Hasseris

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Hasseris
Kridtgraven ved Hasseris Klokketårn fra Hasseris byvåben
Kridtgraven Hasseris.JPG Klokketårn fra Hasseris byvåben.jpg
HasserisKirke1.jpg
Hasseris Kirke
Overblik
Land: Danmark Danmark
Region: Region Nordjylland
Kommune: Aalborg Kommune
Sogn: Hasseris Sogn
Postnr.: 9000 Aalborg
Demografi
Hasseris planområde: 11.685 (2016)
 - Areal: 10 km²
Aalborg by: 122.461 (2009)
Andet
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.hasseris.dk
Oversigtskort

Koordinater: 57°2′N 9°53′E / 57.033°N 9.883°Ø / 57.033; 9.883 Hasseris er en bydel[1] og et kvarter i det sydvestlige Aalborg. Hasseris planområde har et indbyggertal på 11.685 (2016) og planområdet har et areal på 10 km2.[2] Sognet udgjorde indtil kommunalreformen 1970 Hasseris kommune, men blev ved denne tilsluttet Aalborg kommune. Bydelen er i særlig grad karakteriseret ved to bebyggelser: den gamle landsby, kaldet Gammel Hasseris og den nyere villaby Hasseris mellem Gammel Hasseris og Aalborg Centrum. Desuden hører bebyggelsen Mølholm til Hasseris bydel.

I Gammel Hasseris forsøger byplanlæggere at opretholde landsbykarakter, mens villabyen ønskes udviklet som en haveby/havekvarter med grønne områder og beplantning. Som eksempel herpå kan nævnes Holberg-kvarteret omkring Rotunden.

Bydelen råder over enkelte detailhandelsforretninger, servicevirksomheder (advokat-, ejendomsmæglerfirmaer etc.) et bibliotek og to folkeskoler (Gammel Hasseris Skole og Stolpedalsskolen). Endvidere ligger Hasseris Gymnasium i bydelens sydlige periferi.

Hasseris sogn har naturligvis sin kirke, over for hvilken biskoppen over Aalborg Stift har sin relativt nybyggede embedsbolig. Kirken er – som adskillige bygninger i Hasseris og Aalborg – tegnet af arkitekt Einar Packness.

Hasseris har siden slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet haft ry for at være velhavernes kvarter. Dette skyldtes, at adskillige af Aalborgs velbeslåede indbyggere byggede sommerbolig uden for byen.

I dag svarer befolkningens sammensætning i højere grad til kommunens gennemsnit, omend det må erkendes, at Hasseris stadig har ry for at være for de mere velhavende, og at det er svært at købe bolig i Hasseris som førstegangskøber.

Den nærliggende cementfabrik har haft indflydelse på kvarterets topografi, idet dens kalkudgravninger resulterede i dannelsen af en dyb sø, kaldet Nordens Kridtgrav.

Eksterne Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Fodnoter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Defineret som Aalborg Kommunes Planområde 5A Hasseris
  2. ^ Aalborg Kommune, Statistik om folketal 2009
Aalborgs våben Stub
Denne artikel om geografi i Aalborg Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi