Retssociologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men informationerne i artiklen er ikke underbygget, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg

Retssociologi er en samfundsvidenskabelig disciplin, der kombinerer retsvidenskab og sociologi og indgår i begge videnskaber.

Retssociologien beskæftiger sig med retten som socialt fænomen og med forholdet mellem retsreglerne og det omgivende samfund.[1] To af retssociologiens forskningsområder beskæftiger sig med, hvordan sociale forhold i samfundet har påvirket juraens udvikling (genetisk retssociologi) og hvordan retten har påvirket samfundet (operationel retssociologi). Retssociologien har berøringsflader med økonomisk-juridisk analyse og mere specialiserede felter som kriminologi.

Max Weber og Émile Durkheim er to af de centrale navne i retssociologien.

I Danmark forskes der i retssociologi ved både Københavns Universitet, Aarhus Universitet og Syddansk Universitet, men i Skandinavien er Lunds Universitet førende, idet universitet har en særlig retssociologisk forskningsenhed.

Videre læsning[redigér | rediger kildetekst]

  • Hammerslev, Ole (2019). "Ret, stat og jurister". I Blok, Anders; Laustsen, Carsten Bagge (red.). Sociologiens problemer. København: Hans Reitzels Forlag. ISBN 9788741267142.
  • Hammerslev, Ole; Madsen, Mikael Rask (2022). Retssociologi: Klassiske og moderne perspektiver (2. udgave). København: Hans Reitzels Forlag. ISBN 9788702323849.
  • Hammerslev, Ole; Nielsen, S. P. P. (2020). "Retssociologiske metoder". I Hamer, C. R.; Schaumburg-Müller, Sten (red.). Juraens verden: Metoder, retskilder og discipliner. Djøf Forlag. ISBN 978-87-574-4778-1.
  • Kristiansen, Bettina Lemann (2022). Lovene og livet: En retssociologisk grundbog. København: Djøf Forlag. ISBN 9788757442892.

Reference[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ retssociologi på denstoredanske.dk
SamfundsvidenskabSpire
Denne artikel om samfundsvidenskab er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
JuraSpire
Denne juraartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.