Ulsnæs

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Ulsnæs
Våben Beliggenhed
Wappen or image_coa
Ulsnæs ligger i Tyskland
Ulsnæs
Administration
Land Tyskland Tyskland
Delstat Slesvig-Holsten
Kreis Slesvig-Flensborg
Amt Sønder Brarup
Borgmester Heidrun Karaca (Lokallisten KWU)
Statistiske data
Areal 19,81 km²
Højde 5 m
Indbyggere 706  (31/12/2006)
 - Tæthed 36 Indb./km²
Andre informationer
Tidszone CET/CEST (UTC+1/UTC+2)
Nummerplade SL
Postnr. 24897
Tlf.-forvalg 04641
Hjemmeside www.ulsnis.de
Beliggenhed af kommune Ulsnæs i Landkreis Slesvig-Flensborg
Kort

Koordinater: 54°34′N 9°45′Ø / 54.567°N 9.750°Ø / 54.567; 9.750

Ulsnæs (dansk) eller Ulsnis (tysk) er en landsby og kommune i det nordlige Tyskland, beliggende under Kreis Slesvig-Flensborg i delstaten Slesvig-Holsten.

Kommunen har cirka 700 indbyggere[kilde mangler] og ligger midt immellem Slesvig og KappelSliens nordlige bred i Slis Herred i det sydlige Angel, Sydslesvig. Stednavnet blev første gang nævnt i 1349 som Vlfsnees. Området dannede dengang fogderiet Ulsnæs (Vogtei Ulsnis), som tilhørte domkapitlet i Slesvig. I 1544 tilfaldt Ulsnæs gods den danske krone.

Kommunen omfatter ved siden af landsbyen Ulsnæs byerne Gundeby (Gunneby), Hestoft og Kjus (Kius) og bebyggelserne Affergynt (Affegünt), Brendsdige[1] eller Brensdige[2] (Bremsdieck), Dalager (Dallacker), Dytnæs (Düttnis), Knappersfeld, Ulsnæs Land og Ulsnæs Kirkeskov. Til byen Hestoft hører også Sli-øen Kidholm (Kieholm). Tidligere fandtes der en færgeforbindelse fra Ulsnæs Strand til halvøen Hagehoved ved Risby.

I den danske tid hørte stedet under Ulsnæs Sogn (Slis Herred).

I kommunen findes flere varierede skovområder som for eksempel skoven Hagab ved Gundeby Nor. Kommunens seværdigheder er den forhenværende borganlæg Hesselgaard og Ulnæs Kirke.

Seværdigheder[redigér | redigér wikikode]

Ulsnæs kirke.
Klokkestabel ved kirken.

Ulnæs Kirke er en romansk hallekirke fra 1200-tallet. Kirkebygningen er opført i granit og tufsten, hvilket er usædvanligt for kirkerne i Angel. I 1338 blev kirken viet til den hellige Villehad. Over døren til kirkens våbenhus ses Christian 5.s monogram og hans valgsprog Pietate et Iustitia (Ved fromhed og retfærdighed). Klokkestabelen er fra 1600-tallet.

I kirkens mur findes flere billedstene. På en af stenene kryber et vinget væsen (en drage) op. Dragen symboliserer i kristen billledkunst traditionelt det onde. Relieffet i tympanon forestiller den tronende Kristus med Kain og Abels offer ved siderne.

Kvaderstenen i det østlige hjørne forestiller en mand og en kvinde med armene om hinanden. Billedet har flere paralleller i andre nordiske billedestene. Ved udgravningen af en vikingeborgLofoten blev fundet en guldgubbe, der viser et par, som omfavner hinanden på samme måde som parret i Ulsnæs. Kvaderstenen i det vestlige hjørne viser en mand med langt hår og en kvinde, som bøjer sig bagover, at hår og hænder når jorden. Også denne billede har ældre nordiske paralleller.

Det middelalderlige borganlæg Hesselgaard blev første gang nævnt 1360. Det befandt sig på en plateau midt i en sø tæt ved byen. I 1644 blev borgen ødelagt, men på grund af den i 1862 gennemførte tørlæggelse af søen kunne resterne stadig ses i 1900-tallet.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Jens Peter Trap: Statistisk-topographisk beskrivelse af hertugdømmet Slesvig, Kjøbenhavn 1864, side 527
  2. ^ M. Mørk Hansen: Kirkelig Statistik over Slesvig Stift: Med historiske og topografiske bemærkninger, Kjøbenhavn 1864

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Gemeinde Ulsnis (Udg.): Chronik der Gemeinde Ulsnis, Ulsnæs 1987.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]