Kunstsociologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ikke at forveksle med Kultursociologi.
Tre personer står lænet ind over en mixerpult i Abbey Road-studiet i London og kigger på en række nodeark, der er lagt frem i forlængelse af hinanden.
En del af kunstsociologien fokuserer på den samarbejdsproces, som skaber kunsten. Her er det violinisten Diana Yukawa, der i studiet Abbey Road i London kigger sine nodeark igennem med producer Andy Wright og søsteren Cassie Yukawa.

Kunstsociologi er den gren af sociologien, der med udgangspunkt i sociologisk metode og teori undersøger produktion, distribution og forbrug af æstetiske fænomener.[1] Kunstsociologiske undersøgelser anlægger ofte strukturelle perspektiver og ser på kunst i sociale, institutionelle og samfundsmæssige kontekster. Det kan for eksempel være undersøgelser af receptionen af kunst, institutionelle forhold på kunstakademier, handlen og forhandling af kunst, kunstens rolle på f.eks. museer samt kunstens aktører såsom kunstnerne, kritikerne, kulturpolitikerne og kunsthandlere.[2]

Eksempler på underinddelinger af kunstsociologien er områderne Filmsociologi, Litteratursociologi, Musiksociologi, Teatersociologi samt sociologiske undersøgelser af lignende kunstformer.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Strandvad, Sara Malou (2019). "Kunst og kulturproduktion". I Blok, Anders; Laustsen, Carsten Bagge (red.). Sociologiens problemer : en grundbog. København: Hans Reitzels Forlag. ISBN 978-87-412-6714-2.
  2. ^ Troelsen, Anders (25. juli 2016). "kunstsociologi". Den Store Danske. lex.dk. Hentet 6. maj 2022.{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
SamfundsvidenskabSpire
Denne artikel om samfundsvidenskab er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.