Hasseris

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Hasseris
Kridtgraven ved Hasseris Klokketårn fra Hasseris byvåben
Kridtgraven Hasseris.JPG Klokketårn fra Hasseris byvåben.jpg
HasserisKirke1.jpg
Hasseris Kirke
Overblik
Land: Danmark Danmark
Region: Region Nordjylland
Kommune: Aalborg Kommune
Sogn: Hasseris Sogn
Postnr.: 9000 Aalborg
Demografi
Hasseris planområde: 11.685 (2016)
 - Areal: 10 km²
Aalborg by: 122.461 (2009)
Andet
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.hasseris.dk
Oversigtskort

Koordinater: 57°2′20″N 9°53′10″Ø / 57.03889°N 9.88611°Ø / 57.03889; 9.88611 Hasseris er en bydel[1] og et kvarter i det sydvestlige Aalborg. Hasseris planområde har et indbyggertal på 11.685 (2016) og planområdet har et areal på 10 km2.[2] Sognet udgjorde indtil kommunalreformen 1970 Hasseris kommune, men blev ved denne tilsluttet Aalborg kommune. Bydelen er i særlig grad karakteriseret ved to bebyggelser: den gamle landsby, kaldet Gammel Hasseris og den nyere villaby Hasseris mellem Gammel Hasseris og Aalborg Centrum. Desuden hører bebyggelsen Mølholm til Hasseris bydel.

I Gammel Hasseris forsøger byplanlæggere at opretholde landsbykarakter, mens villabyen ønskes udviklet som en haveby/havekvarter med grønne områder og beplantning. Som eksempel herpå kan nævnes Holberg-kvarteret omkring Rotunden.

Bydelen råder over enkelte detailhandelsforretninger, servicevirksomheder (advokat-, ejendomsmæglerfirmaer etc.) et bibliotek og to folkeskoler (Gammel Hasseris Skole og Stolpedalsskolen). Endvidere ligger Hasseris Gymnasium i bydelens sydlige periferi.

Hasseris sogn har naturligvis sin kirke, over for hvilken biskoppen over Aalborg Stift har sin relativt nybyggede embedsbolig. Kirken er – som adskillige bygninger i Hasseris og Aalborg – tegnet af arkitekt Einar Packness.

Hasseris har siden slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet haft ry for at være velhavernes kvarter. Dette skyldtes, at adskillige af Aalborgs velbeslåede indbyggere byggede sommerbolig uden for byen.

I dag svarer befolkningens sammensætning i højere grad til kommunens gennemsnit, omend det må erkendes, at Hasseris stadig har ry for at være for de mere velhavende, og at det er svært at købe bolig i Hasseris som førstegangskøber.

Den nærliggende cementfabrik har haft indflydelse på kvarterets topografi, idet dens kalkudgravninger resulterede i dannelsen af en dyb sø, kaldet Nordens Kridtgrav.

Eksterne Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Fodnoter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Defineret som Aalborg Kommunes Planområde 5A Hasseris
  2. ^ Aalborg Kommune, Statistik om folketal 2009
Aalborgs våbenStub
Denne artikel om geografi i Aalborg Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi