Hindu-arabertal systemet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Stop hand nuvola.svgMaskinoversættelse og/eller tvivlsomt indhold
Denne sides indhold bærer præg af at være en maskinoversættelse og/eller meget dårligt og uklart formuleret (også kaldet "dåsedansk"). Det vurderes at sproget er så dårligt og eventuelt forkert eller til at misforstå, at det bør omskrives eller oversættes på ny. Du kan hjælpe med at oversætte til korrekt dansk i denne og lignende artikler.
Hvis dette ikke sker inden for kort tid, kan en sletning komme på tale.
Se evt. denne sides diskussionsside eller i artikelhistorikken.
Arabiske og Vestlige arabertal på et vejskilt i Abu Dhabi

Det Hindu–arabiske talsystem[1] (også kaldet det arabiske talsystem eller hinduistiske talsystem)[2][note 1] er et positionelt decimalt talsystem, der er det mest almindelige talsystem i verden. Det var et gammelt indisk talsystem, der blev reintroduceret i bogen Om Beregning med Hindu-Tal skrevet af den middelalderlige iranske matematiker og ingeniør al-Khwarizmi.[3] Systemet spredte sig senere til middelalderens Europa i højmiddelalderen.

Systemet er baseret på ti (oprindeligt ni) forskellige tegntyper. Symbolerne (cifre), der anvendes til at repræsentere systemet er i princippet uafhængig af systemet selv. De symboler, der er i brug i dag nedstammer fra de ligeledes indiske Brahmi-tal, og har været delt op i forskellige typografiske varianter siden middelalderen.

Disse symbolsæt kan opdeles i tre hovedgrupper: (vestlige) arabertal, der oprindeligt brugtes i Nordvestafrika og i Europa (og i dag i det meste af verden), østlige arabertal (også kaldet "de Indiske tal"), der anvendes i Mellemøsten, og de indiske tal, der anvendes på det indiske subkontinent.

Etymologi[redigér | rediger kildetekst]

Hindu-arabiske eller indo-persiske tal stammer fra Indien. Efter deres genindførelse i bogen Om Beregning med Hindu-Tal skrevet af den middelalderlige persiske matematiker og ingeniør al-Khwarizmi (hvis navn blev translittereret til latin som "Algoritmi"), begyndte man blandt persiske og arabiske matematikere at henvise til dem som "hindu-tal" (hvor "hindu" betød Indisk). Efter den efterfølgende introduktion i Europa blev de betegnet som "arabertal", baseret på en udbredt misforståelse der knytter hele den orientalske videnskab til det arabiske folk.[4]

Positionel notation[redigér | rediger kildetekst]

Det hindu–arabiske talsystem er designet til positionel notation i et titalssystem. I en mere udviklet form bruger den positionelle notation også en decimalmarkør (oprindeligt en markering over enerne, mens det nu er normalt at indsætte et komma eller punktum, som adskiller enere fra tiendedele), og (i matematisk brug) også et symbol for "disse cifre gentager sig i det uendelige". I moderne brug er dette sidste symbol normalt en vinculum (en vandret linje, der er placeret over de gentagende cifre). I denne mere udviklede form kan talsystem symbolisere ethvert rationalt tal ved hjælp af kun 13 symboler - de ti cifre, decimalmarkøren, vinculum, samt et symbol (minustegn) til at angive negative tal.

Selv når tallene bruges i tekst skrevet med det arabiske alfabet ("abjad"), der læses fra højre mod venstre, skrives tallene med de mest betydende cifre til venstre, så de læses fra venstre mod højre.

Symboler[redigér | rediger kildetekst]

Forskellige symbolsæt bruges til at repræsentere tal i det Hindu–arabiske talsystem. De fleste er udviklet fra Brahmi tal.

