Oqaatsut

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Oqaatsut (Grønland)
Blue pog.svg
Oqaatsut
Placering på Grønland.

Oqaatsut, hollandsk navn: Rodebay "Rødebugt" er en lille grønlandsk bygd med 46 indbyggere (2010) og ca. 200 slædehunde 18 km nord for Ilulissat. Oqaatsut hører til Avannaata Kommune. Bygden ligger på en halvø med udsigt til Diskobugtens isbjerge. Beliggenhed: 69°20′40″N 51°00′10″W.

Det grønlandske navn betyder "Skarvene", idet der er mange skarvefjelde i området. Navnet Rodebay stammer fra hvalfangertiden, hvor hollænderne navngav stedet Rodebay, som betyder "hvilestedet".

Erhvervsgrundlaget er fiskeri med langline af hellefisk, jagt på sæler og hvaler, samt bæredygtig turisme. Firmaet Rodebay Fish handler med fisk og tørrer torsk og hellefisk.

Bygdens lille skole har typisk 3-8 elever. Det er muligt for børnene at gå i skole i bygden til og med 9. klasse, hvorefter resten af skoletiden finder sted på de store skoler i Ilulissat. Det er muligt for børnene at tage til Ilulissat fra 8. klasse.

Der findes ikke en egentlig kirkebygning, gudstjenesterne finder sted i skolens kapel fra 1957, som har har 100 siddepladser. Kapellets orgel er et harmonium.

Der er en lille butik med dagligvarer, posthus, servicehuset og sygeplejestation. Vandforsyningen kommer fra et havvandsafsaltningsanlæg. Dette anlæg benytter et omvendt osmosesystem til afsaltning af vandet. Vandet er gratis, men må afhentes ved tapningshusene, der ses som blå kasser, der står rundt omkring i bygden. De fleste indbyggere foretrækker dog at benytte smeltevand fra indlandsisen som drikkevand. Dette kan tappes fra kilder tæt ved bygden, eller indsamles som is, og smeltes i store beholdere, eller små beholdere, der kan stå inde i husene.


Film som er optaget i bygden:

Julehilsen til Grønland [1]

Mennesker på kanten af verden [2]Lene Leed skrev og optog i Oqaatsut kirke, sangen "Når vor sol er blevet borte" til Danmarks Radio. Lyt her. [3]

Huse i Oqaatsut
Oqaatsut

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Oqaatsut har været beboet siden 1700-tallet. Stedet har været Inuit boplads, hollandsk hvalfangersted, men fik først status som dansk koloniudsted i 1877. ´ Hollandske hvalfangere kaldte i 1600-tallet stedet Roo Baj – den røde bugt. Hvalfangerne trak hvalerne i land på de flade klipper nord-øst for bygden. Trannen blev kogt både om bord og i landanlæg. I 1870'erne byggede hollænderne en hvalfangerstation ved den røde bugt. Efter at stationen blev nedlagt overtog Den Kongelige Grønlandske Handel forsyningen af bygden. Hvis der bliver fanget hvaler i Ilulissat området, trækkes de stadig op her.

Turisme[redigér | rediger kildetekst]

Der er færgeforbindelse til og fra Ilulissat to gange ugentlig fra juni til november.

Fra Ilulissat er der om sommeren bådture eller ca. 5-7 timers vandring parallelt med kysten, vekslende med fjelde, dale, sumpe, dybe slugter – til Oqaatsut. Ruten er afmærket med sten, som er afsat med ca. 200 meters mellemrum. Der er mulighed at bestille overnatning i en hytte i bygden. Om vinteren arrangeres der hundeslædeture fra Ilulissat til bygden.

Den lokale kvindeforenings medlemmer arrangerer ”kaffemik”.

I forbindelse med et projekt for bæredygtig turisme, blev den gamle butik, bødkerværkstedet og pakhuset i 1994 indrettet som vandrehjem med plads til 25 gæster. Senere blev den sidste gamle bygning, lagerhuset H8, sat i stand og indrettet til restaurant med grønlandske specialiteter, lavet af råvarer købt hos bygdens fangere og fiskere. Restauranten blev officielt indviet i 1998. Det tyske ægtepar Uta og Ingo Wollf har forpagtet restaurant H8 og hytter siden 2003. I juli 2015 omkom ægteparret ved en bådsulykke udenfor Oqaatsut. H8 er nu forpagtet af et grønlandsk-fransk ægtepar.

2011 blev bygdehotellet ”Nordlys” indviet. Hotellet er indrettet i en ældre tidligere udstedsbestyrerbolig og har 4 dobbeltværelser og et enkeltværelse.

Oqaatsut er blevet kåret som et prisbelønnet WWF-Verdensnaturfondens pilotprojekt om bæredygtig turisme og naturbevaring i Arktis "Hånd i hånd i Arktis”.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 69°20′40″N 51°00′10″V / 69.34444°N 51.00278°V / 69.34444; -51.00278