Mellemøsten

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kort over lande, der almindeligvis defineres som en del af Mellemøsten

Mellemøsten er et geopolitisk og kulturelt område, som sædvanligvis dækker det sydvestlige Asien og Egypten.

Området består af landene omkring den sydøstlige del af Middelhavet og øst herfor, samt af landene ved den Persiske Bugt. Det er ikke klart defineret, hvilke lande, der tilhører regionen.

Navnets ophav[redigér | rediger kildetekst]

Betegnelsen "Mellemøsten" blev opfundet i 1902 af den amerikanske søofficer Alfred T. Mahan, der skrev for Londons National Review. Her benyttede han det nye ord i sin opfordring til briterne om at forstærke flådestyrkerne i den Persiske Bugt. Den amerikanske historiker Roderic Davison forklarer Mahans Mellemøsten som "et ubestemmeligt område, der bevogter en del af søvejen fra Suez til Singapore". Begrebet "Mellemøsten" spillede på "Det nære østen" og "Det fjerne østen", som allerede var gået ind i sproget.[1]

Lande i Mellemøsten[redigér | rediger kildetekst]

En ældre betegnelse for samme område er Nærorienten.

Betegnelsen bruges som regel i politiske, økonomiske, historiske og lignende sammenhænge. I geografiske sammenhænge anvendes ofte betegnelsen Vestasien. Her er landene beliggende i Afrika dog ikke medtaget.

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Carolina Center for the Study of the Middle East and Muslim Civilizations

Se også[redigér | rediger kildetekst]


Mellemøstens geografiSpire
Denne artikel om Mellemøstens geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Koordinater: 28°N 45°Ø / 28°N 45°Ø / 28; 45