De symboler, der anvendes til at repræsentere systemet er delt op i forskellige typografiske varianter siden middelalderen, arrangeret i tre hovedgrupper:

 • De udbredte Vestlige "arabertal", der anvendes med det latinske, Kyrilliske og græske bogstaver i tabellen, nedstammer fra "Vest arabertal", som blev udviklet i al-Andalus, og Maghreb (der er to typografiske stilarter for at gøre det vestlige arabertal, der er kendt som foring tal og tekst, tal).
 • "Arabisk–Indiske" eller "Østlige arabertal" bruges med arabiske skrifttegn, som er udviklet primært i, hvad der nu er Irak. En variant af de Østlige arabiske tal er brugt i persisk og Urdu.
 • De Indiske tal i brug med scripts af Brahmic familie i Indien og Sydøstasien. Hver af de ca halv snes store scripts i Indien har sine egne tal, bogstaver (som man vil bemærke, når perusing Unicode-diagrammer).

Tegntyper sammenligning[redigér | rediger kildetekst]

# # # # # # # # # # Script Se
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Det latinske alfabet Det arabiske talsystem
〇/零 Østasien Kinesiske tal, Japanske tal, Koreanske tal
ο/ō Αʹ Βʹ Γʹ Δʹ Εʹ Ϛʹ Ζʹ Ηʹ Θʹ Nygræsk Græske tal
א ב ג ד ה ו ז ח ט Hebrew Hebrew numerals
Devanagari Indiske tal
Gujarati
Gurmukhi
Tibetan
Assamese / Bengali / Sylheti Bengali-Assamese numerals
Kannada
Odia
Malayalam
Tamil Tamilske tal
0 Telugu
Khmer Khmer numerals
Thai Thai numerals
Lao
Burmese
٠ ١ ٢ ٣ ٤ ٥ ٦ ٧ ٨ ٩ Arabisk Eastern Arabic numerals
۰ ۱ ۲ ۳ ۴ ۵ ۶ ۷ ۸ ۹ Persian (Farsi) / Dari / Pashto
۰ ۱ ۲ ۳ ۴ ۵ ۶ ۷ ۸ ۹ Urdu / Shahmukhi

Som i mange nummerering systemer, tallene 1, 2, og 3, repræsenterer simpel optælling mærker; 1 er en enkelt linje, 2 være to linjer (nu forbundet med en diagonal) og 3 er tre linjer (nu forbundet med to lodrette streger). Efter tre numre har de, en tendens til at blive mere komplekse symboler (eksempler herpå er de Kinesiske tal og Romertal). Teoretikere mener, at det er, fordi det bliver svært at øjeblikkeligt at tælle objekter seneste tre.[5]

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Forgængere[redigér | rediger kildetekst]

Det Brahmi talsystem på grundlag af det system, der eksisterede før vores tidsregning. De har erstattet de tidligere Kharosthi tal brugt siden 4. århundrede f.Kr. Brahmi og Kharosthi tal blev brugt sammen med en hinanden i Maurya Empire periode, som begge optræder i det tredje århundrede f.Kr. i forordninger af Ashoka.[6]

Buddhistiske inskriptioner fra omkring år 300 f.Kr. bruger de symboler, der blev 1, 4 og 6. Et århundrede senere, er deres brug af de symboler, som blev til 2, 4, 6, 7 og 9 var optaget. Disse Brahmi tal er forfædrene til de Hindu–arabisk glyffer (1 til 9), men de blev ikke brugt som en positionel system med et nul, og der var snarere separate tal for hver af de ti (10, 20, 30 osv.).

De faktiske tal systemet, herunder positionelle notation og brug af nul, er i princippet uafhængig af glyffer brugt, og at der er betydeligt yngre end Brahmi tal.

Udvikling[redigér | rediger kildetekst]

"Kabyssen" metode division.

