Næs (halvø)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For alternative betydninger, se Næs. (Se også artikler, som begynder med Næs)

Et næs er en betegnelse for en halvø. Navnet bruges hovedsageligt om halvøer i Norden (norsk, færøsk, islandsk: nes, svensk näs), men forekommer på grund af sproglig indflydelse herfra også på De Britiske Øer (ness). Ordet betegner både mindre fremspring på en kyst og større halvøer. Ordet er beslægtet med "næse" og tager ligesom andre gamle topografiske navneelementer som "hage", "hoved" og "nakke" udgangspunkt i menneskets anatomi.

-næs i stednavne[redigér | rediger kildetekst]

I det danske sprogområde findes der følgende halvøer med endelsen -næs:

Naturnavne[redigér | rediger kildetekst]

Bebyggelsesnavne i udvalg[redigér | rediger kildetekst]

Stednavneelementet -næs indgår desuden i en række bebyggelsesnavne, hvori det også er et oprindeligt naturnavn (en topografisk betegnelse), blandt andre:

Desuden indgår elementet -næs i mange flerleddede stednavne, hvor det lydligt er blevet svækket til -ns, eller -s, f.eks. Assens, Blans (Lolland), Sennels ("sælnæs", Thy), Bogense og Tårs (flere lokaliteter). Elementet -næs er også blevet foreslået som etymologi til Kramnitse på Lolland, der dog også kan være af vendisk oprindelse

Udlandet[redigér | rediger kildetekst]

Det Karelske næs i Rusland er oprindelig en svensk betegnelse på dette tidligere finske område. Det er dog ikke en egentlig halvø, men afgrænses på tre sider af Ladogasøen, Nevafloden og Den Finske Bugt.

Geografi/geologiSpire
Denne artikel om geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.