Flensborg Fjord

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Flensborg Fjord, set fra den tyske side med Danmark i baggrunden.
Kort over Flensborg Fjord

Flensborg Fjord (på tysk: Flensburger Förde) er Tysklands nordligste og Danmarks sydligste fjord, og derved danner fjorden en del af grænsen mellem Tyskland og Danmark.

Den er cirka 30 km lang og op til 20 m dybe. Fjorden består af en 2 til 3 km bred inderfjord og en 3 til 4 km bred yderfjord. Nord for fjorden ligger landskabet Sundeved med byerne Kollund, Rinkenæs, Gråsten, Egernsund og Broager samt øen Als med købstaden Sønderborg. Syd for fjorden ligger landskabet Angel med byerne Lyksborg, Holnæs, Langballe, Stenbjergkirke og Gelting. Ud for Sønderhav ligger Okseøerne, som er to småøer på 4 (Lille Okseø) og 8 hektar (Store Okseø). Øerne har fået deres navn, fordi de om sommeren blev brugt til græsning af okser. Ved bunden af fjorden ligger Flensborg by. Grænsen mellem inder- og yderfjord markeres ved halvøerne Broagerland og Holnæs, som fra nord og syd rager ud i fjorden. Ved fjordens udløb i Østersøen ligger fyrtårnetKegnæs (på den danske side) og naturområdet Gelting Birk med klitter, saltenge, mose- og hedeområder (på den tyske side). Der var frem til 2010 en færgeforbindelse mellem Sønderborg og Langballeå (på tysk Langballigau)[1]. Overgangen til den åbne østersø markeres ved Bredegrund.

Fjorden er primært formet af ismasser og smeltevand i løbet af den sidste istid. Området omkring er præget af et bakket morænelandskab med flade strande, kystskrænter, småskove, dyrkede arealer og flere mindre bugter og nore som Nybøl Nor, Vemmingbund eller Gelting Bugt. Blandt sejlsportsfolk fra begge sider af grænsen regnes Flensborg Fjord blandt Østersøens populærste sejlområder. Fjordvejen fra Kruså til Rinkenæs er anlagt i midten af 1930'erne og huser nogle af de mest mondæne villaer I Danmark[Kilde mangler]. Mange af villaerne er bygget helt tilbage i tysk tid, hvor det tyske borgerskab etablerede sig langs fjorden. På tysk side af fjorden finder man ligeledes en række flotte huse, dog mindre prangende[Kilde mangler].

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 54° 52′ N, 9° 33′ Ø