Sted-værdi-systemet er anvendt i det såkaldte Bakhshali Manuskript. Selvom datoen for manuskriptet er usikker, tyder det anvendte sprog i manuskriptet på, at det er forfattet i perioden op til 400 e.Kr..[7] Udviklingen af det positionelle decimalsystem tager sit udspring i Hindu-matematik i Gupta-perioden. Omkring år 500 bruger astronomen Aryabhata udtrykket kha ("tomhed") for at markere "nul". Det syvende århundredes Brahmasphuta Siddhanta indeholder en forholdsvis avanceret forståelse af den matematiske rolle af nul. En Sanskrit oversættelse af den såkaldte Prakrit Jaina kosmologi, der optræder i Lokavibhaga , en tekst fra det 5.årh., viser en tidlig forekomst af positionelle brug af nul.[8]

Denne Indiske udvikling blev taget op i Islamisk matematik i det 8. århundrede, som fremgår af al-Qifti's Kronologi over de lærde fra det 13. århundrede).[9]

Talsystemet var kendt af både den persisk-arabiske matematiker Khwarizmi, der skrev en bog Om Beregning med Hindu-Tal i cirka 825, og den Arabiske matematiker Al-Kindi, der skrev fire bind, Om Brugen af den Hinduistiske Tal (كتاب في استعمال العداد الهندي [kitāb fī isti'māl al-'adād al-hindī]) omkring 830. Disse tidlige tekster brugte ikke hinduistiske tal. Kushyar ibn Labban , der skrev Kitab fi usul hisab al-hind (Principper for Hindu-Reckoning) er en af de ældste bevarede håndskrifter med hinduistiske tal.[10] Disse bøger er primært ansvarlig for udbredelsen af det hinduistiske talsystem i hele den Islamiske verden og i sidste ende også Europa.

Den første daterede inskription, der viser brugen af et symbol for nul, er på en sten fundet på Chaturbhuja Templet i Gwalior i Indien, dateret 876.[11]

I det 10. århundredes Islamiske matematik, blev systemet udvidet til også at omfatte brøker, som det fremgår af en afhandling af den Syriske matematiker Abu ' l-Hasan al-Uqlidisi i 952-953.[12]

Vedtagelse i Europa[redigér | rediger kildetekst]

Den nederste række viser de tal, bogstaver, som de vises i form på tysk inkunabler (Nicolaus Kesler, Basel, 1486)

I det Kristne Europa, den første omtale og repræsentation af Hindu-arabiske tal (fra en til ni, uden nul), er i Codex Vigilanusen oplyst samling af forskellige historiske dokumenter fra den Visigotiske periode i Spanien, skrevet i år 976 af tre munke i Rioja - klostret San Martín de Albelda. Mellem 967 og 969, Gerbert af Aurillac opdaget og studeret Arabiske videnskab i den catalanske klostre. Senere fik han fra disse steder, bogen De multiplicatione et divisione (På multiplikation og division). Efter at blive Pave Sylvester II i år 999, han introduceret en ny model af abacus, den såkaldte Abacus af Gerbert, ved at vedtage tokens, der repræsenterer Hindu-Arabiske tal fra et til ni.

Leonardo Fibonacci bragt dette system til Europa. Hans bog Liber Abaci indført arabertal, anvendelse af nul, og decimal system til den latinske verden. Tallet system kom til at hedde "arabisk" af Europæere. Det blev brugt i Europæisk matematik fra det 12. århundrede, og trådte fælles brug fra det 15 århundrede til at erstatte Romertal.[13][14]

Den velkendte form af den Vestlige arabisk glyffer som nu anvendes med det latinske alfabet (0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9) er produktet af den sene 15 til begyndelsen af 16-tallet, når de kommer ind tidligt opsætning. Muslimske forskere brugte de Babylonske talsystemog handelsfolk brugte Abjad tal, et system svarende til det græske talord system og hebraisk talsystem. På Samme Måde, Fibonacci's introduktion af system til Europa blev begrænset til de lærde kredse.

Æren for først at etablere en udbredt forståelse og brug af decimaltal positionelle notation blandt den almindelige befolkning går til Adam Riesen forfatter af den tyske Renæssance, hvis 1522 Rechenung auff der linihen und federn var rettet mod de lærlinge af forretningsfolk og håndværkere.

