Qaqortoq

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Julianehåb
Qaqortoq
Våben
Kujalleq-coat-of-arms.svg
Qaqortoq2008.JPG
Qaqortoq
Overblik
Land: Grønland Grønland
Borgmester Kista P. Isaksen
Kommune: Kujalleq
Landsdel: Vestgrønland
Postnr.: 3920
Demografi
By: 3.128 indb. (2016)
Andet
Tidszone: UTC -3
Hjemmeside: www.kujalleq.gl
Oversigtskort
Qaqortoq is located in Grønland
Qaqortoq
Qaqortoq

Koordinater: 60°43′N 46°03′W / 60.717°N 46.050°V / 60.717; -46.050

Qaqortoq ("Det hvide", dansk navn: Julianehåb) er Kujalleq Kommunes største by med 3.400 indbyggere, grundlagt 1775, tilhørende Qaqortoq præstegæld. 300 af indbyggerne i præstegældet lever i henholdsvis mindre bebyggelser, samt på to rensdyrfarme og 13 fårefarme.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Butikken

Kolonien Julianeshaab, opkaldt efter daværende enkedronning Juliane Marie grundlagt 1775 af Anders Olsen, blev efterhånden en vigtig handelsplads, hvor Inuit-folket solgte deres skind og spæk.

Handelen med skind, spæk og hvalkød var koloniens hovedindtægtskilder. Fåreavlen startede i begyndelsen 1900-tallet, og området er i nutiden centrum for Grønlands fåreavl.

1840 startede Kongelige Grønlandske Handel (KGH) to handelsstationer, syd og nord for Julianehaab, Nordprøven og Sydprøven, nu Narsaq og Alluitsup Paa.

Qaqortoq var indtil den 1. januar hovedby i Qaqortoq Kommune, der ved kommunesammenlægningen blev en del af Kujalleq Kommune.

Religion[redigér | redigér wikikode]

Qaqortoq har to kirker: Frelserens Kirke, indviet 1832, skænket byen af Dansk Missionsselskab, er ombygget flere gange. I kirken hænger redningskransen fra M/S Hans Hedtoft, der på sin jomfrurejse fra København til Qaqortoq forliste under turen tilbage til København. Det skete i farvandet syd for Kap Farvel den 30. januar 1959. Redningskransen, der blev fundet på Island, er det eneste, der er fundet fra "Hans Hedtoft".

På et fremskudt fjeldplateau over byens gamle centerområde ligger i dag Qaqortoqs nye Gertrud Rask Kirke, indviet den 8. juli 1973. Den hvide kirke af beton er opkaldt efter Hans Egedes hustru, Gertrud Rask. Altertavle blomstermotiver er hentet fra den sydgrønlandske flora.

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Qaqortoq er med sit gymnasium, handelsskole og Den Grønlandske Arbejderhøjskole Sydgrønlands uddannelsescentrum. Desuden ligger Sydgrønlands største folkeskole, Tasersuup atuarfia, i byen.

Erhverv[redigér | redigér wikikode]

Af arbejdspladser er der kommunen, skibsværftet og Grønlands eneste garveri, Great Greenland A/S, der indhandler sælskind fra hele Grønland, samt hvert år præsenterer en ny kollektion af sælskindspelse.

Kultur[redigér | redigér wikikode]

Ved torvet i nærheden af havnen er der et springvand og et 200 år gammelt hus fra kolonitiden, der nu benyttes til museum med bl.a. kajakker fra ældre tid, fund fra nordboertiden, tørvehuset og Arnarulunnguaq Statuen.

Telemuseet er et museum for Grønlands telekommunikationshistorie, lige fra kajakpost til nutidens internet. Museet ligger 70 meter over havet med udsigt ud over hele byområdet.

Qaqortoq

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]