Jarl Friis-Mikkelsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Jarl Friis-Mikkelsen
Personlig information
Født 1. december 1951 (67 år)
Nationalitet Danmark Dansk
Ægtefælle Jacqueline Friis-Mikkelsen (g. 1985-1989)
Mari-Anne Jespersen (g. 1994-?)
Susanne Pehrsson Friis-Mikkelsen (g. 2009).
Børn Isabel (1986), Liva (2004) og Ella (2011)
Beskæftigelse skuespiller, sanger, filminstruktør, tv-vært
Aktive år 1981
Roller Carlo fra filmene om Walter og Carlo
Ivan i filmene om Krummerne
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Jarl Friis-Mikkelsen (født 1. december 1951) er en dansk skuespiller, sanger, filminstruktør, tv-vært og tidl. underholdningschef på Danmarks Radio.

Opvækst og uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Han er født i Aarhus søn af en norsk mor og en dansk far. Faderen var jurist. Moderen døde, da Jarl var 11 år, og faderen stod tilbage med to børn.[1] Han blev student fra Gammel Hellerup Gymnasium. Herefter gik han på Københavns Universitet, hvor han i 1978 blev cand.mag. i dansk og engelsk. I slutningen af 1970'erne gjorde han sig bemærket i Danmarks Radios P3 samt popgruppen Kester.

TV- og filmkarriere[redigér | redigér wikikode]

1980'erne[redigér | redigér wikikode]

Jarl Friis-Mikkelsen debuterede på tv under Dansk Melodi Grand Prix 1981 sammen med Jørgen de Mylius. Blev så en flittigt benyttet vært på tv-programmer som Lørdagshjørnet, Smil, det' lørdag og Schyy.. Det er Lørdag. I forbindelse med sit arbejde på Danmarks Radio traf Friis Ole Stephensen, som han udviklede figurerne Brødrene Øb & Bøv med. Det blev grundstenen til et samarbejde, der skabte Walter og Carlo-figurene, samt Morten Korch-parodien Kampen om den røde ko.

Han var underholdningschef i Kanal 2 fra 1988-90.

1990'erne[redigér | redigér wikikode]

Han fortsatte som populært ansigt hos Danmarks Radio i 1990'erne. Han blev bl.a. vært på sit eget talkshow, 'Talkshowet', hvor tidens store stjerner fra ind- og udland lod sig interviewe. Tilrettelagde ligeledes quizzen Skattefrí Lørdag, hvor han var vært sammen med fotomodellen Tina Kjær. I 1990'erne medvirkede Jarl Friis blandt andet i de 4 Krummerne-filmene, som den underkuede og nervøse vaneforbryder Ivan; samt en karakterrolle som narcissistisk vært i tv-serien Charlot og Charlotte.

Han var underholdningschef i Danmarks Radio fra 1994-97. Sammen med Ole Stephensen oprettede han Skandinavisk Filmkompagni A/S, hvor han indtil salget af Skandinavisk Filmkompagni i januar 2010 var Kreativ chef og hoved-aktionær. (1996-2010)

2000'erne[redigér | redigér wikikode]

Jarl Friis genoptog samarbejdet med Ole Stephensen i bryllupsprogrammet Hjælp, skal vi giftes og indledte herefter et samarbejde med komikeren Casper Christensen. Ud over en birolle som sig selv, instruerede han flere afsnit af serien Langt fra Las Vegas. Samarbejdet fortsatte i flere afsnit af Casper Christensen og Frank Hvams Klovn. I 2005 var Jarl vært for Dansk Melodi Grand Prix, og i sidste halvdel af årtiet producerede han flere afsnit af quizzen A-Ha. I 2008 blev Jarl afskediget fra Danmarks Radio og producerede derefter tv-serien Ole & Jarl med Ole Stephensen på TV 2 Charlie. I 2009 deltog Jarl i TV 2's portræt- og underholdningserie Stjernerne på slottet.

2010'erne[redigér | redigér wikikode]

I 2011 var han sammen med Casper Christensen vært på Zulu Awards og var også vært i TV 2 Charlie-serien De Bedste Grin.

Han er dommer på underholdningsprogrammet: Danmark har talent.

Privat[redigér | redigér wikikode]

Jarl Friis-Mikkelsen har været gift tre gange: fra 1985-1989 med modellen Jacqueline Friis-Mikkelsen og fra 1994-? med skuespiller Mari-Anne Jespersen. I 2009 blev han gift med Susanne Persson. Han er far til Isabell (f. 1986), Liva (f. 2004) og Ella (f. 2011).

Hans ældste datter Isabell blev gift med komikeren Casper Christensen i 2014.[2]

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

I de seneste år har han instrueret den første sæson af Langt fra Las Vegas og medvirket i den danske sitcom Klovn med blandt andre Casper Christensen og Frank Hvam.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Høy-Jensen, Camilla (7. december 2008). "Jarlen savner den hårdkogte satire". Politiken. Hentet 9. december 2008. 
  2. ^ I dag blev Casper Christensen og Isabel Friis-Mikkelsen gift. TV 2. 13. september 2014. Hentet 1. februar 2015. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Vista-kdmconfig.pngArtiklen om Jarl Friis-Mikkelsen kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.