Livia Drusilla

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Portræt af Livia (afstøbning i Ny Carlsberg Glyptotek

Livia Drusilla (30. januar 58 f.Kr.29) var først gift med Tiberius Claudius Nero, med hvem hun i 42 fik sønnen Tiberus. I begyndelsen af 38 blev hun skilt fra ægtemanden og straks efter gift med Augustus, selv om hun var højgravid med sin anden søn, Drusus d.æ.

Bortset fra et dødfødt barn var ægteskabet mellem Augustus og Livia barnløst, men som Augustus' loyale støtte og rådgiver havde Livia indflydelse på kejserens politik, og det var formentlig på hendes forslag at Augustus í 4 e.Kr. valgte Tiberius til sin efterfølger. Efter Tiberius' tronbestigelse forsøgte Livia fortsat at påvirke politikken, nu i rollen som kejserens moder.

Mange konservative romere fandt det stødende at en kvinde spillede en aktiv rolle i rigets styrelse, og historikerne Tacitus og Sueton tegner et negativt billede af Livia. At hun skulle have ladet en række af kejserfamiliens medlemmer, herunder Augustus og Germanicus, dræbe for at sætte sin søn på tronen – som det fremstilles i TV-serien Jeg, Claudius – er der dog ingen belæg for.

I 42 e.Kr. lod hendes barnebarn, kejser Claudius, Livia erklære for guddommelig.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • A. Barrett, Livia: First lady of imperial Rome. London 2002.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]