Qassiarsuk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
I dette hus boede Frederiksen, den første moderne fåreholder i Qassiarsuk. Der er en mindesten forrest til venstre. I baggrunden til højre ses kirken

Den grønlandske bygd Qassiarsuk ligger i bunden af Tunulliarfik (dansk: Skovfjorden) på det sted, hvor Erik den Røde slog sig ned, da han i 982 kom til landet. Dengang hed bygden Brattahlid og lå i Østerbygden. Derfor findes der i området mange bevaringsværdige ruiner fra nordboerne.

Bygdens 42 indbyggere (1. januar 2004) har udsigt til lufthavnen Narsarsuaq på den anden side af Tunulliarfik, der er hovedindfaldsporten til Sydgrønland. I luftlinje er der ca. 40 km til Narsaq.

Bygdens økonomiske grundlag er fåreavl. Inden for de senere år har turisme haft en voksende betydning i området, der er ideelt for vandrere, der kan vandre mellem fåreholderstederne. Nogle af fåreholderstederne tilbyder overnatning.

Narsarsuaq nås let i båd, ligesom der er helikopterforbindelse til Narsaq, der ligger ved mundingen af Tunuliarfik, en strækning på ca. 40 km. I Qassiarsuk findes elværk, butik, børnehave og sygeplejestation.

Koordinater: 61°09′00″N 45°31′00″V / 61.15°N 45.5167°V / 61.15; -45.5167