Sarfannguit

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search

Sarfannguaq (grønlandsk for "det lille strømsted") er en bygd i Vestgrønland, beliggende ca. 43 km øst for Sisimiut i bunden af Amerloq Fjord. Bygden, der i dag har ca. 116 indbyggere, blev grundlagt i 1843. Navnet henviser til strømmene, der løber sammen for enden af øen Sarfannguup Nunataa mellem fjordene Amerloq og Ikertooq.

Fra udsted til bygd[redigér | redigér wikikode]

Sarfannguaq ligger 22 sømil øst for Sisimiut på en ø tæt ved fastlandet. Bygden blev i 1843 oprettet som anlæg for torskefiskeri, og i 1850 blev den et såkaldt udsted med våningshus, mandskabshus og spækhus.

Ordet udsted antyder bygdernes tidligere afsondring fra omverdenen, men i vore dage er Sarfannguaq, ligesom de fleste andre bygder i Grønland, et lille levedygtigt lokalsamfund, der desuden har jævnlige forbindelser til omverdenen hovedsageligt ad vandvejene. Bygden undgik at blive nedlagt i forbindelse med koncentrationspolitikken, og i dag er det fortsat et levende samfund med en stabil befolkningsmængde, hvor indbyggertallet pr. 1. januar 2008 var 121. Indtil jan 2009 tilhørte bygden Sisimiut Kommune.

Bygdens farverige huse ligger spredt op over en fjeldside, der rejser sig stejlt fra havet, og et smalt sund skal passeres, inden du kommer fra fastlandet og over til øen, hvor Sarfannguaq ligger.

Havet som indtægtskilde[redigér | redigér wikikode]

Bygdens indbyggere lever hovedsageligt af fiskeri, der forarbejdes på den lokale fiskerifabrik. Her produceres torsk, havkat, stenbiderrogn og rødfisk, som derefter eksporteres af firmaet Arctic Green Food. Lokalbefolkningen er for det meste selvforsynende med fisk og sæl fra havet, samt med rensdyr og moskusokser fra landskabet omkring bygden.

Handel og kommunikation[redigér | redigér wikikode]

KNI – Pilersuisoq driver en butik i bygden, hvor man kan proviantere og købe dagligvarer. Her kan også de vandrere, der går langs The Arctic Circle Trail fra Kangerlussuaq til Sisimiut købe varer til resten af færden. I bygden er der opstillet telekommunikationsmaster til mobiltelefoni, og indbyggerne har desuden adgang til internet gennem Tele Greenland. Desuden har center for arktisk teknologi under DTU opsat en mindre vindmølle på stedet.


Koordinater: 66°54′N 52°52′V / 66.9°N 52.87°V / 66.9; -52.87