HK Metallurg Magnitogorsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Metallurg Magnitogorsk)
Spring til navigation Spring til søgning
HK Metallurg
ХК Металлург
Klubdetaljer
Fuldt navn Хоккейный Клуб «Металлург»
tr. Hokkejnyj Klub Metallurg
dansk: Ishockey Klub Metallurg
Kælenavn Magnitka, Rævene
Grundlagt 1950
Hjemmebane Arena Metallurg
MagnitogorskRusland
Kapacitet: 7.500
Klubfarver               
Tilknyttede klubber Juzjnyj Ural (VHL)
Stalnyje Lisy (MHL)
Hjemmeside www.metallurg.ru
Aktuel drift
Liga Kontinentale Hockey-Liga
Konference Øst-konferencen
Division Kharlamov-divisionen
General manager Valerij Postnikov
Cheftræner Mike Keenan
Historiske bedrifter
Nationalt Russisk mester: 1999, 2001, 2007.
Internationalt European Hockey League: Vinder 1999, 2000
Europa Cup: Vinder 2008
Spengler Cup: Vinder 2005.
Gagarin-pokal Vinder 2014
Spilledragter
MagnitogorskMetallurg 2013.png
Infoboks sidst opdateret: 1. oktober 2015

Hokkejnyj Klub Metallurg (HK Меtallurg), russisk: Хоккейный Клуб «Металлург» (ХК Металлург), er en professionel russisk ishockeyklub, der spiller i den Kontinentale Hockey-Liga (KHL). Klubben blev stiftet i 1950 og har hjemmebane i Arena Metallurg i Magnitogorsk.

Klubbens navn suppleres normalt med bynavnet Magnitogorsk for at undgå forveksling med Metallurg Novokuznetsk, som ligeledes spiller i KHL.

Metallurg har siden midten af 1990'erne været en af Ruslands stærkeste ishockeyklubber, og den blev russisk mester i 1999, 2001 og 2007. Og i 2014 vandt Metallurg Gagarin-pokalen.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Opstigningen gennem rækkerne[redigér | redigér wikikode]

HK Metallurg blev stiftet i 1950, men frem til begyndelsen af 1980'erne var holdet ganske ordinært og fristede en tilværelse i de lavere sovjetiske rækker. I 1981 vandt klubben slutspillet i Klasse B, den fjerdebeste sovjetiske række, og sikrede sig dermed oprykning til den tredjebedste række, Vtoraja Liga, for første gang.[1] Ni år senere vandt holdet øst-zonen i Vtoraja Liga, og rykkede dermed op i Pervaja Liga på det næstbedste niveau.

I 1991-92 blev det sidste sovjetiske mesterskab spillet, og Metallurg endte på andenpladsen i Pervaja Ligas øst-zone, og det var nok til at blive valgt som et af de 24 hold i den Internationale Hockey-Liga, som sæsonen efter erstattede det sovjetiske mesterskab. Klubben etablerede sig med det samme som et af topholdene, og allerede i den anden sæson nåede holdet semifinalerne i slutspillet, og i den tredje sæson var det for første gang nogensinde i finalen, der dog blev tabte med 1-3 i kampe til Dynamo Moskva. Året efter sluttede Metallurg på fjerdepladsen i grundspillet og kom igen i semifinalen i slutspillet, hvor de imidlertid tabte med 1-2 i kampe til Lada Toljatti, og efterfølgende blev det også til nederlag på 1-2 i kampe i kampen om tredjepladsen.

