Michelangelo Merisi da Caravaggio

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Michelangelo di Caravaggio)
Gå til: navigation, søg
Ottavio Leoni (1578-1630): Portræt af Caravaggio, ca. 1621. Biblioteca Marucelliana, Firenze

Michelangelo Merisi da Caravaggio (15711610), kaldet Caravaggio, var en italiensk maler. Han revolutionerede maleriet omkring år 1600, og står som en central figur i den italienske barok. Malerierne fremstår i en dramatisk stil med figurer i skarpt lys på en mørk baggrund, kaldet clairobscur (fransk), eller chiaroscuro (italiensk). Caravaggio fik sit gennembrud i 1600, da han malede scener fra evangelisten Matthæus' liv til kirken San Luigi dei Francesi i Rom. Mange andre af hans hovedværker findes i Roms kirker og museer bl.a. Galleria Borghese, Galleria Nazionale d'Arte Antica (Palazzo Barberini) og Santa Maria del Popolo.

Som følge af et voldsomt temperament var han ofte på kant med loven. I 1606 flygtede han fra Rom, fordi han havde dræbt en mand. Nye dokumenter fra Roms politi viser, at manden han slog ihjel var Ranuccio Tomassoni, en alfons fra Roms prostitutionskvarter. Mordet var nøje planlagt og ikke et udslag af et pludseligt raseri, som Caravaggio var kendt for. I følge dokumenter fra Roms politi var det planlagte mord arrangeret af i alt otte mænd, der alle er navngivet i politirapporten. Efter drabet lykkedes det Caravaggio at flygte. En af hans venner, der selv blev såret, blev stillet for retten. Caravaggio tog til Napoli og derfra videre til Malta, hvor han slog sig ned, udenfor Roms juridiske rækkevidde. På Malta blev han optaget hos malteserridderne, også kaldet johanniterridderne, og ordenens stormester udnævnte Caravaggio til riddernes officielle maler. Han portrætterede flere af ridderne inden han også kom i klammeri her og måtte forlade øen. Senere boede han på Sicilien, hvor han udførte adskillige opgaver. Pave Paul den 5. dødsdømte ham in absentia for drabet på Tomassoni. Hans indflydelsesrige venner sørgede i midlertid for, at han kunne benådes for sine forbrydelser i almindelighed og drabet i særdeleshed. Og efter forhandlinger med pavens nevø, Scipione Borghese, blev hans benådning arrangeret, men på vej tilbage til Rom døde han, 38 år gammel, i den lille by Porto Ercole. Rom markerede 400-året for Caravaggios død med en stor udstilling af malerens hovedværker, der blev set af over 750.000 mennesker.

Italienske kunsteksperter har fundet cirka 100 tegninger af maleren Caravaggio, der er vurderet til omkring 700 millioner euro, eller fem milliarder kroner. Fundet blev offentliggjort i juli 2012, efter længere tids granskning. Tegningerne blev fundet på et slot i den italienske by Milano. De lå i en samling, som nogle elever, af maleren Simone Peterzano, havde lavet, en af disse elever var Caravaggio.[1]

Note[redigér | redigér wikikode]

Lutspilleren, oliemaleri fra cirka 1595 af Caravaggio