Nobelprisen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Alfred Nobel (1833-1896), Nobelprisens stifter

Nobelprisen er en hæderspris, der uddeles årligt på Alfred Nobels dødsdag, den 10. december, og i henhold til Nobels testamentariske bestemmelse. Første gang, prisen blev uddelt, var i 1901.

Prismodtagerne i fysik og kemi vælges af Kungliga vetenskapsakademiens nobelkommitté, i fysiologi og medicin af Karolinska institutets nobelkommitté, i litteratur af Svenska akademiens nobelkommitté og Nobels fredspris af Norske Stortings Nobelkomité. Til disse priser, som alle tages af Nobel-stiftelsens midler, kom 1968 den af Sveriges Riksbank indstiftede Nobel-pris i økonomi, som også uddeles hvert år af Kungliga Vetenskapsakademien. Alle Nobelpriserne bliver uddelt i Stockholm i Sverige med undtagelse af Nobels fredspris, som uddeles i Norge. Grunden er, at Norge og Sverige var i union ved Alfred Nobels død 10. december 1896, hvor Sverige styrede udenrigspolitikken. Nobel mente derfor, at risikoen for politisk korrumpering ville være mindre hvis Norge forestod fredsprisuddelingen.

Der uddeles følgende Nobelpriser:

Prisens størrelse[redigér | redigér wikikode]

De første beløb, der blev uddelt i 1901, var på 150.782 svenske kroner. I 2015 var beløbet for hver fulde Nobelpris 8 mio. svenske kr. I købekraft svarer det til 98 % af det oprindelige beløb på grund af den mellemliggende inflation.[1] Er der flere modtagere af en Nobelpris, deler de beløbet mellem sig.

Danske Nobelprismodtagere[redigér | redigér wikikode]

Følgende danskere har modtaget en Nobelpris:

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: