Kaj Birksted

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kaj Birksted

KBirksted.jpg

Personlig information
Født 2. marts 1915 Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Død 21. januar 1996 (80 år) Rediger på Wikidata
London, Storbritannien Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Officer, pilot Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Distinguished Flying Cross,
Order of the British Empire,
Dannebrogordenen,
Krigskorset,
Distinguished Service Order med flere Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Kaj Birksted, (2. marts 1915 i København - 21. januar 1996 i London) var dansk jagerpilot og flyver-es med 10 bekræftede og 10 ubekræftede nedskydninger af tyske fly under 2. verdenskrig, hvor han gjorde tjeneste i RAF med slutrang som Wing commander og oberstløjtnant i de frie norske flystyrker.

Liv[redigér | rediger kildetekst]

Kort efter Kaj Birksteds fødsel flyttede familien til USA og tilbage til Danmark 12 år senere. Birksted gik i 1928Birkerød Kostskole. Han tog derefter en handelsuddannelse og blev i 1936 optaget på Marinens Flyveskole. To år senere udnævntes han til flyverløjtnant af reserven.

Kort tid efter den tyske besættelse af Danmark flygtede Birksted sammen med flyverløjtnant Charles M. Sundby til Norge, hvor de fik kontakt med de norske styrker, som kæmpede mod tyskerne. Han blev senere samme år evakueret til England og herefter optaget på den norske flyveskole, Little Norway, i Canada, hvor han virkede som elev/instruktør.

Fra august 1942 til april 1943 deltog Birksted i 60 offensive operationer.

Nordmændenes og Kaj Birksteds største bedrift fandt sted den 12. marts 1943, da 331. eskadrille under et tysk angreb på London gik i luften ved syvtiden om morgenen med 11 fly under ledelse af Kaj Birksted. De afskar 12 FW 190-fly, skød seks ned og beskadigede fire. Det trak store overskrifter i London-aviserne som: Nordmændene nedlægger seks prøjsere før morgenmad!

Statistisk set er Birksted den wing-chef, som opnåede den højeste score med sin wing i forhold til tabene.

I RAF sled Birksted tre Spitfires op, som alle havde hans personlige kendingsbogstaver "KB".

I slutningen af krigen gjorde Birksted tjeneste som operationel planlægger ved generalstaben i 11. Group's Combined Control Center, RAF, blandt andet med ansvar for jagerdækning og eskorte i dagtimerne på D-dagen.

Efter krigen fortsatte Birksted i det danske forsvar og efter 1950 i det nyoprettede flyvevåben til 1960, hvorefter han tiltrådte en stilling ved NATO med rang af oberst.

Kaj Birksted stod som eksponent for en teknologisk og operativ udvikling, der ikke blev forstået i Danmark. Hans synspunkter var derfor vanskelige at forlige med såvel den politiske målsætning som den traditionelle opfattelse af dansk forsvars hovedopgaver.

Ved Flyvevåbnets oprettelse i 1950 forekom den nu 35-årige oberstløjtnant Birksted at være et logisk valg som chef, da han havde udført overordnet stabsarbejde under 2. verdenskrig i RAF.

Imidlertid blev Birksted ikke den første leder af Flyvevåbnet. Det blev den 59-årige general C.C. Førslev. Følgende argumenter blev fremført mod Birksted: For ung, kun reserveofficer, manglende stabsuddannelse og -erfaring.

Mindesmærker[redigér | rediger kildetekst]

Birksteds minde er i 2009 og 2010 hædret ved opstilling af to ens buster af ham i Danmarks Flymuseum i Stauning og ForsvarskommandoenHolmen i København. Samt en anden version ved siden af Anders Lassen-busten ved indgangen til Frihedsmuseet.

Biografisk tidslinje[redigér | rediger kildetekst]

Medaljer og dekorationer[redigér | rediger kildetekst]

Citat (ubekræftet)[redigér | rediger kildetekst]

Kong Haakon VII, under et besøg i Danmark efter krigen.

Behold I bare Tordenskjold, hvis vi må få Kaj Birksted!

Kilde[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]