Udbredelse i Øst Asien[redigér | rediger kildetekst]

I e.Kr. 690, Kejserinde Wu bekendtgjort Zetian tegn, hvoraf det ene var "〇". Ordet bliver nu brugt som et synonym for tallet nul.

I Kina, Gautama Siddha indførte Hinduistiske tal med nul i 718, men Kinesiske matematikere kunne ikke finde dem nyttige, da de havde allerede decimal positionelle tælle stænger.[15]

I Kinesiske tal, en cirkel (〇) bruges til at skrive nul i Suzhou tal. Mange historikere mener, at det var importeret fra Indiske tal af Gautama Siddha i 718, men nogle Kinesiske forskere mener, at det blev skabt af den Kinesiske tekst rum fyldstof "□".

Kinesisk og Japansk endelig vedtaget den Hindu–arabiske tal i det 19 århundrede, opgive at tælle stænger.

Udbredelsen af den Vestlige arabisk variant[redigér | rediger kildetekst]

Et Arabisk telefon tastatur, med både Vestlige "arabertal" og med arabiske "arabisk–Indiske tal" varianter.

De "Vestlige arabiske" tal, som de var i almindelig brug i Europa, da den Barokke periode har sekundært fundet brug, over hele verden sammen brugen af det latinske alfabet, og endda betydeligt længere end den nutidige udbredelse af det latinske alfabet, er trængt ind i det skrift system i områder, hvor andre varianter af de Hindu–arabiske tal havde været i brug, men også i forbindelse med Kinesisk og Japansk skrivning (se Kinesiske tal, Japansk tal).

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ Hindu var det persiske navn for "indisk" i det 10. århundrede, hvor araberne overtog talsystemet. Sammenkædningen med "Hinduisme" er en senere udvikling.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ David Eugene Smith and Louis Charles Karpinski, The Hindu–Arabic Numerals, 1911
 2. ^ Collier's encyclopedia. 
 3. ^ Al-Khwasrizmi: The Inventor of Algebra., ca. 825, ISBN 978-1-4042-0513-0.  ,
 4. ^ Rowlett, Russ, "Roman and "Arabic" Numerals", How Many? A Dictionary of Units of Measurement. 
 5. ^ Language may shape human thought, New Scientist, news service, Celeste Biever, 19:00 19 August 2004.
 6. ^ Flegg (2002), p. 6ff.
 7. ^ Pearce, Ian (maj 2002). "The Bakhshali manuscript". The MacTutor History of Mathematics archive. Hentet 2007-07-24.  Mere end en |author= og |last= angivet (hjælp)
 8. ^ Ifrah, G. The Universal History of Numbers: From prehistory to the invention of the computer. John Wiley and Sons Inc., 2000. Translated from the French by David Bellos, E.F. Harding, Sophie Wood and Ian Monk
 9. ^ al-Qifti's Chronology of the scholars (early 13th century):
 10. ^ Martin Levey and Marvin Petruck, Principles of Hindu Reckoning, translation of Kushyar ibn Labban Kitab fi usul hisab al-hind, p3, University of Wisconsin Press, 1965
 11. ^ Bill Casselman (February 2007). "All for Nought". Feature Column. AMS.  Mere end en |author= og |last= angivet (hjælp)
 12. ^ The mathematics of Egypt, Mesopotamia, China, India, and Islam : a sourcebook. ISBN 978-0-691-11485-9. 
 13. ^ "Fibonacci Numbers". 
 14. ^ Leonardo Pisano – page 3: "Contributions to number theory". Encyclopædia Britannica Online, 2006. Retrieved 18 September 2006.
 15. ^ Tyinshan Uan (1999), 「算木」を超えた男 : もう一つの近代数学の誕生と関孝和 (japansk), ISBN 4-88595-226-3. 

Bibliografi[redigér | rediger kildetekst]