Muskatnød

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Muskatblomme)
Spring til navigation Spring til søgning
Muskatnødder
Muskatblomme (rød) rundt om kernen
Rivejern til muskatnød.
E molukkisk muskatnøddeprodution

Muskatnød (muskat) et krydderi der forhandles både hel og som pulver (pulveriseret nød som er kernen fra frugten eller pulveriseret muskatblomme som er den tørrede frøkappe med mildere smag end nødden).[kilde mangler]

Muskatnøddetræet (Myristica fragrans) stammer fra Molukkerne (krydderiøerne) og bliver op til 12 meter højt.[kilde mangler] De hunlige træer bærer først frugt 15-20 år efter, at de er sået.[kilde mangler]

Som hel nød holder den sig meget længe, som pulver mister den hurtigt sin specielle aroma.[kilde mangler] Krydderiet kan anvendes i kartoffelretter, urtesupper, æggeretter, grøntsagsretter og osteretter, kødfars og fiskefars.[kilde mangler] Det er ofte et karaktergivende krydderi til bechamelsauce og anden hvid sovs til f.eks. stuvning.[kilde mangler] Muskatnød og muskatblomme kan også anvendes til desserter og bagværk som eksempelvis helligtrekongerskage.[kilde mangler] Den hele muskatnød rives i små mængder på et lille, fint rivejern.

Muskatnød kan fremme fordøjelsen, men er let euforiserende i større mængder[kilde mangler]. Det er terpener som α-pinen, β-pinen, sabinen, limonen, borneol, terpinol, eugenol og isoeugenol, der danner den karakteristiske, krydrede duft[kilde mangler]. Andre indholdsstoffer er fenylpropanderivater som myristicin, safrol og elemicin[kilde mangler]. Disse stoffer er hallucinogene, fordi nedbrydningsprodukterne har samme virkning i kroppen som meskalin og amfetamin[kilde mangler].

Muskatnødden var i middelalderen og renæssancen en af verdens mest eftertragtede luksusvarer, og dannede centrum i langvarige konflikter mellem Portugal, Spanien, Holland og England[kilde mangler].

Muskat anvendes især til osteretter, mælkesaucer, kålretter, kartoffel- og grønsagsretter. Fx lasagne, stuvet hvidkål og stuvet spinat. Men også fars, pølser og lammekød krydres ofte med reven muskatnød.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Mad og drikkeStub
Denne artikel om mad eller drikke er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.