Kulusuk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kulusuk (Grønland)
Kulusuk
Kulusuk
Placering på Grønland.

Koordinater: 65°34′N 37°11′V / 65.567°N 37.183°V / 65.567; -37.183

Kulusuk

Kulusuk 241 (2020) indb. er en grønlandsk bygd på øen Kulusuk i Angmagssalik fjord og naboby til Tasiilaq, hovedbyen i Ammassalik Kommune, Østgrønland. Bygden på den lille klippeø er omgivet af isbjerge og det glimtende ishav og savtakkede fjelde, et dramatisk baggrundssceneri.

Hovederhvervene er fangst og fiskeri, arbejde i lufthavnen, turisme, suppleret med husflidsproduktion.

Før i tiden var Kulusuk øen det tættest befolkede område i Ammassalik-området på grund af de gode muligheder for jagt og fiskeri. I 1930 boede der 165 mennesker i Kulusuk bygd til sammenligning med kun knap 112 i Tasiilaq.

Der er kirke, en nybygget skole fra 0. til 9. klasse, forsamlingshus, sygeplejestation, servicehus og butik, Museum, hotel og vandrehjem og et sælskindsværksted i bygden. Ca. 3 km uden for Kulusuk ligger Østgrønlands internationale lufthavn, Kulusuk Lufthavn som blev anlagt som flybase af amerikanerne i 1956 i forbindelse med oprettelsen af flyvarslingssystemet (DEW Line, hvor stationen i Kulusuk hed "DYE 4".

Det tager ca. 30 minutter at vandre fra lufthavnen ind til bygden. Turen går igennem den arktiske tundra, med arktisk flora og smørblomster. Man kan også tage turen direkte op i bakkerne til en fjeldsø, før man påbegynder nedstigningen til byen.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]