Tredobbelt russisk mester[redigér | redigér wikikode]

Herefter fulgte fem sæsoner i træk, hvor holdet sikrede sig medaljer i det russiske mesterskab for første gang i klubbens historie. I 1997-98 sluttede Metallurg på andenpladsen i grundspillet, hvilket gav sølvmedaljer i det russiske mesterskab. Efterfølgende vandt holdet også slutspillet med en finalesejr på 3-1 i kampe over Dynamo Moskva. Året efter kunne holdet så tage det sidste skridt op på toppen af sejrsskamlen og for første gang lade sig kåre som russiske mestre i ishockey, fordi det vandt grundspillet suverænt med 8 points forspring til Metallurg Novokuznetsk. Og klubben understregede efterfølgende sin suverænitet ved også at vinde slutspillet, hvor den i finalen besejrede Dynamo Moskva med 4-2 i kampe. I 1999-2000 fik holdet for tredje sæson i træk medaljer, da det blev til en tredjeplads i grundspillet, men i slutspillet tabte holdet skuffende allerede i kvartfinalen til Avangard Omsk. I den følgende sæson blev Metallurg for anden gang kåret som russiske mestre i en sæson, hvor holdet både vandt grundspillet og slutspillet, og hvor holdet vandt slutspilsfinalen med 4-2 i kampe mod Avangard Omsk. Endelig blev det til bronzemedaljer i 2001-02, hvor Avangard Omsk blev besejret i kampen om tredjepladsen.

I 2002-03 sluttede holdet på sjettepladsen i grundspillet og tabte til Severstal Tjerepovets i kvartfinalen, og dermed vandt Metallurg for første gang i seks sæsoner ikke medaljer. Holdet kom imidlertid godt igen den efterfølgende sæson, hvor holdet vandt grundspillet 7 point foran HK Lada Toljatti og spillede sig frem til finalen i slutspillet, hvor det imidlertid tabte med 2-3 i kampe til Avangard Omsk efter at have vundet de to første kampe. Og dermed måtte spillerne tage til takke med sølvmedaljerne. Året efter agerede Avangard Omsk igen stopklods for Metallurg i slutspillet – denne gang allerede i kvartfinalerne. I 2005-06 var Metallurg rekordsuveræne i grundspillet, som holdet vandt med 29 points forspring til Ak Bars Kazan, men igen var det Avangard Omsk, der stak en kæp i hjulet på Metallurgs titeldrømme og slog dem ud i slutspillets semifinaler med 3-1 i kampe, og så endte mesterskabstitlen i stedet i Kazan. Holdet tog imidlertid revanche den efterfølgende sæson, hvor den vandt sin tredje mestertitel ved at besejre Ak Bars Kazan i finalen med 3-2 i kampe. Den sidste sæson af Ruslands Superliga resulterede i bronzemedaljer til Metallurg, der måtte se sig slået ud i semifinalerne af Lokomotiv Jaroslavl.

KHL[redigér | redigér wikikode]

Metallurg Magnitogorsk blev i 2008 valgt som et af de 24 hold i den nystartede Kontinentale Hockey-Liga, hvor klubben har spillet lige siden. I de første syv sæsoner i ligaen har Metallurg hver eneste gang kvalificeret sig til slutspillet om Gagarin-pokalen, og i sæsonen 2014-14 gik holdet hele vejen og sikrede sig for første gang pokalen med en finalesejr på 4-3 i kampe over HC Lev Praha.

International succes[redigér | redigér wikikode]

Også på den internationale scene har Metallurg kunnet fejre adskillige triumfer. I 1999 vandt holdet for første gang European Hockey League, og titlen blev med held forsvaret året efter. I 2008 vandt Metallurg sin tredje europæiske titel, da holdet sejrede i den sidste udgave af Mesterholdenes Europa Cup, hvilket kvalificerede holdet til Victoria Cup, hvor holdet dog tabte med 3-4 til New York Rangers fra National Hockey League, og Champions Hockey League 2008-09, hvor holdet tabte i finalen til ZSC Lions fra Zürich.

Titler og bedrifter[redigér | redigér wikikode]

Russisk mesterskab[redigér | redigér wikikode]

KHL[redigér | redigér wikikode]

Internationale titler[redigér | redigér wikikode]

Trænere[redigér | redigér wikikode]

Kilder / eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]