Jens Jørgen Thorsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Jens Jørgen Thorsen
Født 2. februar 1932(1932-02-02)
Holstebro
Død 15. november 2000 (68 år)
Våxtorp, Laholms kommun, Hallands län, Sverige[1]
Nationalitet Danmark Dansker
Felt Maler og multikunstner
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Jens Jørgen Enna Thorsen (2. februar 1932 i Holstebro[2]15. november 2000 i Våxtorp, Laholms kommun, Hallands län, Sverige[1]) var en dansk maler, multikunstner og filminstruktør. Thorsen var kendt som provokatør, men var samtidigt et meget vidende menneske, der var en velanskrevet kunsthistoriker og kunstkritiker.[1]

Han blev især berømt og berygtet for sine kontroversielle planer om en Jesusfilm The Love Affairs of Jesus Christ, der skulle omtale Jesu sexliv, hvilket vakte stort internationalt postyr og beskyldninger om blasfemi og dødstrusler og medførte, at Det Danske Filminstitut trak sit tilsagn om støtte til filmen tilbage.

Fra de tidlige 1960'ere og fremefter lavede han sammen med bl.a. Jørgen Nash talrige situationistiske aktioner bl.a. i Det Danske Akademi, Folketinget og Det Kongelige Teater. Han havde studier bag sig både fra kunsthistorie og Kunstakademi.

Ud over en senere Jesusfilm, Jesus vender tilbage, lavede Thorsen bl.a. Stille dage i Clichy og dokumentarfilmene Et år med Henry og Lys.

Thorsen malede både billeder og plankeværker med både pensel, fingre og penis.[3] Hans sidste billeder havde ofte den overordnede titel "Chaos" og var lavede i vild, informel stil. Som kunstner virkede han for en samfundsomdannende kunst.

Thorsen skrev også om kunst som kunstanmelder i Paletten, Social-Demokraten, Ekstra Bladet og som forfatter til flere bøger om danske kunstnere og dansk kunst. Han fik stor anerkendelse i Danmark for sin kunsthistoriske viden efter at have deltaget i DR TVs Kunstquiz-programmer i 1980'erne og efter udgivelsen af sin bog Modernisme i dansk malerkunst (1987).

Jens Jørgen Thorsen ligger begravet på Assistens KirkegårdNørrebro i København.

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svgKvalitetssikring
Dette afsnit bør bringes til at stemme med Wikipedias standard if. Wikipedia:QA

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

Priser[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c Lars Ole Knippel (16. november, 2000). Kunstneren Jens Jørgen Thorsen er død. Jyllands-Posten. Hentet 16. december, 2014. 
  2. ^ [Holstebro Kunst Museum - Min skat - Kunst i privateje http://www.holstebrokunstmuseum.dk/da/udstillinger/kommende.aspx?PID=3629&Action=1&NewsId=766]
  3. ^ Uwe Max Jensen (15. februar, 2009). Først Rushdie, så Thorsen. Sappho, Trykkefrihedsselskabet. Hentet 14. oktober, 2012. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Vista-kdmconfig.pngArtiklen om Jens Jørgen Thorsen kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.


DanmarkStub
Denne biografi om en dansker er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi