Johnny Vang-Lauridsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Johnny Vang-Lauridsen
Født 5. august 1934 Rediger på Wikidata
Nykøbing Falster, Danmark Rediger på Wikidata
Død 29. august 2020 (86 år) Rediger på Wikidata
Nationalitet Danmark Dansk
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Forretningsperson Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Johnny Alfi Vang-Lauridsen (født 5. august 1934 i Nykøbing Falster, død 29. august 2020[1]) var en dansk erhvervsleder, der grundet sit engagement i flere margarinefabrikker også er kendt som "Margarinedronningen".

Vang-Lauridsen er handelsuddannet fra Niels Brock og begyndte karrieren på Nordisk Annoncebureau. Sideløbende med reklamebranchen opkøbte hun antikviteter, som hun fik istandsat og solgt med stor fortjeneste. I løbet af få år havde hun en formue på 100.000 kr., som gav hende mulighed for at få eget reklamebureau i 1960 med Johnny Poulsen Reklame Marketing. Poulsen gik på hendes første ægteskab. I 1962 blev hun gift anden gang med Johannes Vang-Lauridsen, der var tredje generation på gården Grønvang ved Vejen, søn af Johannes Lauridsen og direktør for margarinefabrikken Alfa. I 1967 indtrådte Johnny Vang-Lauridsen i selskabets bestyrelse, og i 1972 blev hun dens formand. Hun tegnede firmaet udadtil, og da hendes mand blev syg i 1982, overlod han direktørposten til hende.

Hun blev dermed en central aktør i den verserende margarinekrig mellem de dominerende i branchen: Otto Mønsted, Alfa og Unilever, og fik derfor tilnavnet "Margarinedronningen". I 1984 indgik hun et samarbejde med Unilever, men da Unilever foreslog at lukke produktionen i Vejen i 1986, protesterede Johnny Vang-Lauridsen. Hun måtte opgive kampen, da tillidsmændene på Unilevers fabrik i Sønderborg og Alfas fabrik i Vejen i 1990 stod sammen om at standse krigen. Unilver overtog fabrikken i 1991 og lukkede den kort efter. En konkurrenceklausul forpligtede Johnny Vang-Lauridsen til ikke at påbegynde margarinefabrikation inden for tre år, men så snart de var gået, etablerede hun i 1994 margarinefabrikken Grønvang i Vejen. Selskabet led store tab det første år og måtte allerede i 1995 gå i betalingsstandsning og senere konkurs. Fabrikken lukkede, og Johnny Vang-Lauridsens ejendom i Nordsjælland blev inddraget i boet efter fabrikken, så et salg var nødvendigt.

I 1996 blev Grønvang Margarinefabrik overtaget af Royal Brinkers og eksisterer fortsat. Siden har Johnny Vang-Lauridsen dyrket sin passion for hestesport.

Johnny Vang-Lauridsen døde 86 år gammel den 29. august 2020 efter 10 dage på et hospice, 10 måneder efter at hun fik konstateret bugspytkirtelkræft, hvor hun egentlig kun havde fået stillet i udsigt at overleve i få måneder.[1]

Referencer og kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b "Erhvervskvinden Johnny Vang-Lauridsen er død". Finans.dk. 31. august 2020. Hentet 31. august 2020.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]