Bog), blev samme år adjunkt ved det filosofiske fakultet ved Københavns Universitet, dog med den bestemmelse, at han ikke skulle have videre med fakultetet eller Konsistorium at gøre. I 1759 udgav han sin Dictionnaire royal (2 kvartbind; 1772-75 andet "oplag" i 3 kvartbind). Han blev i 1759 professor ved Fakultetet, dog uden gage; ægtede 1760 Helene Dorothea Schiønning; i 1764 udgav han Kongelig Dansk Ordbog (2 kvartbind), som er den første dansk/tysk tysk/danske ordbog nogensinde. Han udgav i 1767-70 sin oversættelse og bearbejdelse af Valmont de Bomares naturhistoriske ordbog (8 bind) og 1771 en lignende Chymisk Dictionaire.

1774 blev han lærer for kronprinsen og døde som justitsråd.

Hans franske ordbog gjorde epoke og var for sin tid et meget fortjenstligt arbejde; han beklager særlig "den Mangel, vi have paa et dansk Lexikon". Nu kan man let gøre nar af hans etymologier (moustache af mund og stads, sauce af dansk saus, semelle af smal); men det må erindres, at man den gang ikke havde noget begreb om sprogenes indbyrdes forhold, og at der ikke eksisterede nogen videnskabelig romansk sprogforskning; hans nydannede ord, af hvilke dog adskillige hare holdt sig, er vel tit stødende for os, men man må huske, at han stod midt i sprogrensnings-bevægelsens ivrigste periode. --

Hans datterdatter var gift med N.M. Petersen.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) af Thor Sundby. i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 1. bind, side 295,udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.