Kvæfjord

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Koordinater: 68°46′21″N 16°10′17″E / 68.77250°N 16.17139°Ø / 68.77250; 16.17139

Kvæfjord
Våben Kort
Kvæfjords kommunevåben Kvæfjords beliggenhed
Fakta om Kvæfjord
Kommunenummer: 1911
Fylke: Troms
Kommunesæde: Borkenes
Areal: 522 km²
Indbyggere: 3.029 (1. januar 2016)
Politik
Borgmester: Torbjørn Larsen, ArbeiderpartietRediger på Wikidata
Sprog: Neutral
Websted: www.kvafjord.kommune.no
Befolkningsudvikling 1951-2010Kilde: SSB
Befolkningsutvikling kommune 1911.svg
Commons-logo.svg Kvæfjord på Commons

Kvæfjord kommune (samisk: Giehtavuona gielda) ligger på den store ø Hinnøya i Troms fylke i Norge. Den er den vestligste kommune i fylket. Den grænser i nord til Andøy, i øst til Harstad, i syd til Tjeldsund og Lødingen, og i vest til Sortland.

Kommunecenteret Borkenes har et indbyggertal på ca 3.200.

I kommunen ligger bygderne/landsbyerne Borkenes, Bremnes, Elde, Trastad, Strand, Vikeland, Vik, Storjord, Hemmestad, Refsnes, Flesnes, Langvassbukt, Våtvoll, Gullholm, Gullesfjordbotn og Kveøy.

Kvæfjord er kendt for sine lange landbrugstraditioner og store afgrøder med fine jordbær og kartofler. Fjorden har også i århundrer vært kendt for sit gode sildefiskeri og naturskønne landskaber. Hans Egedes kone Gertrud Rask er født på Kveøy.

Udsigt over Kvæfjord, Kveøya og Gullesfjord

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Kommunen ligger omkring fjordene Kvæfjorden og Gullesfjorden, samt Gullesfjordens sidefjord Austerfjorden. Kvæfjorden deles i to sunde af Kveøya. Sundet på nordsiden kaldes Bygdesundet, og på sydsiden Øysundet. Yderst i fjorden ligger Gapøya og Gapøyholman. Tidligere omfattede kommunen også Godfjorden, som blev overført til Sortland kommune 1. januar 2000.

Omkring Gullesfjorden, i den sydvestlige del af kommunen, er der høje og spidse fjelde med bratte skråninger. Det højeste punkt i Kvæfjord, 1.116 moh., er på bjerget Reinspælen, som ligger vest for Gullesfjorden. I nord og øst er der mere afrundede fjelde, bredere dale og mere viddelandskab, som på Melåheia. De fleste vandløb i kommunen er små og næringsfattige.

Bortset fra i området StraumsbotnStorjord, ligger det meste af bebyggelsen som et smalt bælte langs kystlinjen.

Riksvei 83 går fra Harstad ind i Kvæfjord kommune over Kvæfjordeidet, og den tre km lange riksvei 849 går fra Gåra ind til kommunecenteret Borkenes. Riksvei 83 går så forbi de inderste gårde i Kvæfjorden, langs Øysundet og Gullesfjorden, og krydser den med færgeforbindelsen Refsnes–Flesnes. I Langvassbukt møder vejen riksvei 85, som går fra europavej 10 i Gullesfjordbotn mod Sortland. Europavej 10 fra Lødingen mod Lofoten går gennem den sydligste del af kommunen.

Tusenårssted[redigér | redigér wikikode]

Kommunen har valgt to museer i kommunen som tusenårssteder. Disse to er hhv. Hemmestad brygge og Trastad Samlinger.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]