Michelangelo di Caravaggio

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Portræt af Caravaggio, malet af Ottavio Leoni (1578-1630)

Michelangelo Merisi da Caravaggio (15711610) var en italiensk maler. Han revolutionerede maleriet omkring år 1600. Malerierne fremstår i en dramatisk stil med figurer i skarpt lys på en mørk baggrund, kaldet clairobscur (fransk) , eller chiaroscuro (italiensk.)

Som følge af et voldsomt temperament var han ofte på kant med loven. I 1606 flygtede han fra Rom, fordi han havde dræbt en mand i kamp. Nye dokumenter fra Roms politi viser, at manden han slog ihjel var Ranuccio Tommassoni, en alfons fra Roms prostitutions kvarter. Mordet var nøje planlagt og ikke et udslag af et pludseligt raseri, som Caravaggio var kendt for. I følge dokumenter fra Roms politi var det planlagte mord arrangeret af i alt otte mænd, der alle er navngivet i politi-rapporten. Efter drabet lykkedes det Caravaggio at flygte. En af hans venner, der selv blev såret, blev stillet for retten. Caravaggio tog til Napoli og derfra videre til Malta, hvor han slog sig ned, udenfor Roms juridiske rækkevidde. På Malta blev han optaget hos malteserridderne, også kaldet johanniterridderne, og ordenens stormester udnævnte Caravaggio til riddernes officielle maler. Senere boede han på Sicilien, hvor han udførte adskillige opgaver. Pave Paul den 5. dødsdømte ham in absentia for drabet på Tommassoni. Hans indflydelsesrige venner sørgede i midlertid for, at han kunne benådes for sine forbrydelser i almindelighed – drabet i særdeleshed. Og efter forhandlinger med pavens nevø, Scipione Borghese, blev hans benådning arrangeret, men på vej tilbage til Rom døde han 38 år gammel af malaria i den lille by Port'Ercole. Rom markerede sidste år 400-året for Caravaggios død. Det skete blandt andet med en stor udstillingen af den gale malers hovedværker og den udstilling blev set af over 750.000 mennesker. En ny udstilling af statsarkiver om Caravaggios liv i Rom kan ses frem til 15. maj 2011.

Italienske kunsteksperter har fundet cirka 100 tegninger af maleren Caravaggio, der er vuderet til omkring 700 millioner euro, eller fem milliarder kroner. Fundet blev offentliggjort i juli 2012, efter længere tids granskning. Tegningerne blev fundet på et slot i den italienske by Milano. De lå i en samling, som nogle elever, af maleren Simone Peterzano, havde lavet, en af disse elver var Caravaggio.[1]

Note[redigér | redigér wikikode]

Lutspilleren, oliemaleri fra cirka 1595 af Caravaggio